Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2019

5ήμερο παράθυρο για κοινωνικό μέρισμα


Ανοίγει την επόμενη Πέμπτη 17 Ιανουαρίου και για πέντε μέρες η διαδικτυακή εφαρμογή υποβολής αιτήσεων για το κοινωνικό μέρισμα του 2018
ώστε να διορθωθούν συγκεκριμένα λάθη–παραλείψεις που είχαν αποτέλεσμα να μην πληρωθούν χιλιάδες δικαιούχοι.

Ειδικότερα από 17 έως 21 Ιανουαρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, η πλατφόρμα θα είναι ανοιχτή για τις εξής κατηγορίες δικαιούχων:

1. Για όσους δεν επιβεβαιώθηκε ότι ο τραπεζικός λογαριασμός που συμπληρώθηκε στην αίτηση ανήκει στον δικαιούχο του μερίσματος. Για την πίστωση του κοινωνικού μερίσματος θα πρέπει ο λογαριασμός ΙΒΑΝ που δηλώθηκε στην εφαρμογή να ανήκει στον δικαιούχο του κοινωνικού μερίσματος. Ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε βάσει ΑΦΜ. Οι δικαιούχοι αυτής της κατηγορίας θα ενημερωθούν με γραπτό μήνυμα ή/και μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, εφόσον το είχαν συμπληρώσει στην πλατφόρμα κατά τη διάρκεια της αίτησης. Πιστώσεις σε δηλωθέντες στην εφαρμογή λογαριασμούς ΙΒΑΝ για τους οποίους δεν μπορεί να γίνει από την τράπεζα ταυτοποίηση του ΑΦΜ του δικαιούχου του κοινωνικού μερίσματος δεν θα πραγματοποιηθούν.

Ετσι, οι δικαιούχοι που είχαν εγκεκριμένη αίτηση μερίσματος αλλά δεν πληρώθηκαν πρέπει α) να ακυρώσουν την αίτησή τους και να προβούν σε «επαναξιολόγηση» και στη νέα αίτηση να δηλώσουν στην εφαρμογή λογαριασμό ΙΒΑΝ στον οποίο είναι δικαιούχοι ή συνδικαιούχοι ή /και (β) να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία του ΑΦΜ τους στην τράπεζα συνεργασίας τους προσκομίζοντας το τελευταίο εκκαθαριστικό φορολογίας εισοδήματος.

Ενημερωτικό έντυπο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών με τα στοιχεία ταυτοποίησης που απαιτούνται από τη νομοθεσία και τα έγγραφα που μπορούν να πιστοποιήσουν τα στοιχεία αυτά είναι διαθέσιμο στο https://www.hba.gr/UplDocs/Sistithikate-Gr-forPreview_july18.pdf

2. Για όσους δεν επιβεβαιώθηκε μέσω της υποβολής φορολογικών δηλώσεων η μόνιμη διαμονή του δικαιούχου στην Ελλάδα την τελευταία πενταετία, αλλά εκείνος ήταν εγγεγραμμένος άνεργος στα μητρώα του ΟΑΕΔ για 12 μήνες κατά το έτος μη υποβολής φορολογικής δήλωσης. Σημειώνεται ότι πραγματοποιείται έλεγχος σε βάθος πενταετίας είτε για την υποβολή δήλωσης ως υπόχρεου είτε για το αν ο αιτών υπήρξε σύζυγος, εξαρτώμενο πρόσωπο ή φιλοξενούμενος σε δήλωση άλλου υπόχρεου, αρκεί να είχε δηλωθεί σωστά ο ΑΦΜ ή ο ΑΜΚΑ του αιτούντος. Για τις περιπτώσεις που ο έλεγχος έδωσε αρνητικό αποτέλεσμα για κάποια έτη, θα πραγματοποιηθεί πρόσθετος έλεγχος με διασταύρωση των στοιχείων των αιτούντων στον ΟΑΕΔ. Οσοι ήταν εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ και για τους 12 μήνες για τα έτη κατά τα οποία δεν έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση, θα έχουν δικαίωμα να ολοκληρώσουν την αίτηση του κοινωνικού μερίσματος. Ο έλεγχος θα πραγματοποιηθεί μέσω των πληροφοριακών συστημάτων της ΗΔΙΚΑ και του ΟΑΕΔ και οι πολίτες που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία χρειάζεται μόνο να επανυποβάλουν αίτηση εντός της νέας προθεσμίας που θα ανακοινωθεί, ενώ δεν απαιτείται να απευθυνθούν στα γραφεία του ΟΑΕΔ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το κοινωνικό μέρισμα του 2018, συνολικού ύψους 768.739.375, έλαβαν 1.659.452 δικαιούχοι–νοικοκυριά (που αντιστοιχούν σε 3.708.719 ωφελούμενους).

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.