Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019

Πώς έφτασε η ΔΕΗ στη σημερινή δύσκολη οικονομική θέση

Οι υπερτιμολογημένες-κατευθυνόμενες αναθέσεις έργων και η ανεξήγητη ανοχή που έδειξε η εταιρεία προς τους κακοπληρωτές

Η πρόσφατη ανακοίνωση των, για ένα ακόμη τρίμηνο, αρνητικών αποτελεσμάτων της ΔΕΗ (ζημιές 255,1 εκατ. ευρώ στο 9μηνο του 2018) σε συνδυασμό με τις πρόσφατες εξελίξεις στις υποθέσεις της ηλεκτροδότησης των μεγάλων βιομηχανιών της ΛΑΡΚΟ και της Χαλυβουργικής, εκ των πραγμάτων δημιουργεί ένα εύλογο ερώτημα στο μυαλό όλων μας, πώς δηλαδή έφτασε στην κατάσταση αυτή η ΔΕΗ.

Δυο, κατά γενική ομολογία, είναι οι βασικοί λόγοι που οδήγησαν την ΔΕΗ στην σημερινή της κατάσταση:
    1.Το πάρτι όλα αυτά τα χρόνια με τις κατευθυνόμενες και υπερτιμολογημένες αναθέσεις έργων.
    2.Η ανεξήγητη ανοχή που έδειξε η ΔΕΗ προς τους κακοπληρωτές της, η οποία άρχισε εδώ και πάνω από μια δεκαετία, τότε που δεν υπήρχαν μνημόνια και οικιακοί καταναλωτές που αδυνατούσαν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, αλλά μόνο μεγάλοι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Η κακή αρχή που έγινε με αυτούς τους μεγάλους στρατηγικούς κακοπληρωτές σιγά σιγά άρχισε να διαχέεται προς τα κάτω και τελικά το πρόβλημα διογκώθηκε σε επίπεδα που κατέστη σε μεγάλο βαθμό δυσεπίλυτο.
 Και βέβαια επειδή τα πράγματα πρέπει να λέγονται και με ονοματεπώνυμο, από την ιστορία αυτή για τον οικονομικό κατήφορο της ΔΕΗ δεν μπορεί να μην αναφερθεί ένα βασικό όνομα, ο Όμιλος Μυτιληναίου, ο οποίος ως Αλουμίνιον της Ελλάδος, ΜΕΤΚΑ ή Protergia, πρωταγωνίστησε στα παραπάνω.

Είναι εξόχως επίκαιρο το γεγονός ότι την ίδια στιγμή που αναφέρουμε τα παραπάνω περί πάρτι κατευθυνόμενων και υπερτιμολογημένων αναθέσεων έργων, ο κ. Ε. Μυτιληναίος κάθεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για την δωροδοκία το 2003 με 250.000 ευρώ του τότε διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ κ. Στ. Νέζη. Η κατηγορία συνδέεται με την τότε ανάθεση στην εταιρεία ΜΕΤΚΑ του κ. Μυτιληναίου του έργου της κατασκευής μιας νέας μονάδας στο Λαύριο, ανάθεση η οποία σύμφωνα με το κατηγορητήριο προκάλεσε στην ΔΕΗ ζημιά ύψους περίπου 35 εκατ. ευρώ.

Όλα αυτά τα χρόνια έχουν υπάρξει πάρα πολλές υπερτιμολογημένες αναθέσεις έργων στην εταιρεία ΜΕΤΚΑ και με αρκετές απ’ αυτές έχει ασχοληθεί και η ελληνική δικαιοσύνη. Πρόκειται για ένα μοναδικό παγκοσμίως φαινόμενο: Οι μονάδες της ΔΕΗ που κατασκεύαζε ο Μυτιληναίος τα τελευταία χρόνια ως ΜΕΤΚΑ καθυστερούσαν και έτσι η ΔΕΗ προμηθευόταν ρεύμα για να καλύψει τις ανάγκες της από τον Μυτιληναίο ως παραγωγό ρεύματος με υψηλότερο κόστος, (η εταιρεία του Protergia είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης παραγωγός), ενώ στην συνέχεια η ίδια η ΔΕΗ προμήθευε ρεύμα σε άλλη εταιρεία του Μυτιληναίου (Αλουμίνιον της Ελλάδος) σε τιμή κάτω του κόστους, για το οποίο μάλιστα δεν πληρωνόταν κανονικά. Όλο αυτό το «σύμπλεγμα» προκάλεσε στην ΔΕΗ επιβάρυνση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Μόνο από την προμήθεια ρεύματος προς την Αλουμίνιον της Ελλάδος, η ζημιά της ΔΕΗ τα τελευταία χρόνια ξεπερνά τα 235 εκατ. ευρώ. Αλλά για το θέμα αυτό θα επανέλθουμε με περισσότερες λεπτομέρειες.

πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.