Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018

Επιστήμονες αποκαλύπτουν: Αυτό είναι το αρχαιότερο χρώμα στον κόσμο



Μια νέα επιστημονική έρευνα δίνει την απάντηση στο ερώτημα ποιο είναι το αρχαιότερο χρώμα στον κόσμο, κι αυτό είναι το ροζ και συγκεκριμένα το φωτεινό ροζ, σαν αυτό που έχουν οι τσιχλόφουσκες ή τα φτερά των φλαμίνγκο.

Ερευνητές ανακάλυψαν αρχαίες ροζ χρωστικές ουσίες σε βράχους ηλικίας 1,1 δισεκατομμυρίων ετών στη Λεκάνη Ταουντένι της Μαυριτανίας, κάτω από την έρημο Σαχάρα, στη δυτική Αφρική, γεγονός που τους οδήγησε στο συμπέρασμα ότι το ροζ είναι το αρχαιότερο χρώμα που έχει ποτέ καταγραφεί στα γεωλογικά αρχεία.

Σύμφωνα με την δρ. Νουρ Γκουενέλι, που ανακάλυψε τις χρωστικές ουσίες στο πλαίσιο της έρευνας για το διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, το φωτεινό ροζ είναι πάνω από 500 εκατομμύρια χρόνια παλαιότερο από τις χρωστικές ουσίες που μέχρι σήμερα θεωρούνταν οι αρχαιότερες και προέρχονταν από αρχαίους οργανισμούς των ωκεανών.

«Τα λαμπερά ροζ χρώματα είναι τα μοριακά απολιθώματα της χλωροφύλλης που παρήγαγαν αρχαίοι συνθετικοί οργανισμοί που κατοικούσαν σε έναν αρχαίο ωκεανό που έχει εξαφανιστεί εδώ και πολύ, πολύ καιρό» δήλωσε η Δρ Gueneli σε ένα δελτίο Τύπου.

Για να ανακαλύψουν τις χρωστικές ουσίες, οι ερευνητές συνέθλιψαν τους βράχους των δισεκατομμυρίων ετών σε σκόνη και εξήγαγαν και ανέλυσαν τα μόρια των αρχαίων οργανισμών μέσα τους.

Όταν αραιώθηκαν, οι αρχικές χρωστικές είχαν έναν λαμπερό ροζ χρώμα. Στην αντίθετη περίπτωση τα απολιθώματα μπορούν να κυμανθούν από ένα κόκκινο του αίματος μέχρι ένα βαθύ μοβ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.