Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018

Λουκά Μόντριτς ο καλύτερος παίκτης του Μουντιάλ, ήταν παιδί του πολέμου στην Γιουγκοσλαβία.

Ο καλύτερος παίκτης του φετινού Μουντιάλ έμαθε να παίζει ποδόσφαιρο μέσα στη φρίκη του πολέμου.Μπροστά του εκτέλεσαν τον παππού του και έκαψαν το σπίτι του...  

Τα παιδικά χρόνια του Λούκα Μόντριτς στιγματίστηκαν από τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας. Το ‘91 έκαψαν το σπίτι του, δολοφόνησαν τον άνθρωπο που τον μεγάλωσε και εκείνος έμαθε να κλοτσά μια μπάλα υπό τους διαρκείς ήχους των πυροβολισμών και των βομβαρδισμών. 

Παιδί του πολέμου 

Ο Λούκα Μόντριτς γεννήθηκε το 1985 στο Μοντρίτσι, σε ένα μικρό χωριό περίπου 60 χιλιόμετρα έξω από το Ζαντάρ της τότε ενωμένης Γιουγκοσλαβίας. Έξι χρόνια μετά έζησε τον απόλυτο εφιάλτη. 

Μόλις η Κροατία κήρυξε την ανεξαρτησία της, Σέρβοι εθνικιστές, κατέλαβαν την περιοχή και εκτέλεσαν εν ψυχρώ κάποιους από τους χωρικούς. Ανάμεσα τους ήταν και ο παππούς του. Ήταν ο άνθρωπος που τον μεγάλωσε, αφού οι γονείς του δούλευαν όλη μέρα. 

Ο μικρός Λούκα σε ηλικία μόλις έξι χρονών είδε μπροστά στα μάτια του να καίγεται το σπίτι του. Η οικογένεια του είδε τη ζωή της να καταστρέφεται.



 Έφυγαν από το Μόντριτσι και αναζήτησαν καταφύγιο ως πρόσφυγες σε ένα από τα μεγάλα ξενοδοχεία του Ζαντάρ. 

Το ξενοδοχείο δεν είχε ούτε ρεύμα, ούτε νερό. Γύρω του άκουγε συνεχώς ήχους από σφαίρες, βόμβες, πυρά και νάρκες. Εκεί έμαθε να παίζει μπάλα. Με τα τελευταία χρήματα της οικογένειας του έβγαλε δελτίο ποδοσφαιριστή στην NK Zαντάρ. 
«Ήταν αδύνατος και μικροσκοπικός για την ηλικία του, αλλά μπορούσες να διακρίνεις αμέσως ότι είχε κάτι το ξεχωριστό. Παρ’ όλα αυτά, κανείς μας δεν πίστευε ότι μια μέρα θα γινόταν ο ποδοσφαιριστής που είναι σήμερα», 
δήλωσε κάποτε γι’ αυτόν ο πρόεδρος της NK Zαντάρ, Josip Bajlo. 
«Το ποδόσφαιρο ήταν η διαφυγή μας από την καθημερινότητα»
«Ήμασταν πάντα φοβισμένοι, αυτό θυμάμαι πιο έντονα»  
έχει δηλώσει ο Tomislav Basic, ένας από τους πρώτους προπονητές του Μόντριτς στη NK Ζαντάρ.
 «Εκείνα τα χρόνια χιλιάδες χειροβομβίδες έπεφταν από τους γύρω λόφους μέσα στο γήπεδο όπου κάναμε προπόνηση κι εμείς τρέχαμε να καλυφθούμε. Το ποδόσφαιρο ήταν η διαφυγή μας από την καθημερινότητα». 
Οι προπονητές της ομάδας έκαναν τα πάντα για να εξασφαλίσουν την ασφάλεια των παιδιών τους. Ο κίνδυνος βομβαρδισμού πάντα παραμόνευε. 

Είχαν προειδοποιήσει τους μικρούς παίχτες ότι σε μια τέτοια περίπτωση έπρεπε να τρέξουν όσο πιο γρήγορα γινόταν από το γήπεδο και να φτάσουν στο καταφύγιο τους. 

Έτσι σκαρφίστηκαν την απονομή του βραβείου του «ήρωα της ημέρας» στο παιδί που θα έφτανε πρώτο και με ασφάλεια στο καταφύγιο. 

Το μικρό ύψος του Λούκα Μόντρις στάθηκε εμπόδιο στο ξεκίνημα του. Στην ομάδα έμοιαζε πάντα μικρός, αδύναμος και φοβισμένος. Ο πατέρας του όμως τον πίστεψε και τον έτρεξε σε τουρνουά στην Ιταλία με επικαλαμίδες από ξύλο, αφού η οικογένεια δεν είχε άλλα χρήματα. 

Για καλή του τύχη, ο επικεφαλής των τσικό της Ζαντάρ, Basic, τον ανέλαβε προσωπικά, προσέλαβε έναν προσωπικό γυμναστή και ήταν πάντα εκεί για να τον ενθαρρύνει και να τον συμβουλεύει. Ο  Μόντριτς συνήθιζε μάλιστα να τον αποκαλεί «δεύτερο πατέρα του». 




Τρεις φορές έχει σηκώσει το Champions League Το 2000 η Ντιναμό Ζάγκρεμπ του έδωσε το πρώτο του συμβόλαιο στα 15 του. Δούλεψε σκληρά και έφτασε to 2018 να λογίζεται ως ο κορυφαίος χαφ. 

Η Ρεάλ Μαδρίτης το 2012 δαπάνησε για τον Κροάτη 30 εκ. ευρώ για να τον αποκτήσει από την βρετανική Τότεναμ. Με την ομάδα του σήκωσε στις 26 Μαΐου σήκωσε το Champions League. 

Ήταν το τρίτο σερί για τη Ρεάλ Μαδρίτης, κάτι που αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία του ποδοσφαίρου.Τρεις μήνες αργότερα, μετά τον θρίαμβο της Ρεάλ στον τελικό του Champions League, έσπευσε να αφιερώσει την επιτυχία του στον παλιό του δάσκαλο, Βasic 
«Χωρίς αυτόν δεν θα βρισκόμουν εδώ που είμαι σήμερα». 
Στο Μουντιάλ ο Μόντριτς έγραψε ιστορία και άφησε το στίγμα του. Δεν κατάφερε να σηκώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο, ωστόσο αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης του Μουντιάλ 2018. Άλλωστε ήταν αυτός που οδήγησε την ομάδα του μέχρι τον τελικό της διοργάνωσης. 

Είδε μάλιστα την πρόεδρο της χώρας του, Κολίντα Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς να ξεσπάει σε λυγμούς στην αγκαλιά του. H πρόεδρος της Κροατίας συγκινημένη στην αγκαλιά του Μόντριτς.

Για έκτη σερί διοργάνωση, το βραβείο του MVP δεν πήγε στα χέρια παίκτη που κατέκτησε το τρόπαιο. Ο Μόντριτς διαδέχθηκε τον Λιονέλ Μέσι, ο οποίος είχε αναδειχθεί πολυτιμότερος παίκτης του Μουντιάλ 2014, το οποίο πήρε η Γερμανία.... 

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.