Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2018

Βουμβουράκης Κωνσταντίνος:Εξελίξεις στην Έγκαιρη αντιμετώπιση της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας

Η Σκλήρυνση Κατά Πλάκας μπορεί να οριστεί ως «Χρόνια φλεγμονώδης απομυελινωτική νόσος του ΚΝΣ, άγνωστης αιτιολογίας, πιθανόν αυτοάνοση, που χαρακτηρίζεται από καταστροφή της μυελίνης και των αξόνων».

Σε 2.000.000 υπολογίζονται οι πάσχοντες παγκοσμίως με 500.000 από αυτούς στην Ευρώπη. Η νόσος εκδηλώνεται μεταξύ 20 και 40 ετών και δείχνει μια «προτίμηση» στις γυναίκες. Το 85% των ασθενών πάσχει από την υποτροπιάζουσα μορφή.

Η νόσος χαρακτηρίζεται από ώσεις, από εμφάνιση ή επιδείνωση συμπτωμάτων που ήταν σταθερά για 30 τουλάχιστον ημέρες. Αποτέλεσμα: οιδήματα και διήθηση στο ΚΝΣ κυττάρων του ανοσοποιητικού και φλεγμονωδών παραγόντων. Μακροπρόθεσμα παρατηρείται ατροφία, μείωση του όγκου του εγκεφάλου και εμφάνιση γνωσιακών διαταραχών. Η πρώτη φάση της νόσου είναι η φλεγμονώδης και η επόμενη η εκφυλιστική.

Ετσι, ο αρχικός ορισμός μπορεί να γίνει: «Η Σκλήρυνση Κατά Πλάκας είναι ένα σύνδρομο κυτταρικών, αιμοδυναμικών, μεταβολικών και λειτουργικών διαταραχών που εκφράζονται σε δύο φάσεις, τη φλεγμονώδη και την εκφυλιστική και προσβάλλουν συνολικά τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό».

Βασικός στόχος της διάγνωσης είναι να καθορίσει τη διασπορά της νόσου στο χώρο και το χρόνο. Απαιτείται λήψη ιστορικού, εξέταση με μαγνητική τομογραφία, πλήρης κλινικός έλεγχος και λήψη εγκεφαλονωτιαίου υγρού.

Κάθε περιστατικό είναι μοναδικό ως προς τις ανάγκες και ως εκ τούτου η θεραπεία πρέπει να είναι εξατομικευμένη.

Η κύηση κάνει ανοσοτροποποίηση και μπορεί να δράσει θετικά στη νόσο Απαιτείται κλιμακωτή τροποποίηση της θεραπείας και παρακολούθηση καθ' όλη τη διάρκεια της κύησης αλλά και μετά. Ο θηλασμός δεν είναι ασύμβατος με τη νόσο.

Δείτε το video εδώ από την ομιλία του καθηγητή
Blod | Βουμβουράκης Κωνσταντίνος Ι. | Εξελίξεις στην Έγκαιρη αντιμετώπιση της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας

Ο Κωνσταντίνος Βουμβουράκης γεννήθηκε στην Κρήτη το 1954. Το 1979 πήρε το πτυχίο της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 1988 απέκτησε την ειδικότητα της Νευρολογίας. Έλαβε το τίτλο του διδάκτορα το 1992 και η διατριβή του είχε τίτλο "Προσδιορισμός Αντισωμάτων έναντι της Βασικής Πρωτεΐνης της Μυελίνης σε Ασθενείς με Σκλήρυνση κατά Πλάκας". Το Μάιο του 2011 εκλέχτηκε Αναπληρωτής Καθηγητής Νευρολογίας-Νευροανοσολογίας. Από το 2003 υπηρετεί στην Β' Νευρολογική Κλινική του Αττικού Νοσοκομείου.
Σήμερα το 2018 Ο Κωνσταντίνος Βουμβουράκης έχει εξελιχθεί σε Πρωτοβάθμιος Καθηγητής Νευρολογίας -Νευροανοσολογίας ΕΚΠΑ και Διευθυντής στη Β' Νευρολογική Κλινική του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ο Κωνσταντίνος Βουμβουράκης είναι μέλος της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρείας, της Ελληνικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας και της Ελληνικής Ανοσολογικής Εταιρείας. Έχει διακριθεί με τρία βραβεία για τις ανακοινώσεις και εργασίες του. Το σύνολο του ερευνητικού-συγγραφικού του έργου περιλαμβάνει 110 εργασίες. 

jimys stasinopoylos 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.