Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Πόσο χρόνο προτείνουν οι επιστήμονες, να αφήνετε τα παιδιά σας μπροστά στις οθόνες;

Είναι γνωστό ότι είναι ανθυγιεινό για ένα παιδί να είναι «couch potato»
(μτφ.πατάτα στον καναπέ), μια πρόσφατη αμερικανή έκφραση που περιγράφει το άτομο που περνά λίγο ή καθόλου χρόνο στο να ασκείται και πολύ περισσότερο χρόνο στο να βλέπει τηλεόραση.



Ωστόσο, όπως προέκυψε από μία νέα αμερικανική μελέτη, τουλάχιστον το 70% των παιδιών από 12 έως 15 ετών, περνούν τον περισσότερο χρόνο τους, μπροστά από μία τηλεόραση ή έναν υπολογιστή.
Η Kirsten Herrick, η οποία εργάζεται στο Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) μαζί με άλλους επιστήμονες, ανέλυσαν τα δεδομένα που προέκυψαν μέσα στο 2012, και συνέταξαν δύο μεγάλες έρευνες. Η μία ήταν για το Εθνικό Σύστημα Υγείας και Διατροφής των παιδιών και η άλλη για την Εθνικές Διατροφικές συνήθειες της νεολαίας.

Σχεδόν κάθε παιδί στις ΗΠΑ αποδείχθηκε ότι παρακολουθεί τακτικά τηλεόραση, σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία. Περισσότερο από το 90% αυτών των παιδιών, μάλιστα, αφιερώνουν οπωσδήποτε καθημερινά κάποιο χρόνο στον υπολογιστή τους.
Αυτό καθαυτό δεν είναι πρόβλημα, λένε οι ερευνητές.
Το θέμα είναι να μην υπάρχουν καταχρήσεις και υπερβολές, καθώς τα παιδιά – σύμφωνα με τους επιστήμονες – δεν θα πρέπει να παρακολουθούν τηλεόραση ή να παίζουν στον υπολογιστή τους, περισσότερο από 2 ώρες την ημέρα. Σ’αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν μετά από σχετικό αίτημα του CDC οι επιστήμονες της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, σε συνεργασία με τους συναδέλφους τους από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς Πνευμόνων και Αίματος.
Ωστόσο, περίπου το 65% των ερωτηθέντων εφήβων ανέφεραν ότι δεν βλέπουν τηλεόραση περισσότερο από 2 ώρες κάθε μέρα. Το 75% ομοίως δήλωσε ότι περνά τον ίδιο χρόνο (2 ώρες) κατά μέσο όρο, παίζοντας παιχνίδια στον υπολογιστή. Ωστόσο, τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά αποδείχθηκε ότι δεν παρακολουθούσαν απλά 2 ώρες τηλεόραση ή 2 ώρες έμεναν μπροστά στον υπολογιστή. Εκαναν και τα δύο ταυτόχρονα.


Έτσι, οι ερευνητές αντιστοίχισαν τον χρόνο που περνούν τα παιδιά στις οθόνες και από τις δύο πηγές. Και μ’αυτή τη νέα εκτίμηση φάνηκε όλη η έκταση του προβλήματος. Δηλαδή, το 75% των αγοριών (3 στα 4 παιδιά) υπερέβαινε το συνιστώμενο ημερήσιο όριο, ενώ στα κορίτσια, αποδείχθηκε ότι το χρονικό όριο επί της οθόνης το ξεπερνούσε το 71%.
Ποιο ήταν το ιδιαίτερα ανησυχητικό συμπέρασμα της έρευνας; : Το ποσοστό των εφήβων που είναι υπέρβαροι, καθώς ο μέσος χρόνος της «couch potato» απασχόλησης έχει πλέον αυξηθεί δραματικά.
Οι ερευνητές – κυρίως αυτοί που μελέτησαν την καρδιαγγειακή υγεία των παιδιών -
ανησυχούν καθώς, όπως λένε στα συμπεράσματα της έρευνας, οι οθόνες υποκαθιστούν την αθλητική και οποιαδήποτε άλλη έντονη δραστηριότητα, για χάρη της «couch potato» συνήθειας. Ο υπερβολικά πολύς χρόνος μπροστά σε μια οθόνη τηλεόρασης ή υπολογιστή έχει συνδεθεί στην εφηβεία με τα περιττά κιλά (παχυσαρκία), υψηλή αρτηριακή πίεση και αυξημένη χοληστερόλη. Κάθε ένα από αυτά τα χαρακτηριστικά, βάζει τα παιδιά σε σοβαρό μελλοντικό κίνδυνο καρδιοπάθειας.


Ακόμη χειρότερα. Τα περισσότερα παιδιά και οι γονείς τους, όπως αποδείχθηκε επίσης στην ίδια έρευνα του CDC, δεν αναγνωρίζουν καν ότι το βάρος τους έχει ξεφύγει από τα φυσιολογικά συνιστώμενα όρια. Μεταξύ των υπέρβαρων παιδιών από 8 έως 15 ετών, διαπιστώθηκε ότι σχεδόν το 81% των αγοριών και το 71% των κοριτσιών πιστεύουν ότι έχουν φυσιολογικό βάρος.
Επίσης, τα μισά από τα παχύσαρκα αγόρια στην ίδια ηλικιακή ομάδα και περισσότερα από το 1 στα 3 παχύσαρκα κορίτσια, είχαν επίσης, μια παρόμοια διαστρεβλωμένη άποψη για το βάρος τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.