Απόψε η συνάντηση Ομπάμα-Σαμαρά στον Λευκό Οίκο,
«εκστρατεία» του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη για την προσέλκυση επενδύσεων και την ανάδειξη της Ελλάδας ως του μοναδικού παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.
Η διευρυμένη και αναβαθμισμένη σύνθεση στη συνάντηση του προέδρου Ομπάμα με τον Αντώνη Σαμαρά απόψε στον Λευκό Οίκο (22:00 ώρα Ελλάδας) δίνει απόλυτα τον τόνο του αμερικανικού ενδιαφέροντος για τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή οικονομία και ειδικότερα στην πορεία υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος.
Μπάιντεν: Συμφέρον μας να πετύχει η Ελλάδα
Η αμερικανική αντιπροσωπεία θα αποτελείται από τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζέικομπ Λιού, τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντάνιελ Σμιθ, τη σύμβουλο Ασφαλείας Σούζαν Ράις, τη σύμβουλο για θέματα διεθνούς οικονομίας και πρώην στέλεχος του ΔΝΤ Κάρολιν Άτκινσον και τα στελέχη του Λευκού Οίκου για ευρωπαϊκά ζητήματα, Κάρεν Ντόνφριντ και Μάικλ Σέσαμς ενώ πριν από τη συνάντηση του Λευκού Οίκου ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο State Department με τον Τζον Κέρι.
Η ατζέντα της συνάντησης είναι "βαριά" καθώς αφορά όλο το φάσμα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων με αιχμή την οικονομία, τα ενεργειακά, τα εθνικά θέματα και βέβαια την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της νοτιο-ανατολικής Μεσογείου και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Οι εξελίξεις σε Τουρκία, Αίγυπτο και Συρία αποτελούν ένα από τα βασικότερα «επιχειρήματα» της Αθήνας στην προσπάθεια να πάρει από τους επιτελείς του Λευκού Οίκου το πολυπόθητο σήμα στήριξης των ελληνικών προσπαθειών για την έξοδο από την κρίση με πολιτικές ανάπτυξης κόντρα στη συνταγή λιτότητας του Βερολίνου και γιατί όχι και με μία έμμεση αναφορά για την περαιτέρω απομείωση του χρέους χωρίς ωστόσο η κυβέρνηση να επενδύει σε κάτι θεαματικό αυτή τη στιγμή καθώς γνωρίζει τις ισορροπίες και την προεκλογική θέση του Βερολίνου για το συγκεκριμένο θέμα για το οποίο άλλωστε η Αθήνα «σφυρίζει αδιάφορα» αποφεύγοντας να εμπλακεί στην ανοιχτή διαφωνία ανάμεσα στο ΔΝΤ και την καγκελάριο Μέρκελ.
Στόχος η αλλαγή εικόνας
Ο κ. Σαμαράς ξεκίνησε τις επαφές του στις ΗΠΑ με το δημοσιογραφικό επιτελείο της «Washington Post» σε μία εμφανή προσπάθεια να προωθήσει τις ελληνικές θέσεις σε μία εφημερίδα με διεθνή απήχηση που εν πολλοίς επηρεάζει τη «γραμμή» δεκάδων ξένων δικτύων, αγορών και επιχειρηματικών ομίλων. Ο πρωθυπουργός παρακάθισε σε γεύμα εργασίας με δεκαπέντε στελέχη του think tank CSIS (Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών) και στη συνέχεια σε δείπνο με είκοσι στελέχη τα οποία διαθέτουν συνολικά επενδυτικά κεφάλαια 850 δισ. ευρώ.
Στελέχη μεγάλων επενδυτικών funds: Θετική η πορεία της Ελλάδας
Το αμερικανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα είναι «ζωηρό» και αφορά όχι μόνο το ενεργειακό αλλά και το τραπεζικό κομμάτι με τον κ. Σαμαρά να γνωρίζει ότι μετά το τέλος του ταξιδιού έχει πολλά βήματα να διανύσει προκειμένου να πάρει σάρκα και οστά η προσπάθεια για συνεργασία σε αυτούς τους τομείς.
Οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά που τον ακολουθούν στο ταξίδι εκτιμούν ότι η επίσκεψη στις ΗΠΑ γίνεται σε μια ιδιαιτέρως θετική αλλά και κρίσιμη συγκυρία για την Ελλάδα. Μια από τις βασικότερες επιδιώξεις της ελληνικής αποστολής είναι να περάσει το μήνυμα ότι «η Ελλάδα αλλάζει και πρέπει να τις δοθούν ευκαιρίες να εδραιώσει το ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή».
Οι εξελίξεις από την Τουρκία έως την Αίγυπτο και τη Συρία δίνουν τη δυνατότητα στην Ελλάδα, μετά την ενεργειακή συμφωνία για τον ΤΑΡ αλλά και την έναρξη των ερευνών για τα κοιτάσματα εντός της ΑΟΖ –να αναβαθμίσει ουσιαστικά τη γεωστρατηγική της θέση «εκμεταλλευόμενη» τις εστίες αστάθειας προβάλλοντας ως το μοναδικό παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.
real.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.