Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018

«Τρομάζει» την ΕΚΤ η κατάρρευση της τουρκικής λίρας


«Πονοκέφαλο» προκαλεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η κατρακύλα της τουρκικής λίρας, που έπεσε και άλλο σήμερα το πρωί έναντι του δολαρίου.

Η μεγάλη ανησυχία της ΕΚΤ έχει να κάνει με την έκθεση ορισμένων εκ των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών στην Τουρκία.

Σε νέο ιστορικό χαμηλό διολισθαίνει σήμερα η τουρκική λίρα καθώς δεν διαφαίνεται κάποια λύση στην πρόσφατη διπλωματική διένεξη με τις ΗΠΑ και ενώ οι αγορές δεν φαίνεται να πείθονται από τις πρόσφατες εξαγγελίες του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στο μέτωπο της οικονομικής πολιτικής.

Το τουρκικό νόμισμα σημειώνει βουτιά άνω του 12% έναντι του δολαρίου στις 6,3005 λίρες. Από την αρχή του έτους η λίρα χάνει πάνω από 33% έναντι του δολαρίου. 

Παράλληλα, το δολάριο ενισχύεται 0,5% έναντι του ευρώ στον απόηχο δημοσιεύματος των Financial Times ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανησυχεί για την έκθεση ορισμένων ευρωπαϊκών τραπεζών στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τους FT οι ανησυχίες της ΕΚΤ εστιάζουν στις BBVA, UniCredit και BNP Paribas.

Ειδικότερα, ο Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας (SSM) έχει ξεκινήσει τους τελευταίους δύο μήνες να εξετάζει πιο προσεκτικά τους δεσμούς των ευρωπαϊκών τραπεζών με τη χώρα.

Ο SSM δεν θεωρεί ότι η κατάσταση είναι ακόμα κρίσιμη, αναφέρουν οι FT. Ωστόσο εκτιμά ότι η ισπανική BBVA, η ιταλική UniCredit και η γαλλική BNP Paribas είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες.

Ένας κίνδυνος που εξετάζει η ΕΚΤ είναι μεγάλοι δανειολήπτες στην Τουρκία να μην έχουν προστασία έναντι της μεγάλης υποχώρησης της λίρας και να αρχίσουν να αθετούν δάνεια σε ξένο νόμισμα, τα οποία καταλαμβάνουν το 40% περίπου των περιουσιακών στοιχείων του τουρκικού τραπεζικού τομέα.

«Αν αυτοί έχουν τα δολάριά τους, εμείς έχουμε τον Θεό μας»

Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τον τούρκικο λαό, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιχείρησε να υποβαθμίσει την πτώση του τουρκικού νομίσματος, κάνοντας λόγο για «εκστρατείες» κατά της χώρας του.


Μιλώντας σε υποστηρικτές του στην περιφέρεια Ρίζε, ο Ρ.Τ. Ερντογάν τόνισε: 
«Μην ξεχνάτε, αν αυτοί έχουν τα δολάριά τους, εμείς έχουμε τον λαό μας, τον Θεό μας» και επιχειρώντας να στείλει μήνυμα αισιοδοξία, πρόσθεσε: «Εργαζόμαστε σκληρά. Κοιτάξτε που ήμασταν πριν από 16 χρόνια και κοιτάξτε μας τώρα».
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.