Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Η κληρονομιά της Microsoft κινδυνεύει από τα Windows 8


Το ερώτημα δεσπόζει πάνω από τη Microsoft - και η καριέρα του διευθύνοντος συμβούλου Steve Ballmer - 

καθώς η μεγαλύτερη εταιρεία λογισμικού στον κόσμο, ετοιμάζεται για ένα δεύτερο μηχανισμό ώθησης με το ανανεωμένο λειτουργικό σύστημα στο οποίο έχει στηριχθεί η κληρονομιά των PC της.

Η Microsoft σηματοδότησε μια νέα προσπάθεια με τα Windows 8, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, καθώς επιβεβαίωσε για πρώτη φορά ότι θα κυκλοφορήσει μια ενημερωμένη έκδοση του λογισμικού πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους.Με την κωδική ονομασία "Blue", η ενημερωμένη έκδοση σηματοδοτεί μια νέα προσέγγιση για τη Microsoft, με ετήσιες εκδόσεις που θυμίζουν τις πιο συχνές εκδόσεις λογισμικού των αντιπάλων της, Apple και Google.

Σχεδιασμένα για να συνδυάσουν υπολογιστές και ταμπλέτες, τα Windows 8 έχουν δεχθεί δριμεία κριτική. “Οι άνθρωποι αισθάνονται ηλίθιοι όταν βρίσκονται μπροστά τους,” δήλωσε ο Richard Doherty, αναλυτής της Envisioneering, μιαςεταιρείας ερευνών στη Νέα Υόρκη. Η εκτεταμένη έρευνα της πρώτης χρήσης αποκάλυψε εκτεταμένη δυσαρέσκεια, πρόσθεσε.

Μερικοί σχολιαστές έχουν κριτικάρει το λογισμικό για την υπεραισιόδοξη προσπάθειά του να συνδυάσει το παραδοσιακό περιβάλλον υπολογιστή με τις οθόνες αφής, στο ίδιο προϊόν.

Η Microsoft είναι τώρα έτοιμη να παραδεχτεί ότι το λογισμικό έχει προκαλέσει σύγχυση σε ορισμένους πελάτες της. Οι χρήστες PC, ειδικότερα, αντιμετωπίζουν μια απότομη "καμπύλη μάθησης" με το λογισμικό, σύμφωνα με την Tami Reller,επικεφαλής του τμήματος μάρκετινγκ και οικονομικών των Windows. Οι αλλαγές που αποσκοπούν στην αύξηση της "χρηστικότητας" του λογισμικού έχουν πλέον δρομολογηθεί, πρόσθεσε.

Χωρίς να επιβεβαιώνονται οι λεπτομέρειες, η Microsoft βρίσκεται υπό πίεση για να αφήσει τους χρήστες PC να κάνουν εκκίνηση με τη γνώριμη "επιφάνεια εργασίας" των Windows κατά την ενεργοποίηση των υπολογιστών τους, αντί να τους αναγκάζει να ξεκινούν με μια οθόνη γεμάτη από πολύχρωμα «ζωντανά πλακίδια» που έχει σχεδιαστεί για συσκευές οθόνης αφής. Έχει επίσης υποστεί πιέσεις για να φέρει πίσω το κουμπί "Έναρξη" που από καιρό υπήρξε ένα οικείο εργαλείο πλοήγησης για τους χρήστες PC.

Το γεγονός ότι υποκύπτει στην πίεση αυτή θα μπορούσε να εκληφθεί ως μια σημαντική παραδοχή: ότι πολλοί χρήστες δεν είναι ακόμη έτοιμοι να κάνουν το άλμα στον υπολογιστή οθόνης αφής με τα Windows, αλλά συνεχίζουν να το βλέπουν ως ένα λειτουργικό σύστημα από την πρώιμη ηλικία των PC.

Η Microsoft, επίσης, παραδέχθηκε αυτή την εβδομάδα ότι θα πάρει περισσότερο χρόνο από ό,τι οι αλλαγές στη διεπαφή χρήστη για να γίνουν επιτυχία τα Windows 8. Το λανσάρισμα του λογισμικού τον περασμένο Οκτώβριο, επίσης,παρεμποδίστηκε από την ανεπαρκή εκπαίδευση του προσωπικού λιανικών πωλήσεων και των υψηλών τιμών για τον υλικό εξοπλισμό, σύμφωνα με τον κ. Reller.

Το να μειωθεί η τιμή των φορητών υπολογιστών οθόνης αφής που επιδεικνύουν το λογισμικό προς όφελός της αποτελεί πλέον προτεραιότητα. Η Microsoft στηρίζει όλα τα οικονομικά κίνητρα της σε αυτά τα μηχανήματα - κάτι που θα έπρεπε να είχε γίνει κατά τη στιγμή της έναρξης, παραδέχεται η κα Reller.

Επιπλέον, πιέζει τους κατασκευαστές hardware να παράγουν πιο μικρά μηχανήματα που θα ήταν λιγότερο δαπανηρά. Με αυτόν τον τρόπο, οι τιμές θα μπορούσαν γρήγορα να μειωθούν κατά περίπου $ 400 ή έστω $ 300, σύμφωνα με την καReller.

Τα Windows 8 τουλάχιστον δεν έχουν εμφανίσει τα προβλήματα ποιότητας των Vista. Πολλοί χρήστες σε επιχειρήσεις απλώς παρέλειψαν αυτή την έκδοση των Windows, μεταπηδώντας κατ 'ευθείαν από τα προγενέστερα XP στα Windows 7.Με περίπου τα δύο τρίτα των χρηστών σε επιχειρήσεις να έχουν ήδη κάνει αυτή τη μετάβαση, η Microsoft θα αντιμετωπίσει σύντομα μια στιγμή, όπου οι εταιρικοί πελάτες της θα αποφασίσουν αν πρέπει να παρακάμψουν άλλη μια γενιά λογισμικού. Αν αποφύγουν να μεταβούν στα Windows 8, η Microsoft θα έχει χάσει μια σημαντική ευκαιρία για να καλύψει τη διαφορά με τις προόδους που η Apple και το Android της Google έχουν κάνει στην πληροφορική οθόνης αφής.

Παραδόξως, όμως, η αποτυχία θα μπορούσε να έχει μικρότερο αντίκτυπο στην Microsoft τώρα από ότι θα είχε στο παρελθόν.

Το σύνολο των δραστηριοτήτων της εταιρείας λογισμικού δεν περιστρέφονται γύρω από το λειτουργικό σύστημα, όπως γινόταν στο παρελθόν, επισημαίνει ο Mark Anderson, ένας ανεξάρτητος αναλυτής τεχνολογίας. Ο καταμερισμός εργαλείων και server έχει αυξηθεί για να γίνει ένας τρίτος πυλώνας της εταιρείας, ενώ το Xbox έχει μετατραπεί σε ένα νέο επίκεντρο καινοτομίας στην εταιρεία - όπως φαίνεται με την επιτυχία του Kinect χειριστηρίου ανίχνευσης κίνησης.

Εν τω μεταξύ, η συνεχιζόμενη σταθερή ανάπτυξη του Office – που αρχικά αναπτύχθηκε για να βοηθήσει στην απόλυτη αφοσίωση στα Windows - έχει μετατρέψει τις επιχειρηματικές εφαρμογές στην μεγαλύτερη αγορά της Microsoft. Αυτό έχει κάνει την εταιρεία να αντιμετωπίζει ένα στρατηγικό δίλημμα: αν θα τερματίσει τη στρατηγική της με επίκεντρο τα Windows μια για πάντα και θα απελευθερώσει το Office για τις ταμπλέτες που δεν «τρέχουν» Windows και αυξάνονται στην αγορά των PC, ή θα διατηρήσει την ευρέως χρησιμοποιούμενη σουίτα εφαρμογών ως κίνητρο για να δώσει ώθηση στις πωλήσεις των Windows 8.

Οι άνθρωποι αισθάνονται ηλίθιοι μπροστά του

Για τον κ. Ballmer, εν τω μεταξύ, μια καθοριστική στιγμή για τη σταδιοδρομία του είναι διαθέσιμη. Έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να εγχύσει ένα νέο δημιουργικό πνεύμα στην εταιρεία, ωθώντας τους διαχειριστές των προϊόντων της εταιρείας να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο με νέες εκδόσεις λογισμικού, είπε ο κ. Anderson. Ωστόσο, μια ενιαία απόφαση – το να βρει ένα λειτουργικό σύστημα ικανό να συγχωνεύσει υπολογιστές και ταμπλέτες - θα μπορούσε να απειλήσει πολλά από αυτά που πέτυχε.

Πριν από δύο χρόνια, ο ακτιβιστής επενδυτής David Einhorn προκάλεσε σάλο όταν κάλεσε τους διευθυντές της εταιρείας να δείξουν στον διευθύνοντα σύμβουλό της την πόρτα της εξόδου. Ο κ. Ballmer πιέστηκε από το διοικητικό συμβούλιο για την επιτάχυνση του ρυθμού της καινοτομίας και την αναδιοργάνωση της ηγεσίας της ομάδας του, δήλωσαν άνθρωποι που είναι εξοικειωμένοι με την εν λόγω εταιρεία εκείνο το διάστημα.

Η αποτυχία να δώσουν στα Windows 8 έναν πολύ αναγκαίο δεύτερο μηχανισμό ώθησης θα μπορούσε να προκαλέσει μια ανανεωμένη επίθεση. Η ValueAct, ένας άλλος ακτιβιστής επενδυτής, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι είχε πάρει μερίδιο $ 2 δισ. μετοχών της εταιρείας, αν και θα πρέπει να ανέβει η θερμοκρασία.

Οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν ότι η θέση του κ. Ballmer θα παραμείνει ασφαλής για όσο διάστημα διατηρεί την υποστήριξη του προέδρου Bill Gates – ο οποίος ήταν και ο ίδιος επικεφαλής αρχιτέκτονας του λογισμικού της Microsoft στα κρίσιμα χρόνια, όταν η εταιρεία έχασε έδαφος με την εμφάνιση της οθόνης αφής των Apple συσκευών. Η κληρονομιά των δύο ανδρών είναι πλέον στη γραμμή πυρός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.