Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2018

Αιφνιδιασμός ακόμη και σε πιθανούς στόχους για την ΕΛ.ΑΣ.

Στην κορυφή της λίστας με τους πιθανούς στόχους της αναρχικής ομάδας «Ρουβίκωνας» βρισκόταν τα τελευταία εικοσιτετράωρα η πρεσβεία του Ιράν στο Ψυχικό. 


Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Κ», από τις αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι χθες, σε όλα τα ενημερωτικά σημειώματά τους οι αναλυτές της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής είχαν επισημάνει τον κίνδυνο καταδρομικής επίθεσης κατά του κτιρίου που στεγάζει τη διπλωματική αντιπροσωπεία της χώρας. Αφορμή για την ενδεχόμενη στοχοποίηση του Ιράν από τα μέλη της «συλλογικότητας» θεωρούνταν η πρόσφατη εκτέλεση με απαγχονισμό τριών Κούρδων κρατουμένων, παρά τη διεθνή κατακραυγή. 

Οι εκτιμήσεις των αξιωματικών της Ασφάλειας επιβεβαιώθηκαν. Ωστόσο, παρά την ακρίβεια των προβλέψεών τους, η επίθεση, χθες το πρωί, στο κτίριο της πρεσβείας του Ιράν δεν κατέστη εφικτό να αποτραπεί. Το αντίθετο μάλιστα, καθώς η αντίδραση του αστυνομικού σκοπού, όπως αυτή αποτυπώθηκε στο βίντεο που δημοσιοποίησε η αναρχική ομάδα στο Διαδίκτυο, εξέθεσε σοβαρά την ΕΛ.ΑΣ. Η ηγεσία του σώματος δεν είχε φροντίσει να ενισχύσει τα μέτρα φύλαξης στο κτίριο παρά τις σχετικές επισημάνσεις των επιτελών, ενώ ο αστυνομικός σκοπός αιφνιδιάστηκε σε τέτοιο βαθμό, που τη στιγμή της καταδρομικής επίθεσης δεν είχε καν προλάβει να φορέσει τη στολή του.

Αποδεικνύεται μάλιστα ότι η ΕΛ.ΑΣ. δεν μαθαίνει από τα λάθη της, μιας και ο «Ρουβίκωνας» εφάρμοσε με την ίδια επιτυχία τακτική όμοια με εκείνη που είχε ακολουθήσει στην καταδρομική επίθεση στην πρεσβεία του Ισραήλ, τον Δεκέμβριο του 2017: έδρασε στις 6 π.μ., λίγα λεπτά αφότου οι σκοποί είχαν αλλάξει βάρδια και πριν προλάβουν ουσιαστικά να αναλάβουν υπηρεσία.


Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, στη καταδρομική επίθεση πήραν μέρος περίπου 10 άτομα. Πήγαν στο σημείο με πέντε μηχανάκια και, αφού αιφνιδίασαν τον φρουρό διατάσσοντάς τον να βγει από τη σκοπιά, πέταξαν μπουκάλια με μπογιά στους τοίχους του κτιρίου, έσπασαν το κουβούκλιο στην είσοδο (δεν ήταν αλεξίσφαιρο) και στη συνέχεια διέφυγαν ανενόχλητοι. Στο επίμαχο βίντεο ο σκοπός διακρίνεται με ένα λευκό μακό μπλουζάκι και το υπηρεσιακό όπλο περασμένο στον λαιμό να εκτελεί τις εντολές των κρανοφόρων.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε αρχικά με ανάρτηση στο προφίλ του στο Facebook το μέλος του «Ρουβίκωνα» Γιώργος Καλαϊτζίδης και στη συνέχεια σύντομο κείμενο - προκήρυξη δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα Athens Indymedia. Σε αυτό, επιχειρώντας να αιτιολογήσουν την ενέργειά τους, κάνουν πράγματι αναφορά στην εκτέλεση τριών Κούρδων «επαναστατών» από το «θεοκρατικό», όπως το χαρακτήρισαν, καθεστώς του Ιράν. «Αποδίδουμε τιμή στους εκτελεσθέντες Ramin Hossein, Zaniar Moradi, Panahi Moradi, μέλη του κομμουνιστικού κόμματος Komalah», γράφουν.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, από την έως τώρα αστυνομική έρευνα για το περιστατικό προκύπτουν τα εξής: Τα δέκα άτομα που πήραν μέρος στην επιχείρηση είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους με κράνη, όχι μόνο τη στιγμή που βρέθηκαν έξω από το κτίριο της πρεσβείας στην οδό Στρατηγού Καλάρη στο Ψυχικό, αλλά αρκετά χιλιόμετρα πριν. Ετσι, οι κάμερες ασφαλείας που βρίσκονται εγκατεστημένες σε κτίρια 1 και 2 χιλιόμετρα πιο μακριά δεν «έγραψαν» τα πρόσωπα τους. Επιπλέον, διαπιστώνεται ότι οι συμμετέχοντες είχαν φροντίσει να καλύψουν τις πινακίδες κυκλοφορίας των μοτοσικλετών τους, ούτως ώστε να δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο την προσπάθεια ταυτοποίησής τους από την αστυνομία.

Η χθεσινή επανεμφάνιση του «Ρουβίκωνα» προκάλεσε ανησυχία στη νέα αναπληρώτρια υπουργό Προστασίας του Πολίτη Ολγα Γεροβασίλη, αλλά και την αντίδραση του νέου αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Αριστείδη Ανδρικόπουλου. Ο τελευταίος κάλεσε στο γραφείο του την ηγεσία της ΓΑΔΑ και της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και ζήτησε από τους επικεφαλής αξιωματικούς να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ούτως ώστε να βελτιωθεί η εικόνα του προσωπικού και φυσικά να περιορίσουν τη δράση της αναρχικής ομάδας.

Εκπαιδευτικά σεμινάρια


Υψηλόβαθμοι αξιωματικοί πάντως σημειώνουν ότι στους αστυνομικούς σκοπούς έχουν δοθεί συγκεκριμένες, σαφείς οδηγίες για τον τρόπο που πρέπει να αντιδρούν σε ανάλογες περιπτώσεις, καθώς και ότι περισσότεροι από 200 ένστολοι που υπηρετούν στην υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής (όπου υπάγεται το Α.Τ. Ψυχικού) έχουν παρακολουθήσει σχετικά προγράμματα εκπαίδευσης. Δεν ισχύει το ίδιο πάντως για τον 45χρονο φρουρό της πρεσβείας του Ιράν, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν πήρε μέρος στο εκπαιδευτικό σεμινάριο, καθώς λόγω ηλικίας κρίθηκε ότι διαθέτει μακρά εμπειρία στη φύλαξη στόχων.

πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.