Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

Φόβοι για νέο χτύπημα

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας μετά τη χθεσινή επίθεση με καλάσνικοφ στο κτίριο της ισραηλινής πρεσβείας στο Ψυχικό. 

Στο επιτελείο της ΕΛ.ΑΣ επικρατεί έντονη ανησυχία και φόβος για ένα νέο χτύπημα ενώ όπως προέκυψε από τα αποτελέσματα της βαλιστικής εξέτασης, τα δύο καλάσνικοφ που χρησιμοποιήθηκαν είναι τα ίδια με αυτά που είχαν χρησιμοποιήσει οι δράστες που «γάζωσαν» το σπίτι του πρέσβη της Γερμανίας στο Χαλάνδρι στις 30 Δεκεμβρίου του 2013.

Η επιλογή του συγκεκριμένου κτιρίου από τους δράστες, προκάλεσε αίσθηση στους αξιωματικούς της αστυνομίας καθώς πιστεύουν ότι πρόκειται για ένα χτύπημα με στόχο, την επίδειξη δύναμης από την πλευρά τους.

Η πρεσβεία του Ισραήλ είναι σύμφωνα με τους αστυνομικούς ένα από τα πιο ισχυρά φυλασσόμενα κτίρια της πόλης, χαρακτηρίζοντας το ως «φρούριο».

Την ευθύνη για την επίθεση στην κατοικία του Γερμανού πρέσβη είχε αναλάβει τότε ηΟμάδα Λαϊκών Αγωνιστών.

Με αυτό το δεδομένο προκύπτει ότι πίσω από την επίθεση στο κτίριο της πρεσβείας του Ισραήλ βρίσκεται η ίδια «ομάδα».

Οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής συλλέγουν μαρτυρίες πόρτα-πόρτα, ενώ εξετάζουν και το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας του κτιρίου της πρεσβείας αλλά και από τους τριγύρω δρόμους.

Σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν τις κινήσεις όχι μόνον της επιχειρησιακής ομάδας που πραγματοποίησε την επίθεση αλλά και της ομάδας ή των ομάδων υποστήριξης.

Πως έγινε το χτύπημα στην πρεσβεία

H επίθεση έγινε λίγο μετά τις τρεις τα ξημερώματα της Παρασκευής. Οι δράστες άδειασαν και τους δύο γεμιστήρες των καλάσνικοφ γαζώνοντας την ισραηλινή πρεσβεία με 56 σφαίρες, σε μια επιχείρηση που κράτησε ελάχιστα δευτερόλεπτα.

Ένα φορτηγάκι τύπου βαν κινήθηκε αντίθετα προς το ρεύμα κυκλοφορίας στην οδό Σώχου και έφτασε έξω από το κτίριο της πρεσβείας στη Λ. Κηφισίας. Από το βανάκι κατέβηκαν δύο άτομα, «γάζωσαν» το κτίριο και διέφυγαν με κατεύθυνση την Κηφισιά.

Σύμφωνα με την Αντιτρομοκρατική, εκτιμάται ότι στην «επιχείρηση» των αγνώστων πήραν μέρος τέσσερα ή πέντε άτομα.

Οι δύο εξ αυτών ήταν εκείνοι που πυροβόλήσαν με τα καλάσνικοφ εναντίον της πρεσβείας του Ισραήλ.

Ενώ υπήρχε ένας οδηγός στον βαν και ένα ή δύο ακόμη άτομα επέβαιναν σε μοτοσυκλέτες λειτουργώντας εμμέσως σαν ομάδα υποστήριξης.

Αντιδράσεις από ισραηλινής πλευράς

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ υποστηρίζει ότι η επίθεση αποτελεί συνέπεια της "εκστρατείας υποκίνησης μίσους" την οποία -όπως λέει- διεξάγουν διεθνώς οι ηγέτες της Παλαιστινιακής Αρχής και φιλοπαλαιστινιακές οργανώσεις, και προσθέτει ότι διεθνής κοινότητα πρέπει να καταδικάσει την εκστρατεία αυτή και τις συνέπειές της.

Σε μήνυμα της στο Τwitter η ισραηλινή πρεσβεία γράφει: "Χθες η πρεσβεία του Ισραήλ δέχτηκε επίθεση. Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στις ελληνικές αρχές και την ΕΛ.ΑΣ στο χειρισμό της υπόθεσης". Εκτενή είναι τα δημοσιεύματα στον Ισραηλινό Τύπο για το χτύπημα στην πρεσβεία.

Η ευρείας κυκλοφορίας "Haaretz" τονίζει ότι "αν αποδειχθεί επισήμως ότι πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση, θα είναι η πρώτη σοβαρή επίθεση κατά ισραηλινής πρεσβείας από την επίθεση του 2002 στο Νέο Δελχί, η οποία αποδίδεται σε Ιρανούς πράκτορες".

Η εφημερίδα "Γεντιότ Αχρονότ" υπενθυμίζει τις ομοιότητες που έχει η επίθεση αυτή με την επίθεση πριν ένα χρόνο στην οικία του Γερμανού πρέσβη.

Η "Jerusalem Post", σε δημοσίευμά της υποστηρίζει ότι στην Ελλάδα υπάρχουν έντονα αντί-ισραηλινά αισθήματα καθώς στην πλειονότητά τους οι Έλληνες συμπαθούν και τάσσονται υπέρ των Παλαιστινίων. Και καταλήγει λέγοντας ότι η εβραϊκή κοινότητα εκφράζει ανησυχίες για την αύξηση της δημοτικότητας των ακροδεξιών κομμάτων.


real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.