Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

Στους 22 οι νεκροί μετανάστες, τρία παιδιά, στο ναυάγιο της Σάμου



Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των νεκρών από το ναυάγιο που σημειώθηκε το πρωί 4,5 ναυτικά μίλια βόρεια της Σάμου στη θαλάσσια περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου.

Ήδη έχει γίνει η ρυμούλκηση και η ανέλκυση του δωδεκάμετρου γιοτ και έχουν μεταφερθεί οι σοροί συνολικά 22 ατόμων στο νοσοκομείο Σάμου, μεταξύ αυτών 4 παιδιά, 12 γυναίκες και 6 άνδρες είναι ο τραγικός απολογισμός του ναυαγίου που σημειώθηκε τις πρωινές ώρες στα ανοιχτά της θαλάσσιας περιοχής βόρεια της Σάμου.

Τραγική φιγούρα η σορός μιας γυναίκας που κρατούσε στην αγκαλιά το μωρό της την ώρα του ναυαγίου. Αν τελικά επιβεβαιωθεί η μαρτυρία των 39 διασωθέντων ότι στο σκάφος επέβαιναν 65 μετανάστες, τότε εκφράζονται φόβοι για πολύ περισσότερα θύματα.

Το σκάφος βρίσκεται στο λιμάνι Μαλαγαρίου της Σάμου, ενώ και συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και των αγνοουμένων επιβατών. Η επιχείρηση διάσωσης άρχισε στις 4 τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Στην περιοχή έσπευσαν άμεσα εκτός από το κρουαζιερόπλοιο δυο πλωτά σκάφη του Λιμενικού Σώματος, σκάφος της Frontex -το πλήρωμα του οποίου ειδοποίησε για το συμβάν γύρω στις 04:00 το πρωί τρία αλιευτικά σκάφη, ενώ επιχειρούν ένα ελικόπτερο Σούπερ Πούμα και ένα σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των 39 διασωθέντων, στο σκάφος επέβαιναν 65 μετανάστες. Το ναυάγιο ρυμουλκήθηκε και έφτασε στη μία μετά το μεσημέρι στο λιμάνι Μαλαγαρίου της Σάμου.«Τραβήχτηκε» στη στεριά και από μέσα ανασύρθηκαν 16 σοροί, μεταξύ αυτών και μιας μητέρας που είχε στην αγκαλιά της το μωρό της.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το σκάφος στο οποίο επέβαιναν οι μετανάστες ήταν ένα σύγχρονο σκάφος με τέσσερις κυβερνήτες, ενώ ακολουθούσε και ένα μικρό κότερο. Στην περιοχή επικρατούν καλές καιρικές συνθήκες και οι άνεμοι δεν ξεπερνούν τα 5 μποφόρ.

Οι έρευνες συνεχίζονται στη θάλασσα, όπου έως τώρα έχουν εντοπισθεί, εκτός από τις σορούς των δύο γυναικών, δύο σοροί ενηλίκων και δύο παιδιών.

Με C-130, μεταφέρθηκε στην Αθήνα τρίχρονο αγόρι από τη Συρία

Μετά από αίτημα του ΕΚΑΒ, αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας μετέφερε από τη Σάμο στην Αθήνα ένα τριών χρονών αγοράκι, συριακής καταγωγής, που ήταν διασωληνωμένο.

Το παιδί είχε διασωθεί από το σημερινό ναυάγιο ανοικτά της Σάμου. Το αεροσκάφος προσγειώθηκε στις 14:30 στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας απ' όπου διακομίσθηκε σε νοσοκομείο της Αθήνας με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Τη «βαθιά θλίψη και την οδύνη του» για την απώλεια ανθρώπινων ζωών στη σημερινή τραγωδία βόρεια της Σάμου, εκφράζει με δήλωσή του ουπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.
«Παρά τις συνεχείς και αδιάκοπες προσπάθειες των στελεχών του Λιμενικού Σώματος», αναφέρει ο υπουργός, «για την προστασία των ανθρώπων σε κίνδυνο στη θάλασσα και συνάμα, των θαλασσίων συνόρων στη Νοτιανατολική Ευρώπη, χάνονται ανθρώπινες ζωές και αυτό αποτελεί ένα πραγματικά τραγικό γεγονός».

«Το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή», συνεχίζει ο κ. Βαρβιτσιώτης, «τους τελευταίους μήνες καταβάλλει ένα τιτάνιο έργο υπηρετώντας πιστά το βασικό του δόγμα "καμία ανθρώπινη ζωή σε κίνδυνο στη θάλασσα" αντιμετωπίζοντας ένα πολυδιάστατο, αλλά και συγχρόνως ευρωπαϊκό πρόβλημα, όπως είναι αυτό της παράνομης μετανάστευσης από τη θάλασσα. Παρά τις προσπάθειες, οι σύγχρονοι "δουλέμποροι" συνεχίζουν να "θησαυρίζουν" βάζοντας σε κίνδυνο χιλιάδες ανθρώπινες ζωές επιβιβάζοντας τους σε μικρές και ακατάλληλες βάρκες μέσα στη νύχτα στη θάλασσα του Αιγαίου».

«Τραγικά περιστατικά, όπως το σημερινό, καθιστούν ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη για χάραξη μίας κοινής ευρωπαϊκής στρατηγικής συνεργασίας με σκοπό την αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης και τη διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας, όπως επίμονα ζητά η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς. Με αυτό το θέμα, άλλωστε, πρόκειται να ασχοληθεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής, στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας, τον προσεχή Ιούνιο. Η συνεργασία και η συνέργεια είναι ο μόνος δρόμος για να δοθεί ένα τέλος σε ανάλογες καταστάσεις στα κοινά ευρωπαϊκά σύνορα», καταλήγει ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου.

ΣΥΡΙΖΑ: «Πλωτό νεκροταφείο» το Αιγαίο και «φονικό φρούριο» η Ευρώπη

«Μετά την Πάλαιρο και το Φαρμακονήσι, το σημερινό ναυάγιο στη Σάμο, με έξι πρόσφυγες νεκρούς και περί τους 22 αγνοουμένους, προστίθεται στη μακάβρια λίστα των "μεμονωμένων περιστατικών" που έχουν μετατρέψει το Αιγαίο σε πλωτό νεκροταφείο και την Ευρώπη σε φονικό φρούριο» αναφέρει ανακοίνωση του Τμήματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ.

Η αξιωματική αντιπολίτευση τονίζει ότι η περίφραξη των συνόρων κοστίζει ζωές σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Και μαζί κοστίζει εξωφρενικά ποσά, που θα μπορούσαν να έχουν διατεθεί για την υποδοχή των προσφύγων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΥΡΙΖΑ, ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός για την επόμενη εξαετία «Ορίζοντας 2020» προβλέπει 4,648 δισ. για την περαιτέρω ανάπτυξη του ευρωπαϊκού συστήματος «περίφραξης» των συνόρων.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, από τον Απρίλιο του 2011 μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο, η ΕΕ έχει δεχτεί περί τις 76.373 αιτήσεις ασύλου Σύρων προσφύγων -μόλις το 4% όσων υπολογίζεται ότι έχουν ξεφύγει από τον πόλεμο. Από τις αιτήσεις αυτές, προσθέτει το Τμήμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Ελλάδα έχει δεχτεί μόλις 1.019.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «αντί να συμβάλει ώστε να εισακουστούν οι εκκλήσεις του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες του πολέμου, κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση: παραδέχεται ανοιχτά την πολιτική αποτροπής που ακολουθεί, αρνείται να συνεργαστεί με οργανώσεις όπως η Διεθνής Αμνηστία για την κατάργηση των παράνομων επαναπροωθήσεων και αναθέτει το προσφυγικό εξ ολοκλήρου στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη».

ΔΗΜΑΡ: Η νέα τραγωδία υπογραμμίζει το έλλειμμα της μεταναστευτικής πολιτικής

«Η νέα τραγωδία στο Αιγαίο με τουλάχιστον 22 νεκρούς μετανάστες, ανάμεσα στους οποίους και μικρά παιδιά, υπογραμμίζει με τον πιο δραματικό τρόπο το έλλειμμα μεταναστευτικής πολιτικής που χαρακτηρίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ.

Σύμφωνα με την Αγίου Κωνσταντίνου, «η Ελληνική Προεδρία, όπως άλλωστε είχε προαναγγελθεί, όφειλε να θέσει το ζήτημα στο τραπέζι του διαλόγου με το επιχείρημα ότι η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών δεν μπορεί να αφορά μόνο ένα κράτος – μέλος ούτε να αντιμετωπίζεται με λογικές στρατιωτικού χαρακτήρα.»

«Οι μετανάστες δεν είναι εγκληματίες. Είναι τα θύματα διωγμών και πολέμων που αναζητούν ένα ανθρώπινο αύριο» καταλήγει η ανακοίνωση.

Το Βόρειο Αιγαίο δεν μπορεί να αποτελεί τον «υγρό τάφο» εκατοντάδων συνανθρώπων μας

Το Βόρειο Αιγαίο δεν μπορεί να αποτελεί τον «υγρό τάφο» εκατοντάδων συνανθρώπων μας, αναφέρει ο περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου Νάσος Γιακαλής για την τραγωδία στα ανοιχτά του Αγίου Κωνσταντίνου στη Σάμο και ζητάει από την Ελληνική Προεδρία να καταδείξει το μέγεθος του ζητήματος στην ευρωπαϊκή κοινότητα.

«Το Βόρειο Αιγαίο, εμείς οι κάτοικοι των νησιών του, γινόμαστε μάρτυρες ξανά μίας πολύνεκρης τραγωδίας μεταναστών στη θαλάσσια περιοχή αυτή τη φορά του Αγίου Κωνσταντίνου της Σάμου. Δεν υπάρχει πλέον όμως χώρος για θλίψη. Η θλίψη μας, μετατρέπεται σε οργή. Δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για άλλα λόγια συμπαράστασης. Έχουν ειπωθεί πολλά και έχουμε ακούσει άλλα τόσα. Το μεταναστευτικό ζήτημα είναι υπόθεση όλης της Ευρώπης και δεν αρκούν πια δηλώσεις «κατανόησης». Είναι υποχρέωσή της να το αντιληφθεί στην ουσία του και επιτέλους να δραστηριοποιηθεί», αναφέρει στη δήλωσή του ο περιφερειάρχης.

«Στη σημερινή συγκυρία, η Ελληνική Προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αναλάβει τον ουσιαστικό της ρόλο και να καταδείξει το μέγεθος του ζητήματος στην ευρωπαϊκή κοινότητα. Το Βόρειο Αιγαίο δεν μπορεί να αποτελεί τον «υγρό τάφο» εκατοντάδων συνανθρώπων μας», υπογραμμίζει ο κ. Γιακαλής.

kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.