H επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού δεν εκλείπει από τον βορειοευρωπαϊκό Τύπο,
κυρίως τον αυστρο-γερμανικό, με δύο από τις μεγαλύτερες εφημερίδες, τις Die Presse και Süddeutsche Zeitung, να κάνουν εκτενείς αναφορές στη «Μεγαλόνησο».
Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων Deutsche Welle, η αυστριακή Die Presse προβάλλει το θέμα με τον ηχηρό τίτλο: «Κύπρος: Θα πέσει το τελευταίο τείχος της Ευρώπης;» αναφέροντας ότι 40 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, αλλά και 10 χρόνια μετά το δημοψήφισμα «υπάρχει πλέον νέα ελπίδα. Οι ηγέτες των δυο πληθυσμιακών ομάδων, ο ελληνοκύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο Ντερβίς Έρογλου, επικεφαλής των Τουρκοκυπρίων, ξεκίνησαν την Τρίτη μια νέα προσπάθεια για την ενότητα του νησιού».
Επίσης, ιδιαίτερη έμφαση αποδίδει στα οφέλη που θα έχει μία επανένωση στις οικονομικά πληγωμένες, από την κρίση, Ελλάδα και Κύπρο, καθώς και στη διευκόλυνση της αξιοποίησης των ανακαλυφθέντων κοιτασμάτων φυσικού αερίου:
«(...) Όταν ολοκληρωθούν οι συνομιλίες, Έλληνες και Τούρκοι θα τοποθετηθούν σε χωριστά δημοψηφίσματα επί του σχεδίου. Με δεδομένες τις πολλές ανεπιτυχείς προσπάθειες του παρελθόντος, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η νέα πρωτοβουλία συναντά μεγάλη επιφυλακτικότητα. Έτσι ο Αναστασιάδης δέχεται πιέσεις στο εσωτερικό, επειδή ορισμένα ελληνοκυπριακά κόμματα απορρίπτουν το κοινό ανακοινωθέν ως φιλοτουρκικό. Υπάρχει όμως και λόγος αισιοδοξίας. Οι οικονομικές κρίσεις σε Κύπρο και Ελλάδα έφεραν στο προσκήνιο τα οφέλη μιας επανένωσης. Μέχρι σήμερα η Κύπρος, που είναι μέλος της ΕΕ, δεν μπορεί να έχει εμπορικές σχέσεις με τη γειτονική Τουρκία. Επιπλέον σε μια ενωμένη Κύπρο θα ήταν πιο εύκολη από ότι σήμερα η αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που έχουν ανακαλυφθεί. Η Τουρκία ενδιαφέρεται επίσης για μια λύση καθώς αυτό θα παραμέριζε τα εμπόδια στις διαπραγματεύσεις της με την ΕΕ».
Στο ίδιος μήκος κύματος, αναφέρει το δημοσίευμα της Deutsche Welle, κινείται και η γερμανική Süddeutsche Zeitung του Μονάχου που παρατηρεί:
«Ο νότος βιώνει μια βαθιά οικονομική κρίση και εξαρτάται εδώ και έναν χρόνο από τις χώρες της ευρωζώνης. Η κρίση εντείνει τις πιέσεις για την εξεύρεση λύσης. Αλλά και η κοινή επιθυμία για αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου δίνει μια νέα δυναμική στη διαδικασία της επανένωσης που έχει παγώσει από το 2012».
Πηγή: iefimerida.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.