Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2019

Μέρκελ σε Τσίπρα: Μην διανοηθείς να πας σε εκλογές – Πρώτα θα ψηφίσεις τη Συμφωνία των Πρεσπών


Να τελειώσει πάση θυσία το ονοματολογικό θέλει το Βερολίνο
Φοβούνται πολιτική κρίση στην Ελλάδα και καθυστερήσεις - Το μήνυμα της καγκελαρίου στον Έλληνα πρωθυπουργό.  Τι ανταλλάγματα θα ζητήσει ο Τσίπρας

Διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί την Πέμπτη 10 και την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου η Άνγκελα Μέρκελ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος έρχεται στην ελληνική πρωτεύουσα σε μια εξαιρετικά κρίσιμη χρονική περίοδο και με πολλά ζητήματα να «καίνε». 

Αυτή τη φορά δεν είναι τα οικονομικά στο επίκεντρο. Ναι μεν η καγκελάριος θα συζητήσει για επενδύσεις στην Ελλάδα και για εμπορικές συνεργασίες, ωστόσο, πρώτο θέμα στην ατζέντα θα είναι το Σκοπιανό.

Βλέποντας την πολιτική αναταραχή στο εσωτερικό της κυβέρνησης και τον Πάνο Καμμένο να απειλεί με αποχώρηση από το κυβερνητικό σχήμα, η κ. Μέρκελ έρχεται να μιλήσει με την πολιτική ηγεσία και να «διαμορφώσει» τις πολιτικές εξελίξεις.

Το Βερολίνο και η Δύση γενικότερα φοβούνται ότι με τον Πάνο Καμμένο εκτός κυβέρνησης και με την κοινωνική κατακραυγή για τη Συμφωνία των Πρεσπών να εντείνεται, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να «πετάξει το μπαλάκι» στο λαό και να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Με τον τρόπο αυτό, ο Έλληνας πρωθυπουργός σκέφτεται πως αν καταφέρει να κερδίσει τις εκλογές θα προχωρήσει ακάθεκτος στην ψήφιση της Συμφωνίας, διαφορετικά, θα έχει ρίξει με τον πιο επίσημο τρόπο την ευθύνη στην επόμενη κυβέρνηση. 

Ωστόσο, αν ο κ. Τσίπρας προκηρύξει εκλογές «παγώνουν» τα πάντα. Αυτό ακριβώς φοβάται και η Μέρκελ. Η ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο μετατίθεται για το μέλλον και κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η στάση της κυβέρνησης που θα εκλεγεί.

Άλλωστε, θυμίζουμε πως Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει πως θα πάει σε επαναδιαπραγμάτευση με τα Σκόπια σε περίπτωση που γίνει πρωθυπουργός.

Τι θα κάνει λοιπόν η Μέρκελ;

Το μήνυμα προς τον Αλέξη Τσίπρα θα είναι σαφές: «Μην διανοηθείς να πας σε εκλογές αν δεν ψηφιστεί πρώτα η Συμφωνία των Πρεσπών. Επικυρώστε το συντομότερο τη Συμφωνία και μετά κάνε ότι θες στο εσωτερικό της χώρας σου».

Ο Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του ελπίζει σε «ανταλλάγματα». 

Σύμφωνα με πληροφορίες, πέραν του αιτήματος για γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα, θα ζητήσει από την καγκελάριο να βγει η Ελλάδα στις αγορές με πολύ χαμηλό επιτόκιο. Παράλληλα θα τονίσει πως είναι ανάγκη να υπάρξουν φοροελαφρύνσεις και γι’ αυτό απαιτείται η στήριξη από την πλευρά των θεσμών.

Είναι προφανές πως το «παιχνίδι» που παίζεται είναι «χοντρό». Άλλωστε, δεν θα επέλεγε να έρθει η καγκελάριος στην Αθήνα αν δεν διακυβεύονταν σημαντικά ζητήματα. Η Δύση καίγεται να περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών, να αποκόψει τα σχέδια της Μόσχας στα Βαλκάνια και να προχωρήσει χωρίς προβλήματα στα ενεργειακά σχέδια στην ευρύτερη «γειτονιά» μας.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.