Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

2016: Το χειρότερο έτος για τα παιδιά του πολέμου στη Συρία



Η βία εναντίον των παιδιών γνώρισε μια «δραστική κλιμάκωση» στον συριακό εμφύλιο πόλεμο κατά το 2016, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσίευσε ο ΟΗΕ την Κυριακή και η οποία δείχνει ότι οι παιδικοί θάνατοι αυξήθηκαν κατά τουλάχιστον 20% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ η στρατολόγηση μάχιμων παιδιών υπερδιπλασιάστηκε

Η έκθεση, που κυκλοφόρησε συγκεκριμένα από την Unicef, το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά, δηλώνει ότι το 2016 ήταν η χειρότερη μέχρι τώρα χρονιά για τα παιδιά των οποίων οι ζωές έχουν βρεθεί στο στόχαστρο από τη σύγκρουση της Συρίας, η οποία εισήλθε στον έβδομο χρόνο της αυτόν το μήνα.

«Το μέγεθος του πόνου είναι άνευ προηγουμένου», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Geert Cappelaere, ο περιφερειακός διευθυντής της UNICEF για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, με αφορμή τη δημοσίευση της έκθεσης. «Κάθε παιδί είναι σημαδεμένο για την υπόλοιπη ζωή του, με φρικτές συνέπειες για την υγεία, την ευημερία και το μέλλον του».

Η έκθεση ανέφερε ότι «οι επαληθευμένες περιπτώσεις θανάτωσης, ακρωτηριασμού και στρατολόγησης παιδιών αυξήθηκαν απότομα το περασμένο έτος σε μια ευρύτερη δραστική κλιμάκωση της βίας σε ολόκληρη τη χώρα».

Τουλάχιστον 652 παιδιά σκοτώθηκαν από τις επιθέσεις στο εσωτερικό της Συρίας, τα περισσότερα από τότε που άρχισε η επίσημη επαλήθευση των παιδιών-θυμάτων το 2014, σημειώνει η έκθεση. Τουλάχιστον 255 από αυτά -περισσότερο από το ένα τρίτο- σκοτώθηκαν σε ή κοντά σε ένα σχολείο, μια αντανάκλαση του γεγονότος ότι όλα τα αντιμαχόμενα μέρη της εμφύλιας σύγκρουσης έχουν αγνοήσει τον ρόλο των σχολείων ως ασφαλή καταφύγια στον πόλεμο. Προηγούμενη έκθεση της Unicef, τον Δεκέμβριο, κατέγραφε ότι ο ΟΗΕ είχε τεκμηριωμένες επιθέσεις σε 84 σχολεία μέσα στο 2016.

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι ο αριθμός των παιδιών που επιστρατεύθηκαν το περασμένο έτος ως ένοπλα μέλη στην εμφύλια σύρραξη υπερέβη τα 850, σε σύγκριση με τις 362 εξακριβωμένες περιπτώσεις στρατολόγησης παιδιών το 2015. Ενώ οι περισσότερες στρατολογήσεις φαίνεται να έχουν γίνει από αντάρτες και ένοπλες εξτρεμιστικές ομάδες, μια εκπρόσωπος της Unicef, η Najwa Mekki, υπογράμμισε ότι «αμφότερες οι αντιμαχόμενες δυνάμεις του εμφυλίου» έχουν εντάξει παιδιά στα ένοπλα σώματά τους, κάτι το οποίο απαγορεύεται ρητά βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

«Παιδιά στρατολογούνται και χρησιμοποιούνται για να πολεμήσουν άμεσα στις γραμμές του μετώπου και συμμετέχουν σε ολοένα και περισσότερους ρόλους στη μάχη, συμπεριλαμβανομένων σε ακραίες περιπτώσεις αυτών των εκτελεστών, βομβιστών αυτοκτονίας και δεσμοφυλάκων», συμπληρώνει η έκθεση.

Άλλα στατιστικά στοιχεία στην έκθεση της Unicef ​​δείχνουν ότι 280.000 παιδιά ζουν σε απρόσιτες περιοχές σχεδόν εντελώς αποκομμένα από την ανθρωπιστική βοήθεια. Παράλληλα, σχεδόν έξι εκατομμύρια παιδιά εξαρτώνται από τώρα και στο εξής στις εν λόγω ενισχύσεις για να επιβιώσουν, μια 12πλάσια αύξηση σε σχέση με τα αντίστοιχα στοιχεία του 2012. Εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί, κάποια από τα οποία έως και επτά φορές.

Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια Σύροι ανήλικοι ζουν ως πρόσφυγες στην Τουρκία, το Λίβανο, την Ιορδανία, την Αίγυπτο και το Ιράκ, αντιπροσωπεύοντας περίπου το ήμισυ του αριθμού των Σύρων που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους από το ξέσπασμα της σύγκρουσης τον Μάρτιο του 2011, με τη μορφή της εξέγερσης κατά του προέδρου, Bashar al-Assad.

Η δημοσίευση της έκθεσης ήρθε την ώρα που υφίστανται ισχνές ενδείξεις ότι ο πόλεμος θα διευθετηθεί στο άμεσο μέλλον. Το τελευταίο δεν είναι διόλου παράλογο καθώς, παίρνοντας θάρρος από τις αλλεπάλληλες στρατιωτικές νίκες με τη βοήθεια της Ρωσίας και του Ιράν, ο Assad εμφανίζεται ανυποχώρητος όσον αφορά στην επανάκτηση του συνόλου της χώρας, παρά το ότι οι διαπραγματευτές του έχουν εμπλακεί σε συνομιλίες με τον συνασπισμό των ομάδων της αντιπολίτευσης, με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών.

Ας μην παραλειφθεί επίσης το γεγονός ότι ορισμένα τμήματα της Συρίας παραμένουν υπό τον έλεγχο της τζιχαντικής οργάνωσης του Ισλαμικού Κράτους, εν μέσω ισχυρών ενδείξεων ότι μια σειρά από στρατιωτικές δυνάμεις προερχόμενες από χώρες στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία, θα επιχειρήσουν σύντομα την εξάλειψη του Isis από τον de facto ισχυρό του θύλακα στην βορειοανατολική πόλη της Συρίας, τη Raqqa.

Τέλος, να αναφερθεί ότι ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τη σύγκρουση στη Συρία, Staffan de Mistura, έχει πει ότι σκοπεύει να συντονίσει ακόμη έναν γύρο διαπραγματεύσεων στη Γενεύη στις 23 Μαρτίου.

Πηγές: Unicef.org, New York Times

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.