Σάββατο 14 Ιουλίου 2018

Βρετανία: Ο πρόεδρος Τραμπ έγινε δεκτός από τη βασίλισσα Ελισάβετ (vids)

Η 92χρονη βασίλισσα, ντυμένη στα μπλε, υποδέχτηκε το προεδρικό ζεύγος - Έξαλλος ο Τραμπ για τα βρετανικά «fake news» στην κοινή σνέντευξη Τύπου με την Τερέζα Μέι


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και η σύζυγός του Μελάνια έγιναν δεκτοί σήμερα στον Πύργο του Ουίνδσορ από τη βασίλισσα Ελισάβετ, μια συνάντηση που έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στη Βρετανία.

Η 92χρονη βασίλισσα, ντυμένη στα μπλε, υποδέχτηκε το προεδρικό ζεύγος σε μια εξέδρα που είχε στηθεί στην αυλή του Πύργου, κάτω από μια τέντα για να προστατεύονται από τον εκτυφλωτικό ήλιο.

Η Ελισάβετ, ενώ ανέμενε την άφιξη του προέδρου και της πρώτης κυρίας των ΗΠΑ, θεάθηκε να ρίχνει μια ματιά στο ρολόι της. Χαιρέτισε δια χειραψίας και τους δύο υψηλούς προσκεκλημένους της και μετά την ανάκρουση των εθνικών ύμνων και την επιθεώρηση της φρουράς κατευθύνθηκαν όλοι στο εσωτερικό για να πάρουν τσάι.
Ο Τραμπ θα αναχωρήσει αργότερα σήμερα για τη Σκωτία, όπου θα περάσει το Σαββατοκύριακο πριν πετάξει για το Ελσίνκι όπου θα συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

US President Donald Trump was invited to inspect the Coldstream Guards at Windsor Castle, accompanied by Her Majesty the Queen. #UKTrumpVisit #Queen pic.twitter.com/WGPuiRh4Na

Έξαλλος ο Τραμπ στη συνέντευξη Τύπου: «Fake news» από τη Sun, η Μέι κάνει φανταστική δουλειά
Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατήγγειλε ότι η βρετανική εφημερίδα «The Sun» παραποίησε τα λόγια του στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την Τερέζα Μέι, μετά τη συνάντησή τους.




Ο Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε ότι «ανυπομονεί» να ολοκληρωθεί μια συμφωνία εμπορίου με το Ηνωμένο Βασίλειο, αφού οριστικοποιηθεί το «διαζύγιο» του Λονδίνου από τις Βρυξέλλες.

«Θέλουμε να εμπορευτούμε με το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει να εμπορεύεται με εμάς» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στον κήπο της επίσημης εξοχικής κατοικίας της Τερέζα Μέι, στο Τσέκερς.

Την περασμένη εβδομάδα, στην ίδια τοποθεσία, η Μέι κατέληξε σε συμφωνία με το υπουργικό συμβούλιό της για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει στο Brexit, όμως μέσα σε τρεις ημέρες είδε δύο από τους κορυφαίους υπουργούς της να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους.

Στη συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Sun, ο Τραμπ φέρεται να επέκρινε τα «πολύ ατυχή» αποτελέσματα της διαπραγματευτικής τακτικής της Μέι για το Brexit. Δήλωσε μάλιστα ότι ο ίδιος «θα το είχε κάνει πολύ διαφορετικά» και υποστήριξε ότι είπε στην Τερέζα Μέι πώς να διαπραγματευτεί αλλά «εκείνη δεν με άκουσε».

Όταν ρωτήθηκε για τη συνέντευξη αυτή, ο Αμερικανός Πρόεδρος είπε ότι δεν άσκησε κριτική στην πρωθυπουργό, η οποία κάνει «φανταστική δουλειά» και την οποία σέβεται πολύ, ενώ για άλλη μία φορά κατήγγειλε τα “fake news”. «Δυστυχώς, ήταν μια ιστορία που γράφτηκε η οποία ήταν γενικά καλή, αλλά δεν περιείχε αυτά που είπα για την πρωθυπουργό και είπα ένα καταπληκτικό πράγμα. Αυτό αποκαλείται fake news”, δήλωσε.


«Από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί η διαδικασία του Brexit και το Ηνωμένο Βασίλειο φύγει από την ΕΕ, δεν ξέρω τι θα κάνετε αλλά ό,τι και αν κάνετε εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα, είναι δική σας απόφαση. Απλώς φροντίστε να μπορούμε να εμπορευόμαστε μεταξύ μας, μόνο αυτό μετράει», πρόσθεσε.«Συμφωνήσαμε σήμερα ότι καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιδιώξουμε μια φιλόδοξη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με τις ΗΠΑ. Η συμφωνία του Τσέκερς που επιτεύχθηκε την περασμένη εβδομάδα μας παρέχει τη βάση για να επιδιώξουμε μια φιλόδοξη συμφωνία, επωφελή και για τις δύο χώρες μας».


Η Βρετανίδα πρωθυπουργός ευχαρίστησε επίσης τον Τραμπ για τη στήριξή που παρείχε στη χώρα της απέναντι στη Ρωσία με αφορμή τη δηλητηρίαση με τον νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ ενός Ρώσου πρώην πράκτορα, της κόρης του και δύο Βρετανών πολιτών στο Σάλσμπερι, στη νοτιοδυτική Αγγλία.
Σύμφωνα με την Τερέζα Μέι, Βρετανία και ΗΠΑ ένωσαν τις δυνάμεις τους κατά το παρελθόν και στο μέλλον θα το κάνουν αυτό εκ νέου μέσω των εμπορικών συμφωνιών που θα συναφθούν. Άλλωστε, και οι δύο χώρες, όπως υπογράμμισε η πρωθυπουργός της Βρετανίας, θέλουν να εξελίξουν την οικονομική τους σχέση.

Η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης τόνισε ότι Λονδίνο και Ουάσινγκτον θέλουν να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους προσθέτοντας ότι αποτελεί ευθύνη τους να εγγυηθούν τη διάρκεια των διατλαντικών σχέσεων.

Η Τερέζα Μέι και ο Ντόναλντ Τραμπ επισήμαναν τη σημασία της «ειδικής σχέσης» μεταξύ Λονδίνου και Ουάσινγκτον.

Αναφορικά με το Brexit, η Τερέζα Μέι σημείωσε ότι πολλοί άνθρωποι με συμβουλεύουν πώς να διαπραγματευτώ με την ΕΕ, δουλειά μου είναι να πάω εκεί και να το κάνω.

Οι δυο ηγέτες θέλησαν επίσης να επιδείξουν ενιαία θέση απέναντι στη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν, τον οποίο ο μεγιστάνας θα συναντήσει τη Δευτέρα στο Ελσίνκι σε μια διμερή σύνοδο με στόχο τη βελτίωση των σχέσεων Μόσχας-Ουάσιγκτον.


«Συμφωνήσαμε ότι είναι σημαντικό να έχουμε διάλογο με τη Ρωσία από μια θέση ισχύος και ενότητας».

«Πυρά» Τραμπ στην Ευρώπη και τη Γερμανία για το μεταναστευτικό
Ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε επίσης την πάγια θέση του ότι η μετανάστευση είναι «ένα πολύ αρνητικό πράγμα για την Ευρώπη», και ότι «αλλάζει την κουλτούρα. Ξέρω ότι δεν είναι απαραιτήτως πολιτικώς ορθό να λέγεται αυτό, αλλά εγώ θα το λέω δυνατά», επέμεινε, προειδοποιώντας τις ευρωπαϊκές χώρες «να προσέχουν». Απέδωσε μάλιστα το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Brexit στη μετανάστευση.

Για το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι συζήτησε με την πρωθυπουργό της Βρετανίας μια σειρά θεμάτων που αποτελούν προτεραιότητές τους, όπως είναι η μη διάδοση των πυρηνικών όπλων. Είπε ότι ευχαρίστησε την Τερέζα Μέι για τη θετική στάση που τηρεί το Λονδίνο όσον αφορά την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας. «Συμφωνήσαμε και οι δύο ότι το Ιράν δεν πρέπει ποτέ να αποκτήσει πυρηνικά όπλα», πρόσθεσε.

Η «ειδική σχέση» με τη Βρετανία και τη Μέι
Ο Τραμπ έπλεξε το εγκώμιο της Βρετανίδας πρωθυπουργού λέγοντας ότι «αυτή η απίστευτη γυναίκα κάνει φανταστική, θαυμάσια δουλειά καθώς έχει να αντιμετωπίσει μια πολύ δύσκολη κατάσταση στις διαπραγματεύσεις για το Brexit».


«Είναι ένας πολύ έξυπνος, πολύ σκληρός, πολύ άξιος άνθρωπος και θα προτιμούσα να την έχω φίλη παρά εχθρό», είπε.

πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.