Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού - Βροχές, χαλαζοπτώσεις και χιόνια από το απόγευμα της Δευτέρας


Έρχονται ισχυρές βροχές, καταιγίδες πτώση της θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις
στα ορεινά ηπειρωτικά της κεντρικής και βόρειας χώρας. Πόσο θα διαρκέσουν τα φαινόμενα.

Νέα πρόσκαιρη μεταβολή του καιρού προβλέπεται από τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας και από τα βορειοδυτικά με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται τοπικά από χαλαζοπτώσεις, ισχυρούς ανέμους, πτώση της θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις στα ορεινά ηπειρωτικά καθώς και στις ημιορεινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας, σύμφωνα με έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που εξέδωσε η ΕΜΥ.

Αναλυτικότερα για σήμερα Δευτέρα προβλέπονται:

Α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν τα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά (κυρίως τις παράκτιες περιοχές τους), από τις βραδινές ώρες την Πελοπόννησο και αργά τη νύχτα – ξημερώματα Τρίτης (18-12-2018) πρόσκαιρα τις υπόλοιπες ανατολικές ηπειρωτικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής.

Β. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από τις βραδινές ώρες στα ορεινά της Ηπείρου, της Στερεάς και της δυτικής Μακεδονίας, οι οποίες τη νύχτα θα ενταθούν και θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 300 μέτρα).

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΤΟ DELTIOKAIROU.GR

Για την Τρίτη:

Α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν από τις πρώτες πρωινές ώρες την Κρήτη, τις Κυκλάδες και βαθμιαία τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Β. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά ηπειρωτικά κυρίως της κεντρικής και βόρειας χώρας, καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και βαθμιαία της Θράκης. Σταδιακά από τα βορειοδυτικά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα ανατολικά.

Γ. Θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 μποφόρ θα επικρατήσουν βαθμιαία στο βόρειο Αιγαίο.

Ανάλυση καιρικής κατάστασης του Έκτακτου Δελτίου Επιδείνωσης Καιρού από τον Θοδωρή Κολυδά:

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα προβλέπεται επιδείνωση του καιρού στη χώρα, από το απόγευμα της Δευτέρας 17 Δεκεμβρίου 2018 και από τα δυτικά, όπως αυτή περιγράφεται στο σχετικό έκτακτο Δελτίο.

Το αίτιο που θα προκαλέσει αυτή την μεταβολή είναι ένα ανώτερο χαμηλό στην στάθμη των 500 hPa (δηλαδή περίπου στα 5500 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας) το οποίο δημιουργεί και επιφανειακό χαμηλό στο Ιόνιο. 

Το σύστημα αυτό μέχρι τα μεσάνυχτα της Δευτέρας θα προκαλέσει έντονες βροχοπτώσεις στα νησιά του Ιονίου και τα δυτικά ηπειρωτικά τμήματα, καθώς και χιονοπτώσεις στα βορειοδυτικά ορεινά.

Χάρτης 500 hPa και επιφανείας με τα προβλεπόμενα ύψη υετού από Δευτέρα 17/18:00 έως Τρίτη 18/00:00 UTC


Ενδεικτικά ύψη υετού για το ίδιο χρονικό διάστημα με τις περιοχές εκδήλωσης των καταιγίδων μπορείτε να διακρίνετε και στον παρακάτω χάρτη με δεδομένα του Ευρωπαϊκού Κέντρου (ECMWF) που βασίζονται στο Ευρωπαικό σύστημα προειδοποίησης Meteoalarm για το οποίο αρμόδιος φορέας έκδοσης είναι η ΕΜΥ.


Προβλεπόμενα ύψη υετού από Δευτέρα 17/18:00 έως Τρίτη 18/00:00 UTC

Προβλεπόμενα ύψη χιονιού (σε cm) από Δευτέρα 17/18:00 έως Τρίτη 18/00:00 UTC

Την Τρίτη το ανώτερο χαμηλό στα 500hPa αλλά και το επιφανειακό βαρομετρικό χαμηλό που το συνοδεύει, θα κινηθούν ανατολικότερα και θα επηρεάσουν τη Βόρεια και την Ανατολική Ελλάδα και κυρίως τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες.


Χάρτης 500 hPa και επιφανείας με τα προβλεπόμενα ύψη υετού από Τρίτη 18/06:00 έως Τρίτη 18/12:00 UTC

Στους παρακάτω χάρτες που ακολουθούν παρουσιάζονται ανά 6ωρο τα ύψη υετού, χιονιού, και οι περιοχές καταιγίδων σύμφωνα με το υπόμνημα του κάθε χάρτη.. Τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν μεγαλύτερη εμμονή στο Ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα.

Προβλεπόμενα ύψη υετού από Τρίτη 18/00:00 έως Τρίτη 18/06:00 UTC


Προβλεπόμενα ύψη χιονιού ( σε cm) από Τρίτη 18/00:00 έως Τρίτη 18/06:00 UTC


Προβλεπόμενα ύψη υετού από Τρίτη 18/06:00 έως Τρίτη 18/12:00 UTC


Προβλεπόμενα ύψη χιονιού (σε cm) από Τρίτη 18/06:00 έως Τρίτη 18/12:00 UTC


Προβλεπόμενα ύψη υετού από Τρίτη 18/12:00 έως Τρίτη 18/18:00 UTC


Προβλεπόμενα ύψη χιονιού (σε cm) από Τρίτη 18/12:00 έως Τρίτη 18/18:00 UTC

Από το απόγευμα προβλέπεται ύφεση των φαινομένων στις περισσότερες περιοχές και από το βράδυ και στην νοτιοανατολική νησιωτική χώρα.

Για την περαιτέρω εξέλιξη του καιρού μπορείτε να ανατρέξετε στην πρόγνωση του καιρού των πολλών ημερών , ενώ από την ιστοσελίδα της ΕΜΥ μπορείτε να δείτε τα προγνωστικά προϊόντα, όπως αυτά παράγονται από τα ατμοσφαιρικά μοντέλα που χρησιμοποιούνται επιχειρησιακά.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η ΕΜΥ λαμβάνει υπόψη της όλα τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία και μετά από σχετική αξιολόγησή τους, εκδίδει τα ειδικά δελτία πρόγνωσης και προειδοποιήσεων καθώς και την σχετική ανάλυση της προβλεπόμενης εξέλιξης του καιρού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.