Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018

Μώραλης, Κορκίδης και οι εκλογές στο μεγάλο λιμάνι…

Ισχυρά πολιτικά μποφόρ πνέουν τις τελευταίες ημέρες στο μεγάλο λιμάνι της χώρας, 
με την διαφαινόμενη απόφαση της ΝΔ να «χρίσει» υποψήφιο Δήμαρχο της πόλης, τον πρόεδρο του ΕΒΕΠ και μέχρι πριν από λίγες ημέρες πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), Βασίλη Κορκίδη. Η επίσημη ανακοίνωση θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα αύριο.


Το σενάριο της υποψηφιότητας Κορκίδη δεν είναι καινούργιο κι έχει ακουστεί πολλές φορές. Όμως τα πράγματα τώρα είναι διαφορετικά. Μπορεί ακόμη και το περασμένο μήνα ο Κορκίδης να δήλωνε πως  «ο Μώραλης πρέπει να εκλεγεί ξανά Δήμαρχος», φαίνεται όμως πως αυτή τη φορά έχει αποδεχθεί την πρόταση της Πειραιώς.

Όπως είναι αναμενόμενο η υποψηφιότητα Κορκίδη ανατρέπει το αυτοδιοικητικό σκηνικό στην πόλη καθώς μέχρι πρότινος ο νυν Δήμαρχος και πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός ( μη ξεχνιόμαστε…) θεωρούσε βέβαιη την υποστήριξή του τόσο από τη ΝΔ όσο και από το ΚΙΝΑΛ κι ετοιμαζόταν για μια σχετικά εύκολη, όπως πίστευε, επανεκλογή, με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει στην πόλη στελέχη που θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά.

Ο Κορκίδης είναι γενικά συμπαθής στην πόλη ενώ διατηρεί άριστες σχέσεις με τον εφοπλιστή και μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βαγγέλη Μαρινάκη. Αυτό έκανε αρκετούς να αναρωτιούνται για το τι πραγματικά συμβαίνει κι αν οι σχέσεις Μαρινάκη – Μώραλη εξακολουθούν να είναι καλές ή αν ουσιαστικά ο Μαρινάκης «αδειάζει» τον Μώραλη.

Αυτή η φημολογία για ρήξη στις σχέσεις Μώραλη – Μαρινάκη ελέω Κόκκαλη, ανάγκασε τον Δήμαρχο Πειραιά να συγκαλέσει προχθές τη δημοτική ομάδα του στην οποία συμμετέχει ως σύμβουλος και ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Ο εφοπλιστής ήταν παρών στη συνεδρίαση και διέψευσε τη σχετική φημολογία με τη δήλωση που έκανε αμέσως μετά στηρίζοντας τον Γιάννη Μώραλη.

Διαχρονικά ο Πειραιάς έχει αποτελέσει «πολιτικό εργαστήριο», στο οποίο δοκιμάζονται «φόρμουλες» εθνικής εμβέλειες. Έχει υπάρξει εκλογική περιφέρεια για τον Κώστα Σημίτη, τον Ανδρέα Ανδριανόπουλο αλλά και τον Μίμη Ανδρουλάκη. Μπορεί τα τελευταία χρόνια να μη ζει τις παλιές πολιτικές δόξες, όμως στον Πειραιά ήταν πάλι που εκδηλώθηκε η πρόθεση ενός μεγάλου παράγοντα της οικονομίας να αναμιχθεί ευθέως με την πολιτική, όπως συνέβη με τον Βαγγέλη Μαρινάκη στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές. Κίνηση που κατέληξε τελικά στην υποψηφιότητα και την εκλογή Μώραλη.

Σήμερα, το νέο αυτοδιοικητικό τοπίο στη χώρα θα το διαμορφώσει το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής. Ανεξάρτητα από τα πάθη, τα μίση και τους ανταγωνισμούς των «μεγάλων παικτών» που έχουν ενδιαφέρον για τον Πειραιά, είναι βέβαιο πως η απλή αναλογική θα υποχρεώσει σε συνεργασίες. Με δεδομένο πως ο Βασίλης Μιχαλολιάκος το κρατάει «μανιάτικο» για την ήττα που υπέστη το 2014, δεν αποκλείεται να είναι εκ νέου υποψήφιος για τον Δήμο ως ανεξάρτητος. Αν υπήρχε μόνον ο Μώραλης θα έβρισκε ζωτικό χώρο και θα περιέπλεκε την κατάσταση.

Τελικά ίσως εκεί βρίσκεται κι ο πραγματικός λόγος για την απόφαση της ΝΔ να προχωρήσει στην υποψηφιότητα Κορκίδη. Να μπει φρένο στον Μιχαλολιάκο και αντικειμενικά οι δύο συνδυασμοί να λειτουργήσουν ως συγκοινωνούντα δοχεία, εξασφαλίζοντας και την έτοιμη λύση της συνεργασίας την επομένη του δευτέρου γύρου.

Ζαχαρίας Λουδάρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.