Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018

Τραμπ: «Όμηρος της Ρωσίας η Γερμανία»- Τι απαντά το Βερολίνο

Πριν καν αρχίσει η σύνοδος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, ο Ντόναλντ Τραμπ ανέβασε τους τόνους με μία δήλωση για την Γερμανία, της οποίας οι ενεργειακές ανάγκες την καθιστούν «όμηρο της Ρωσίας», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.


«Η Γερμανία είναι όμηρος της Ρωσίας», υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνάντηση του – της πρώτης μετά την άφιξή του στη βελγική πρωτεύουσα – με τον Γενς Στόλτενμπεργκ, προσθέτοντας πως «είναι πολύ ανάρμοστο» το γεγονός ότι οι ΗΠΑ πληρώνουν για την ευρωπαϊκή άμυνα απέναντι στη Ρωσία, την ώρα που η Γερμανία, η πιο πλούσια ευρωπαϊκή χώρα, στηρίζει τις συμφωνίες για τη μεταφορά αερίου από τη Μόσχα.

«Η Γερμανία είναι όμηρος της Ρωσίας διότι παίρνει μεγάλο μέρος της ενέργειάς της από αυτή», τόνισε. «Πληρώνουν δισεκατομμύρια δολάρια στη Ρωσία και πρέπει να τους υπερασπιζόμαστε απέναντί της (…) Δεν είναι λογικό», πρόσθεσε.

Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι οι προσπάθειες που έχει καταβάλει ώθησαν τις άλλες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες, όμως τόνισε ότι ούτε αυτό αρκεί για να περιοριστεί το βάρος που έχουν αναλάβει οι ΗΠΑ.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, αντιπαρερχόμενος των δηλώσεων, επιχείρησε να κρατήσει τις ισορροπίες, λέγοντας πως ενώ υπάρχει μεγάλη διάσταση απόψεων μεταξύ των συμμάχων, «είμαστε όλοι ισχυρότεροι μαζί παρά χώρια».

Το σχόλιό του δεν έμεινε αναπάντητο από τον Τραμπ, ο οποίος απάντησε δια ερωτήσεως «πώς το ΝΑΤΟ μπορεί να είναι ισχυρότερο όταν η Γερμανία κάνει πλουσιότερη τη Ρωσία»; Επανέλαβε δε, πως «η Γερμανία, απ’όσο αντιλαμβάνομαι, είναι όμηρος της Ρωσίας».

Η γερμανική απάντηση

Η Γερμανία δεν είναι όμηρος της ρωσικής πολιτικής, τόνισε η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, απαντώντας στις κατηγορίες του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

«Αναμφίβολα έχουμε πολλά θέματα με τη Ρωσία», επεσήμανε η φον ντερ Λάιεν σε μια εκδήλωση πριν την επίσημη έναρξη της συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. «Από την άλλη μεριά, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα πρέπει να διατηρηθεί ένας δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των χωρών ή των συμμαχιών και των αντιπάλων τους», πρόσθεσε.

Ο Τραμπ πρόκειται να συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ αργότερα σήμερα κατά τη διάρκεια της συνόδου του ΝΑΤΟ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.