Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

Αγώνας για να γίνει Ολυμπιακό Άθλημα στην Ολυμπία το 2004

Από τον Βασίλη Καυκά Βοστώνη
Ιστορική η σημερινή ημέρα. Σαν σήμερα πριν 10 χρόνια και ύστερα από 1611 χρόνια η Αρχαία Ολυμπία φιλοξενεί Ολυμπιακό άθλημα. Τη σφαιροβολία ανδρών και γυναικών. 
Για να επιτευχθεί αυτό όμως έγινε μία μεγάλη καμπάνια η οποία άρχισε από το Βελίδιο Συνεδριακό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη.
Επτά χρόνια πιο πριν (1997) βρέθηκα σε ένα Συνέδριο του Αποδήμου Ελληνισμού στη συμπρωτεύουσα με εκατοντάδες αντιπροσώπους από όλο το κόσμο.
Εκεί παρουσιάστηκε από την Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων η πρόοδος στον προγραμματισμό των Ολυμπιακών Αγώνων "ΑΘΗΝΑ 2004".
Άκουγα τον ομιλητή που είχε σταλεί από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και από ότι κατάλαβα η Αρχαία Ολυμπία, η γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων δεν αναφέρθηκε να παίξει κάποιο ρόλο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 πέραν από την Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας και την επίσκεψη κάποιον αξιωματούχων.
Σε παρέμβαση που έκανα στον ομιλητή ρώτησα "πέραν από την περιοχή της Αθήνας σε ποιώ άλλο μέρος θα γίνουν Ολυμπιακοί Αγώνες". Η απάντηση που πήρα είναι "οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα γίνουν μόνο στην περιοχή της Αθήνας σε ακτίνα μερικών χιλιομέτρων από το κέντρο με το ενδεχόμενο κάποιοι ποδοσφαιρικοί αγώνες να γίνουν και εκτός Αθηνών".
Εξοργίστηκα. Σηκώθηκα και τα είπα "χύμα" στον ομιλητή "Είναι μέγιστο λάθος να μη γίνει έστω και ένα αγώνισμα στην Αρχαία Ολυμπία, τη Γη που γεννήθηκαν και μεγαλούργησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Εισηγούμαι στην Ολυμπιακή Επιτροπή να αναθεωρήσει την απόφασή της και να γίνει ένα αγώνισμα στην Αρχαία Ολυμπία διαφορετικά θα είσαστε θύτες της Ολυμπιακής Ιδέας". Το ακροατήριο στο κατάμεστο Βελίδιο ξέσπασε σε χειροκροτήματα.
Αφού σταμάτησαν τα χειροκροτήματα και οι επευφημίες επανήλθε ο ομιλητής της ΕΟΑ και είπε "ξέρετε σε όλα τα κράτη η πόλη αναλαμβάνει τους Ολυμπιακούς Αγώνες και γίνονται γύρω στη πόλη. Είναι βέβαια και η ασφάλεια". Εδώ είναι που "τα πήρα στο κρανίο" για να επανέλθω και να πω "κύριε... Εδώ είναι Ελλάδα και οι Ολυμπιακοί Αγώνες έρχονται πίσω στην Ελλάδα, δεν λαμβάνεται υπόψη σας την Αρχαία Ολυμπία. Νομίζουμε (εννοούσα τους απανταχού Ηλείους και κατ' επέκταση όλο τον Ελληνισμό) ότι ΠΡΕΠΕΙ να τιμήσουμε το χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας με ένα αγώνισμα". Είπε ότι δεν γίνεται και αποχώρησε από το βήμα και κάθισε στην έδρα τουΒελίδιου.
Πηγαίνω δίπλα στην Αίθουσα Τύπου και βλέπω μερικά κομπιούτερςκενά. Κάθομαι σε ένα και γράφω μία παράγραφο "Προς την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή & Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, Εμείς οι απανταχού αντιπρόσωποι του Ελληνισμού απαιτούμε να συμπεριελήφθη και η Αρχαία Ολυμπία με τουλάχιστον ένα αγώνισμα κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004." Πηγαίνω στη Γραμματεία του Συνεδριακού Κέντρου και ζητώ να μου κάνουν 50 αντίγραφα. Στη συνέχεια υπογράφω ένα από αυτά και μαζεύω υπογραφές από τους συνέδρους. Δίνω αρκετά αντίγραφα στις περιφέρειες ΗΠΑ, Ασίας, Ευρώπης, Ωκεανίας, Νότιας Αμερικής και Αφρικής να μαζέψουν υπογραφές από τους αντιπροσώπους τους και σε μία ώρα να με συναντήσουν στο καφενείο του Βελίδιου. Σε αυτό με βοήθησαν ο Θανάσης Τσοχαντάρης από την Αυστραλία, ο Κώστας Θανόπουλοςαπό το Σικάγο και άλλοι.
Πράγματι σε 45 λεπτά πηγαίνω στο καφενείο του Βελιδίου και βρίσκω ένα τραπέζι άδειο. Κάθομαι και περιμένω με αγωνία. Σε λίγο αρχίζουν και έρχονται οι υπογραφές. Σύνολο 211. Ζητώ από τους καλούς αυτούς ανθρώπους να γυρίσουμε και από τραπέζι σε τραπέζι να πλησιάσουν και άλλους αντιπροσώπους που δεν είχαν υπογράψει. Μαζεύουμε άλλες 38 υπογραφές. Δεν είναι αρκετές τους λέω. Εδώ είναι 700 αντιπρόσωποι. Πληροφορήθηκα ότι από την περιφέρεια της Ευρώπης και της Ασίας δεν έχουν έρθει όλες. Αφήνω έναν στο καφενείο του Βελίδιου και μαζί με τους άλλους 5 γυρίζουμε τους διαδρόμους και τις αίθουσες του Συνεδριακού Κέντρου και τα άλλα κτήρια της Διεθνούς Εκθέσεως. Έχουμε δώσει ραντεβού να συναντηθούμε στο καφενείο του Βελίδιου στις 4:30μ.μ. κάτι που έγινε.
Μετράμε τις σελίδες με τις υπογραφές και είναι 39. Μετά μετράμε και ξανά μετράμε τις υπογραφές και το σύνολο είναι 414. Χαμογέλασα, είπα ευχαριστώ τους φίλους που με βοήθησαν καιεπανέρχομε στη Γραμματεία του Βελίδιου όπου ζητώ να μου κάνουν ένα αντίγραφο από όλες τις σελίδες και μετά να "καρφιτσώσουν" σε δύο πακέτα.
Είναι 5:45μ.μ όταν ξαναμπαίνω στην αίθουσα του Βελίδιου. Στο βήμα είναι κάποιος Ασλανίδης από την Γερμανία. Ο κ. Χρίστος Τομαράς περιφερειαρχής ΗΠΑ είναι στην έδρα, δίπλα του είναι ο κύριος από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Αφού τελείωσε ο Ασλανίδης και έγινε διάλειμμα πλησιάζω την έδρα και δίνω στον άνθρωπο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής το ένα πακέτο με το αίτημα και τις υπογραφές. Το άλλο το καταθέτω στη Γραμματεία. "Σας παρακαλώ να κάνετε ότι μπορείτε γιατί θα είναι παράλογο να μη συμπεριληφθεί η Αρχαία Ολυμπία στους ΑΘΗΝΑ 2004" του είπα και έφυγα.

Μετά από αυτό αρχίσαμε έναν αγώνα διαρκείας στο διαδίκτυο με αίτημα να γίνει τουλάχιστον ένα Ολυμπιακό Αγώνισμα στην Αρχαία Ολυμπία παράλληλα έστειλα το αίτημα μας στα μέσα ενημέρωσης.
Την επόμενη χρονιά, Αύγουστος, 1998 είμαστε στο Παγκόσμιο Συνέδριο Ηλείων στη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία στην Αρχαία Ολυμπία. Στους ομιλητές της εναρκτήριας τελετής βρίσκεται και μία αντιπρόσωπος της κ. Γιάννας Αγγελοπούλου όπου αναφέρθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα γίνουν στην Αθήνα το 2004. Αφού χειροκροτήθηκε δεόντος κατά το τέλος της ομιλίας της και πριν κατέβει από το βήμα την ρώτησα από το μικρόφωνο του εδράνου "Είναι αλήθεια ότι στην Αρχαία Ολυμπία δεν θα γίνει κανένα Ολυμπιακό αγώνισμα;"
Ταραγμένη από την ερώτηση απάντησε κάπως δειλά, "ναι, έτσι είναι" για να εισπράξει αυτή τη φορά γιουχαΐσματα από τους συνέδρους.
Ο Αγώνας συνεχίστηκε για τα επόμενα χρόνια έως ότου η Αρχαία Ολυμπία συμπεριελήφθη με το αγώνισμα της σφαιροβολίας ανδρών και γυναικών. Μπράβο τους γιατί κατάλαβαν ότι διαφορετικά θα ήταν λάθος.
Στις 14 Αυγούστου 2004 μαζί με την οικογένεια και αρκετούς φίλους βρεθήκαμε να καθόμαστε στις πλαγιές (δεν υπάρχουν κερκίδες) στο έδαφος του Αρχαίου Ολυμπιακού Σταδίου και να παρακολουθούμε το αγώνισμα τόσο το πρωί στα προκριματικά όσο και το απόγευμα στο τελικό σφαιροβολίας.


Για την ιστορία νικητές αναδεικνύονται ο Ουκρανός Γιούρι Μπιλόνογκστους άνδρες και η Κουβανέζα Γιουμιλεϊντι Κούμπα στις γυναίκες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.