Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018

Αναβολή της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής επιδιώκει η διοίκηση της ΕΤΕ


Σε διαβουλεύσεις με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG Comp) της Ε.Ε. για την αναβολή ή ακόμα και τη ματαίωση πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής είναι η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας. 

Το αίτημα δεν έχει ακόμη γίνει αποδεκτό, αλλά οι σχετικές συζητήσεις διεξάγονται με την προοπτική απόρριψης της μίας και μοναδικής προσφοράς που έχει υποβληθεί από την κινεζική εταιρεία Gongbao. 

Η κινεζική εταιρεία έχει προσφέρει 676 εκατ. ευρώ για την εξαγορά του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής και, αν και η προσφορά δεν έχει ακόμη απορριφθεί, ελέγχεται για το κατά πόσο συνοδεύεται με την αναγκαία χρηματοδοτική στήριξη. 

Σύμφωνα με πληροφορίες οι σχετικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν περί τα τέλη του μήνα και αφού προηγουμένως αποσαφηνιστούν οι επόμενες κινήσεις, δηλαδή το κατά πόσο το αίτημα για αναβολή γίνει αποδεκτό από την αρμόδια ευρωπαϊκή διεύθυνση.

Στην επιχειρηματολογία της η διοίκηση της Εθνικής τράπεζας επικαλείται το γεγονός ότι η Εθνική Ασφαλιστική αποτελεί μια κερδοφόρα εταιρεία του ομίλου που όπως δείχνουν και τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου συνεισφέρει θετικά στα αποτελέσματα του ομίλου. 

Σημειώνεται ότι η κερδοφορία της Εθνικής Ασφαλιστικής διαμορφώθηκε στα 34,1 εκατ. ευρώ στο τέλος του πρώτου εξαμήνου, ενώ η καθαρή θέση ενισχύθηκε στα 814,3 εκατ. ευρώ από 806,9 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2017.

Η καθυστέρηση στη λήψη οριστικής απόφασης για την προσφορά που έχει καταθέσει η κινεζική Gongbao οφείλεται στον φόβο για ένα νέο φιάσκο τύπου Exin, που βασική αιτία είχε την αδυναμία εξασφάλισης των απαιτούμενων κεφαλαίων. 

Για αυτό τον λόγο η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας επιδιώκει να διασφαλίσει ότι τα κεφάλαια των 676 εκατ. ευρώ, που έχει προσφέρει η Gongbao για την εξαγορά του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής, είναι άμεσα διαθέσιμα από τον ενδιαφερόμενο επενδυτή και μπορούν να καταβληθούν την επομένη της υπογραφής της συμφωνίας.

Σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει την αξιοπιστία του ισχυρισμού της Gongbao, η διοίκηση της ΕΤΕ απευθύνθηκε στη θυγατρική της κινεζικής τράπεζας στη Γαλλία, από την οποία η Gongbao εξέδωσε την εγγυητική επιστολή. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η γαλλική θυγατρική επιβεβαίωσε ότι ο επικεφαλής του ομίλου κ. Γουόνγκ Τσινγκ είναι πράγματι πελάτης της τράπεζας. Για περαιτέρω πληροφορίες ζήτησε, ωστόσο, από την Εθνική να απευθυνθεί στη μητρική της, στην Κίνα. 

Η Εθνική Τράπεζα απευθύνθηκε στην ICBC Κίνας, αλλά, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μέχρι στιγμής δεν έχει πάρει απάντηση. Τραπεζικοί παράγοντες εκτιμούν ότι η καθυστέρηση στην απάντηση δεν σημαίνει ότι πράγματι υπάρχουν ή όχι διαθέσιμα τα κεφάλαια. 

Η καθυστέρηση οφείλεται στο ότι οι κινεζικές τράπεζες δεν κινούνται με τους ρυθμούς των δυτικών πιστωτικών ιδρυμάτων και τέτοιου είδους θέματα αντιμετωπίζονται με προσοχή.

Σε περίπτωση που η προσφορά της Gongbao απορριφθεί η διοίκηση της τράπεζας αναμένεται να παρουσιάσει και το εναλλακτικό σχέδιο για την εταιρεία, η πώληση της οποίας έχει προβλεφθεί στο πλάνο αναδιάρθρωσης της τράπεζας, αλλά σύμφωνα με εκτιμήσεις θα μπορούσε να λάβει παράταση. 

Οι εναλλακτικές είναι συγκεκριμένες και μεταξύ αυτών είναι και η δημόσια εγγραφή, που είχε αναγγελθεί ήδη από τον Ιούνιο. Πλέον η επιλογή αυτή προσκρούει στο κακό κλίμα που υπάρχει στις αγορές και –υπό αυτές τις συνθήκες– η επιλογή αυτή είναι αμφίβολο εάν θα απέφερε και ικανοποιητικά έσοδα.

Τελευταίο σενάριο αποτελεί η επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού σε επόμενο χρόνο ή άμεσα, μια επιλογή που ακούγεται έντονα το τελευταίο διάστημα, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτή τη φορά η επιτυχία μπορεί να προεξοφληθεί. 

Με αυτά τα δεδομένα η διοίκηση της τράπεζας εξετάζει ακόμη και τη ματαίωση της πώλησης ή έστω τη μετάθεση για τον επόμενο χρόνο και έως ότου βελτιωθούν οι συνθήκες στην αγορά.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.