Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018

Το γράμμα του ηγέτη του HDP , Ντεμιρτάς, από τις φυλακές της Τουρκίας,για τις εκλογές και ο πανικός του Ερντογάν

Το γράμμα του ηγέτη του HDP ,Ντεμιρτάς,απο τις φυλακες της Τουρκίας,γιά τις εκλογες..............

Ο Σελαχαττήν Ντεμίρτας είναι ο Γενικός πρόεδρος του κόμματος HDP . Εδώ και 20 μήνες βρίσκεται, νομικά χωρίς κάποιο λόγο, στις φυλακές τύπου F στην Ανδριανούπολη. Ο κύριος Ντεμίρτας παρόλο που βρίσκεται στην φυλακή είναι ταυτοχρόνως και υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν στις 24 Ιουνίου. Παγκόσμια είναι ο πρώτος υποψήφιος σε προεδρικές εκλογές που ταυτόχρονα είναι στην φυλακή. Η μόνη ομιλία που είχε το δικαίωμα να κάνει ως υποψήφιος ήταν ένα δεκάλεπτο τηλεφωνικός καθώς μιλούσε με την σύζυγο της, όπου στο σπίτι βρισκόταν και αλλά άτομα για να τον ακούσουν.

«Πρώτα απ’όλα στέλνω τους θερμούς χαιρετισμούς μου και την αγάπη μου σε όλους και σε όλες αλλά και σε κάθε σημείο όπου μπορεί να ακουστεί η φωνή μου.
Κρατούμαι παράνομα εδώ 20 μήνες ως πολιτικός όμηρος. Μέχρι σήμερα καμία δίκαιη δίκη δεν έχει γίνει για μένα και τους φίλους μου. Ασκώντας πολιτική πίεση σε όλες τις δικαστικές αρχές παραβίασαν ολοφάνερα την αρχή του κράτους δικαίου

Σαν να μην φτάνουν αυτά, ενώ εγώ είμαι κρατούμενος, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι συνεχίζουν ασταμάτητα κάθε μέρα να κάνουν δυσφημιστικές εκστρατείες εναντίον μου στα τηλεοπτικά κανάλια και στις εφημερίδες. Ενώ δεν έχω δυνατότητα ακόμα και να χρησιμοποιήσω το δικαίωμα μου να τους απαντήσω, συνεχίζουν τα πολιτικά παιχνίδια τους, κάνοντας κάθε είδος δυσφήμηση. Εσείς, όμως, γνωρίζετε όλη την αλήθεια.

Το ξέρω και το βλέπω. Η περίπτωσή μου είναι απλώς ένα παράδειγμα. Σήμερα, ολόκληρη η χώρα, οι πολίτες μας έχουν γίνει θύματα της αδικίας. Η αδικία δεν είναι μόνο στα δικαστήρια. Από τα νοσοκομεία έως τα πανεπιστήμια, από τα χωράφια έως τα εργοστάσια, από κυβερνητικά γραφεία μέχρι δρόμους κάθε μέρα, παντού βλέπουμε αθέμιτες πρακτικές εναντίον όλων.

Η Τουρκία ως σύνολο, δυστυχώς, μετατράπηκε σε μια ημι-ανοιχτή φυλακή. Με αυτό, θέλουν να δημιουργήσουν μια πλήρη κοινωνία φόβου, μια αυτοκρατορία φόβου. Ωστόσο, το καθήκον του κράτους δεν είναι να φοβίζει τους πολίτες του αλλά να είναι στην υπηρεσία των πολιτών. 

Αλλά τα τελευταία χρόνια οι αντιδημοκρατικές πρακτικές της κυβέρνησης έκαναν την κοινωνία να μετατραπεί στην πιο απαισιόδοξη και δυσαρεστημένη κοινωνία του κόσμου. Καθώς η χώρα μας χωρίστηκε σε στρατόπεδα, έζησε την πολιτική πόλωση στο εσωτερικό της, απομονώθηκε και απαξιώθηκε και στο εξωτερικό.

Φυσικά δεν αξίζουμε μια τέτοια κακή διαχείριση. Ως πολίτες που ζούμε σε μία από τις πιο όμορφες και πλουσιότερες χώρα του κόσμου δεν αξίζουμε ούτε την δυστυχία ούτε τη φτώχεια. Αυτή δεν είναι η αναπόφευκτη μοίρα μας, δεν είμαστε υποχρεωμένοι ή καταδικασμένοι σε αυτό.

Τώρα όλοι μαζί, χέρι-χέρι μπορούμε να οικοδομήσουμε την δημοκρατική Τουρκία του μέλλοντος, την νέα, με μία ελεύθερη και ευτυχισμένη ζωή.

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, δεν είναι καιρός για απελπισία, κούραση και φόβο. Μπορούμε να λύσουμε όλα τα προβλήματα της χώρας μας με ειρήνη, αλληλεγγύη και ενότητα. Χωρίς να αντιμετωπίζουμε σαν εχθρό κανέναν συμπολίτη μας, χωρίς να κάνουμε διακρίσεις, με καρδιά και ψυχή θα γίνουμε μια χώρα μεγάλης αδελφοσύνης.

Δεν θα διαχωρίσουμε τους ανθρώπους μας σύμφωνα με το κόμμα τους, σύμφωνα με την ταυτότητα, την αίρεση ή το φύλο τους. Θα φέρουμε την πλήρη δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Εφόσον το κράτος είναι ολονών μας και η χώρα είναι η κοινή πατρίδα όλων μας, είναι χρέος μας να δημιουργήσουμε μια κυβέρνηση που να ενεργεί δίκαια και ισότιμα.

Για να μην αισθάνεται κανένας σαν ένα θετό παιδί, για να μην υφίσταται κανένας διακρίσεις, θα οικοδομήσουμε μια εντελώς νέα πολιτική για να αγκαλιάσουμε 81 εκατομμύρια ανθρώπους.

Θα αξιοποιήσουμε πλήρως τα πλούσια εδάφη, τις θάλασσες, την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά μας. Θα επενδύσουμε στην γη, στον κόπο, στην παραγωγή, στη επιστήμη, όχι στο μπετό και στις περιττές κατασκευές, και σίγουρα θα νικήσουμε αυτή τη φτώχεια. Η ντροπή εκείνων που αναγκάζονται να ζουν σε συνθήκες φτώχειας σε μια πλούσια χώρα όπως η Τουρκία ανήκει στην κυβέρνηση της χώρας. Σίγουρα θα σώσουμε τη χώρα μας από αυτή την ντροπή.

Όλοι ετοιμαζόμαστε τώρα για τις εκλογές με πιο ελπιδοφόρο, πιο συναρπαστικό και πιο ενθουσιώδη ρυθμό. Είμαι εδώ ανάμεσα στους τέσσερις τοίχους, αλλά ξέρω ότι χιλιάδες Ντεμίρτας είναι τώρα στα χωράφια. Ο Ντεμίρτας είναι τώρα στο ορυχείο, στα εργαστήρια. Είναι στο μάθημα, είναι στο αμφιθέατρο, είναι στις πλατιές. Είναι στην οικοδομή, στο εργοτάξιο, αντιστέκεται με απεργίες ο Ντεμίρτας. Είναι ο απολυμένος, είναι ο άνεργος, είναι ο φτωχός Ντεμίρτας. Είναι νεολαία, είναι γυναίκα, είναι παιδί. Είναι Τούρκος, είναι Κούρδος, είναι Kıρκασιανός , είναι Πομακός, είναι Βόσνιος, είναι Αλεβήτης, είναι Σουνίτης, αλλά οπωσδήποτε είναι επίσης αισιόδοξος και ενθουσιώδης. Και είναι μέσα στο χορό μαζί σας σε κάθε περιοχή!!

Ο Ντεμίρτας είστε εσείς, όχι αυτός που κρατείται σε κελί στην Αδριανούπολη. Να έχετε πίστη στους εαυτούς σας. Να τιμήστε τους εαυτούς σας.

Να δώσετε την ψήφο σας σε σας τους ίδιους. Μία ψήφο στο HDP, μία ψήφο στον Ντεμίρτας.
Να θυμάστε ότι μία ψήφος αλλάζει πολλά πράγματα.
Με σένα θα αλλάξει όμορφε αδελφέ και αδελφή μου. Τώρα, είναι η ώρα αλλαγής για ακόμη ομορφότερες μέρες. Ας το κάνουμε μαζί, ας κερδίσουμε μαζί.

Σας χαιρετώ όλους με λαχτάρα και τα πιο θερμά συναισθήματα μου.
Θα κερδίσουμε οπωσδήποτε και σίγουρα θα συναντηθούμε σε μέρες ελεύθερες. Αντίο.»
Selahattin Demirtaş HDP , υποψήφιος για την Προεδρία, φυλακές Edirne

Η Πρωτιά Ντεμιρτάς σε περιοχές με Κουρδικό στοιχείο

Ενδιαφέροντα στοιχεία φέρνει στο προσκήνιο νέα δημοσκόπηση του ΣΑΜΕΡ, το οποίο εστιάζει στην εκλογική συμπεριφορά των κουρδικών επαρχιών της Τουρκίας. Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης δείχνουν ανατροπή και επικείμενες σαρωτικές εξελίξεις στο νοτιοανατολικό κομμάτι της Τουρκίας. 

Η δημοσκόπηση του ΣΑΜΕΡ πραγματοποιήθηκε σε 18 επαρχίες της Τουρκίας, όπου υπάρχει μεγάλος κουρδικός πληθυσμός. 6 στους 10 πολίτες που συμμετείχαν στην δημοσκόπηση ξεκαθαρίζουν ότι οι εκλογές της 24ης Ιουνίου δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν με ίσους όρους.

Σε ότι αφορά τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, αυτήν την στιγμή, τα ποσοστά των βασικών πολιτικών πρωταγωνιστών στις κουρδικές επαρχίες της Τουρκίας έχουν ως εξής (%):

Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (ΔΚΛ): 39
Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ): 33,7
Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (ΡΛΚ): 8,4
Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΚΕΔ): 4,7
Καλό Κόμμα: 3,7
Κόμμα Ευτυχίας: 1,5

Με βάση τα προαναφερόμενα αποτελέσματα, πλέον στις κουρδικές επαρχίες της Τουρκίας, το ΔΚΛ (δημοκρατικό κόμμα των λαών) που υποστηρίζουν οι Κούρδοι και οι αριστερές δυνάμεις προηγείται με διαφορά περίπου πέντε μονάδων. 

Η αναμέτρηση του Ντεμίρτας με τον Ερντογάν

Στις προεδρικές εκλογές, η προτίμηση του Κούρδου ψηφοφόρου ενδέχεται να έχει ως εξής (%):

Σελαχαττίν Ντεμίρτας: 39
Ρ.Τ. Ερντογάν: 38
Μουχαρρέμ Ιντζέ: 9,5
Μεράλ Άκσενερ: 5,2
Τεμέλ Καραμολλάογλου: 1,3

Όπως γίνεται αντιληπτό την παρούσα στιγμή η διαφορά ανάμεσα στους δυο πρώτους υποψήφιους είναι πολύ μικρή και όλα δείχνουν ότι το τελικό αποτέλεσμα θα κριθεί λίγο πριν το άνοιγμα των καλπών. Ας σημειωθεί ότι το 53,2% των ψηφοφόρων στις κουρδικές επαρχίες πιστεύει ότι οι προεδρικές εκλογές δεν πρόκειται να οδηγηθούν σε δεύτερο γύρο.

Άμεση δίκη του Ντεμιρτάς απαιτεί ο Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάλεσε τις δικαστικές αρχές της χώρας να επισπεύσουν τη δίκη του Κούρδου πολιτικού αντιπάλου του, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο οποίος βρίσκεται έγκλειστος στις φυλακές της Αδριανούπολης, για περισσότερο από 21 μήνες. Ο Σ. Ντεμιρτάς, θα συμμετάσχει στις προεδρικές εκλογές της Τουρκίας ως αρχηγός του φιλοκουρδικού κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP).  

Συγκεκριμένα, ο Τ. Ερντογάν δήλωσε ότι «αυτός ο άνδρας είναι τώρα προφυλακισμένος, έτσι δεν είναι; Μάλιστα, είναι φυλακισμένος. Για να πούμε την αλήθεια, πρέπει η δικαιοσύνη να εκδώσει την απόφασή της το ταχύτερο δυνατό. Το κόμμα του κάνει εκστρατεία γι΄ αυτόν. Είναι παραπάνω απ΄ό,τι του αξίζει», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σ. Ντερμιτάς συνελήφθη στις 4 Νοεμβρίου του 2016, αντιμετωπίζοντας δεκάδες δικαστικές διώξεις με τον κίνδυνο να καταδικαστεί σε φυλάκιση 142 χρόνων με κατηγορίες για διεύθυνση τρομοκρατικής οργάνωσης, τρομοκρατική προπαγάνδα, αλλά και κατηγορίες για δεσμούς με το μαχητικό Κουρδικό κόμμα PKK. Το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας είχε εγκρίνει την υποψηφιότητα του Σ. Ντεμιρτάς, ο οποίος διεξάγει την προεκλογική του εκστρατεία από τη φυλακή.

Μέσω του προσωπικoύ του λογαριασμού στο Twitter αντέδρασε ο ηγέτης του HDP, τονίζοντας ότι «απέναντι στη μικροπρέπεια σας, ο λαός θα δώσει στο όνομά μου την πιο περιφανή απάντηση στις κάλπες στις 24 Ιουνίου».

Σύμφωνα με το France24, το οποίο επικαλείται το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, πολιτικοί αντίπαλοι του Τ. Ερντογάν υποστηρίζουν ότι ο Σ. Ντεμιρτάς πρέπει να αφεθεί ελεύθερος με σκοπό να μπορέσει να υλοποιήσει την προεκλογική του εκστρατεία για τις εκλογές.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.