Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018

Τα χρυσά κορίτσια στην κορυφή: Η Ευρώπη υποκλίθηκε στην Στεφανίδη και Κυριακοπούλου – Τα άλματα που έγραψαν ιστορία


Η 9η Αυγούστου 2018 αποτελεί πλέον ημερομηνία ορόσημο στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού!

Η Ελλάδα για πρώτη φορά είδε δύο αθλήτριες της να κατακτούν ταυτόχρονα χρυσό και ασημένιο μετάλλιο σε τελικό αγωνίσματος Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος με την Κατερίνα Στεφανίδη (1η) και την Νικόλ Κυριακοπούλου (2η) να κατακτούν την κορυφή της Ευρώπης στο επί κοντώ στο Βερολίνο!

Η προηγούμενη φορά που είδαμε δύο εκπροσώπους μας στο βάθρο ήταν το μακρινό 2002, όταν στον τελικό της δισκοβολίας στο Μόναχο (μας πάει η Γερμανία) η Κατερίνα Βόγγολη ήταν 1η και η Τασούλα Κελεσίδου 3η.

Την Πέμπτη όμως Κατερίνα και Νικόλ έκαναν περήφανους όλους τους Έλληνες με την εκπληκτική παράσταση που έδωσαν στη γερμανική πρωτεύουσα, ενώ η Στεφανίδη έγινε επίσης η πρώτη Ελληνίδα η οποία καταφέρνει να υπεασπιστεί το στέμμα της (είχε κατακτήσει το χρυσό και το 2016 στο Άμστερνταμ), αλλά έγινε και η πρώτη Ευρωπαία που πανηγύρισε back to back τίτλο στο επί κοντώ κάτι που δεν είχε πετύχει η τεράστια Γελένα Ισινμπάγιεβα και ο θρυλικός Σεργκέι Μπούμκα!

Στον τελικό υπήρχε και 3η ελληνική συμμετοχή, καθώς η Ελένη Πόλακ είχε κάνει την υπέρβαση με την πρόκριση της στην τελική 12άδα, αλλά είχε 3 άκυρα στα 4.30 και δεν μπόρεσε να συνεχίσει.

Η Πόλακ ήταν η πρώτη που αποχαιρέτισε τον τελικό κι η Κυριακοπούλου ξεκίνησε τις προσπάθειες της από τα 5.45μ. (με την πρώτη), ωστόσο η αποτυχημένη προσπάθεια της στα 4.55μ έφερε μια μικρή ανησυχία η οποία χάθηκε όταν τα πέρασε με τη 2η για να φτάσουμε στα 4.65μ.

Κατερίνα και Νικόλ πέρασαν το συγκεκριμένο ύψος με την πρώτη στέλνοντας μηνύματα προς τις υπόλοιπες, με την τελευταία να περνά τα 4.70 με την πρώτη (!), ύψος το οποίο άφησε η Στεφανίδη.

Οι δύο Ελληνίδες συνέχισαν να βαδίζουν χέρι, χέρι περνώντας με την πρώτη και τα 4.75μ. (!) και πλέον ήταν φανερό ότι η κορυφή τους ανήκει! Οι μοναδικές που απέμειναν να τις συναγωνίζονται ήταν η Σιντόροβα (Ρωσία), Μπράντσο (Βρετανία)

Η Στεφανίδη πέρασε με την πρώτη και τα 4.80μ., η Κυριακοπούλου με τη 2η, ενώ οι άλλες δύο αθλήτριες απέτυχαν και στις τρεις προσπάθειες τους κι η ιστορία είχε γραφτεί… Πλέον το ερώτημα ήταν ποια από τις δύο θα πάρει το χρυσό με την Στεφανίδη να το κλειδώνει με την 3η της προσπάθεια στα 4.85, ύψος το οποίο δεν μπόρεσε να ξεπεράσει η Κυριακοπούλου.

Η Κατερίνα, που ήδη είχε σημειώσει και ρεκόρ αγώνων, έβαλε τον πήχη στα 4.96 θέλοντας να κλείσει με μια τεράστια επίδοση τη βραδιά, χωρίς να τα καταφέρει, αλλά στο φινάλε αυτό που έμεινε ήταν η εικόνα με τα δύο κορίτσια να χαμογελούν έχοντας μαζί τους την ελληνική σημαία!









«Ελπίζουμε να προσφέραμε κάποια χαρά σε όλους τους ανθρώπους»


Κατερίνα Στεφανίδη και Νικόλ Κυριακοπούλου αφιέρωσαν την επιτυχία τους στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, σε όλους τους Ελληνες και επικεντρώθηκαν σε όσους επλήγησαν από την πύρινη λαίλαπα στις φωτιές της Αττικής.

Η ασημένια Πρωταθλήτρια Ευρώπης Νικόλ Κυριακοπούλου ξεκίνησε πρώτη τις δηλώσεις στην κάμερα της ΕΡΤ:
 «Το πίστευα ότι θα ήταν ένας συγκλονιστικός αγώνας και θέλω να ευχαριστήσω όλους τους ανθρώπους που μας στήριξαν εδώ αλλά και όλους που στάθηκαν στο πλευρό μας από την Ελλάδα και ξέρω ότι είναι πολλοί. Θέλω να αφιερώσω το μετάλλιο στους ανθρώπους που πριν από λίγο καιρό υπέφεραν. Για μένα ήταν σημαντικό το μετάλλιο, γιατί ήθελα μετά τη γέννηση του παιδιού μου, να δείξω στις αντιπάλους του εξωτερικού ότι επέστρεψα».
Στη συνέχεια αφιέρωσε την επιτυχία της στον ανθρώπους που έπληξε η πύρινη λαίλαπα: 
«Θέλω να το αφιερώσω στον κόσμο που υπέφερε στην Αττική καταρχήν, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο που με στηρίζει όλα αυτά τα χρόνια. Επίσης στην κόρη μου, στην Ομοσπονδία και στους χορηγούς μου».
Το λόγο πήρε η Κατερίνα Στεφανίδη που είπε:
«Είναι μία μεγάλη επιτυχία, καθώς είναι το πρώτο πρωτάθλημα που πάμε πολύ καλά ως ομάδα. Είναι σημαντικό να προετοιμάζεται σωστά η ομάδα και για πρώτη φορά το κάνουμε και το δείχνουμε. Για μένα ήταν δύσκολη χρονιά καθώς αντιμετώπισα και προβλήματα τραυματισμών, περίμενα ότι ο αγώνας θα ήταν διαφορετικός με τη Σιντόροβα να πηγαίνει καλύτερα, είχα άγχος γιατί ήμουν φαβορί, άγχος για να τα καταφέρω αλλά τελικά όλα πήγαν καλά».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε και αυτή στα θύματα από τις φωτιές. 
«Ηταν πραγματικά πολύ περίεργο αυτή η τραγωδία να είναι τόσο κοντά στο Ευρωπαϊκό. Εγώ τη βίωσα διαφορετικά τη φωτιά σε σχέση με άλλους γιατί ήταν κοντά στο σπίτι μου στην Παλλήνη και την βλέπαμε. Εκείνη την ημέρα δεν πήγα προπόνηση επειδή ανησυχούσαμε για το τι μπορεί να συμβεί. Η επιτυχία αυτή δεν θα φέρει πίσω τους ανθρώπους, ούτε τα σπίτια και τα αυτοκίνητα που έχουν καεί. Ελπίζουμε μόνο να προσφέραμε κάποια χαρά σε όλους τους ανθρώπους».





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.