Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018

Στρέφουν τα μάτια στο «τυφλό» POS


«Τυφλό» ήταν το σύστημα της Εθνικής Τράπεζας, που εντοπίζει ύποπτες συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες
για μεγάλο χρονικό διάστημα, μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου. Αυτό είναι το πρώτο εύρημα, σύμφωνα με πληροφορίες του ελέγχου που διεξάγεται στην Εθνική Τράπεζα, μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης με τις... περίεργες κτηματομεσιτικές συναλλαγές του επιχειρηματία Ευάγγελου Παπαευαγγέλου με Κινέζους, μέσω POS (τερματικά πιστωτικών καρτών) της Εθνικής που προκάλεσαν εισαγγελική έρευνα.

«Τυφλό» σημαίνει ότι δεν χτυπούσε «συναγερμός» όταν κάποια ασυνήθιστη έως ύποπτη συναλλαγή περνούσε τα POS και εν συνεχεία στα υπόλοιπα συστήματα (π.χ. εκκαθάρισης συναλλαγών).

Με βάση αυτό το πρώτο –και προκαταρκτικό εύρημα– μπαίνουν στο μικροσκόπιο όλες οι συναλλαγές που έγιναν στο επίμαχο διάστημα.

Ηταν συναλλαγές μέσω POS που ήταν «χρεωμένα» στον Ε. Παπαευαγγέλου ή μήπως και άλλες και ποιων; Αυτό είναι το πρώτο ερώτημα που καλούνται να απαντήσουν οι ελεγκτές.

Ετσι, σύμφωνα με καλά γνωρίζοντες την υπόθεση, στο μικροσκόπιο μπαίνουν οι συναλλαγές μεσιτών, δικηγορικών γραφείων που ασχολούνται με την πώληση ακινήτων σε ξένους που θέλουν να αποκτήσουν «χρυσή βίζα».

Ωστόσο, αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, το δεύτερο ερώτημα που θα προκύψει (το οποίο θα γεννήσει ακόμα περισσότερα και κρισιμότερα ερωτήματα) είναι γιατί ήταν «τυφλό» το σύστημα.

Αλλά και πριν ακόμα φτάσουν στο κεντρικό σύστημα, διερωτώνται άριστοι γνώστες της λιανικής τραπεζικής, κανένας υπάλληλος ή διευθυντής καταστήματος, στο οποίο ήταν χρεωμένα τα «κινεζικά» POS, ή ακόμα και περιφερειακός διευθυντής, δεν εντόπισε κάτι ασυνήθιστο;

Με μια διευκρίνιση: όταν μιλάμε για «σύστημα» δεν αναφερόμαστε απλώς σε ένα ηλεκτρονικό πληροφοριακό σύστημα ή σε έναν server κρυμμένο σε κάποια υπόγεια, αλλά για ένα ολόκληρο τμήμα με υπαλλήλους, με εργαζόμενους.

Αποκαλυπτικά είναι όσα είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», πριν από μερικές ημέρες, η πρόεδρος των εργαζομένων στην πρώην ΕθνοData της Εθνικής Τράπεζας, Γιώτα Λαζαροπούλου.

Οπως θύμισε, το καλοκαίρι του 2017 οι ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι είχαν κάνει 48ωρη απεργία (9 και 12 Ιουνίου) αντιδρώντας στη βούληση της τράπεζας να τριχοτομήσει την Υπηρεσία Διαχείρισης Εξουσιοδοτήσεων και Ελέγχων Συναλλαγών (Fraud), η οποία είναι επιφορτισμένη με τους ελέγχους για απάτες.

Σύμφωνα με τη Γ. Λαζαροπούλου, δεν ήταν τυχαία η συγκεκριμένη κίνηση και η τοποθέτηση σε πολύ κρίσιμους τομείς ελέγχου της τράπεζας υπαλλήλων που είναι ενοικιαζόμενοι και «δεν έχουν δικαίωμα λόγου, να πουν το όνομά τους, πόσο μάλλον να αρθρώσουν λόγο ή αντίρρηση σε ό,τι βλέπουν», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Το αποτέλεσμα της δήθεν «ανασυγκρότησης», όπως λέει η Γ. Λαζαροπούλου, ήταν έμπειροι υπάλληλοι του τμήματος, ενοικιαζόμενοι μεν αλλά με εμπειρία 20 ετών, να απομακρυνθούν και να αντικατασταθούν από καινούργιους με μόλις ένα μήνα εκπαίδευσης. Ολα αυτά εν μέσω θέρους και αυξημένης τουριστικής κίνησης με τα μηχανάκια να παίρνουν «φωτιά».

Φαίνεται, λοιπόν, ότι η «αναδιοργάνωση» που ξεκίνησε ήδη από τον Μάρτιο του 2017 οδήγησε σε «τύφλωση» και για τον λόγο αυτό ο έλεγχος της ΤτΕ θα ανατρέξει στα τεκταινόμενα της τελευταίας διετίας.

Και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα ελέγχθεί το επίπεδο εκπαίδευσης των ενοικιαζόμενων, αλλά ότι θα μπουν στο μικροσκόπιο οι αποφάσεις των υψηλόβαθμων στελεχών της διοίκησης ώστε να διαπιστωθεί αν τηρήθηκαν οι κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης και αν κατά στη φάση της αναδιοργάνωσης διασφαλίστηκε από εκείνους που έχουν την ευθύνη της Κανονιστικής Συμμόρφωσης, των Καρτών, Εσωτερικού Ελέγχου κ.λπ. ότι δεν θα υπάρξουν κενά... ασφαλείας.

Οι Επιτροπές Διαχείρισης Κινδύνων και Ελέγχου, στις οποίες προεδρεύουν ο Βέλγος Claud Piret και ο Βρετανός Αndrew McIntyre αντίστοιχα και είναι και ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας, διορισμένοι από τους δανειστές (όπως και στις άλλες τράπεζες) ως γκουρού της διαφάνειας και της χριστής διοίκησης είχαν γνώση και άποψη;

Από τον Μάρτιο του ᾽17

Πάντως, η συνδικαλιστική οργάνωση Δημοκρατική Αγωνιστική Συσπείρωση, ήδη από τον Μάρτιο του 2017 μιλούσε για καταργήσεις και συγχωνεύσεις διευθύνσεων χωρίς ευδιάκριτη και στοιχειοθετημένη στόχευση σε μια λειτουργική βελτίωση και οικονομική αποτελεσματικότητα.

Και έκανε λόγο για «ενοποίηση των χαρτοφυλακίων δανείων ΜΜΕ και Κτηματικής ιδιωτών, υποβάθμιση του ανεξάρτητου Τομέα Εποπτείας Λειτουργιών Δικτύου-Controlling κόντρα στη σύγχρονη παγκόσμια τάση εποπτικού ελέγχου των μεγάλων Οργανισμών και δη των Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων, συγχώνευση της Διεύθυνσης Διακυβέρνησης Πληροφορικής σε μη εξειδικευμένη Διεύθυνση».

◼ Μπορεί η γενική διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής Νέλλη Τζάκου να απομακρύνθηκε από την Εθνική, ωστόσο ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί επισήμως πότε έλαβε την επιστολή από τις κινεζικές αρχές, πότε ενημέρωσε την Κανονιστική Συμμόρφωση, ποια είναι τα ευρήματα του εσωτερικού ελέγχου που διεξήγαγε η ίδια η τράπεζα για την υπόθεση. 

Υπενθυμίζεται ότι σε δύο άλλες τράπεζες τα τμήματα κανονιστικής συμμόρφωσης εντόπισαν περίεργες συναλλαγές, ενημέρωσαν τα τμήματα κανονιστικής συμμόρφωσης και τις διοικήσεις και «έκοψαν» τα POS.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.