Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Φτιάχνουμε τριμμένη φρυγανιά από μπαγιάτικα ψωμιά

Το Πάσχα πέρασε κι όπως συμβαίνει κάθε φορά μετά από τις γιορτές μας έμεινε αρκετό ψωμί το οποίο άρχισε όπως είναι λογικό να μπαγιατεύει.

Εγώ το έχω δηλώσει. Μπαγιάτικο ψωμί δε τρώω. Με τίποτα όμως. Όταν είναι λίγο το κάνω αυγόφετες, όταν όμως περισσεύει αρκετό μπαγιάτικο ψωμί το φτιάχνω τριμμένη φρυγανιά για να μην αγοράζω!

Η τριμμένη φρυγανιά που φτιάχνω δεν έχει καμία απολύτως διαφορά από τη συσκευασμένη του εμπορίου. Ούτε στο χρώμα, ούτε στην υφή, ούτε πουθενά. Σάμπως κι αυτοί πως την φτιάχνουν; με τον ίδιο τρόπο πάνω κάτω φαντάζομαι, σιγά μη πετάνε τα μπαγιάτικα συσκευασμένα ψωμιά τους.

Αλλά ας δούμε πως γίνεται! Καταρχήν θα κόψετε τα ψωμιά σας φέτες και θα τα βάλετε στο φούρνο να ψηθούν για να γίνουν φρυγανιές. Δε χρειάζεται να γίνουν πέτρα, απλά να σκληρύνουν και να πάρουν χρώμα.



Μετά το φούρνισμα κι αφού κρυώσουν λίγο θα τις σπάσετε μικρά κομμάτια και θα τις βάλετε στο multi στην πρώτη ταχύτητα. Σε αυτή τη φάση κι επειδή μπορεί να είναι λίγο μαλακιά ακόμα η ψύχα του ψωμιού μπορεί να έχετε χμμ σγρουμπουλάκια (καλά ντε χοντροκομμένο τρίμμα). Δε σας χαλάει, μάλιστα αν βιάζεστε το χρησιμοποιείτε κι έτσι. Αλλά εμείς πάμε ένα βήμα πιο κάτω γιατί θέλουμε τέλεια τριμμένη φρυγανιά!



Αφού τρίψετε όλες τις φρυγανιές σας ξαναρίχνετε το τρίμμα στο ταψί και το ξαναψήνετε για άλλα δέκα λεπτά στους 150 βαθμούς για να ξεραθεί καλά.



Στη συνέχεια περνάτε το τρίμμα άλλη μια φορά από το multi αλλά στη δεύτερη ταχύτητα κι ετσι φτιάχνετε την πιο τέλεια και φτηνή τριμμένη φρυγανιά της ζωής σας.



Τη βάζετε στο βάζο που διατηρείτε συνήθως την τριμμένη φρυγανιά σας και τη χρησιμοποιείτε όποτε χρειαστεί.

Μπορείτε μάλιστα να αφήνετε να μαζεύετε το μπαγιάτικο ψωμί (αρκεί να μη μουχλιάσει) και να το φτιάχνετε μια και καλή φρυγανιά. Εγώ σήμερα για παράδειγμα έφτιαξα 400 γραμμάρια τριμμένη φρυγανιά που θα μου πάει για καιρό.

Όπως καταλάβατε… δεν πετάμε τίποτα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.