Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018

Πώς θα είναι το πρόσωπό σας σε 30 χρόνια; – Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης «προβλέπει» το μέλλον

Πώς θα μοιάζει άραγε ο εαυτός μας μετά από 30 χρόνια;Το πρόσωπό μας θα φαίνεται γερασμένο; Θα δείχνουμε μεγαλύτεροι ή νεότεροι από την ηλικία που θα έχουμε τότε;


Σε αυτά τα ερωτήματα έρχεται να απαντήσει μια εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης, που μας επιτρέπει να «γνωρίσουμε» την εικόνα του εαυτού μας, όπως θα φαίνεται μετά το πέρασμα τριών δεκαετιών.

Σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό «Science» ερευνητές από τις ΗΠΑ και την Κίνα ανέπτυξαν έναν αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης ειδικού τύπου, ο οποίος αποτελείται από δύο «ανταγωνιστικά» μεταξύ τους μέρη (Generative Adversarial Network-GAN).

Το ένα μέρος παίρνει τη φωτογραφία ενός προσώπου και αναπαράγει ένα άλλο πρόσωπο του ίδιου ανθρώπου σε μια μελλοντική ηλικία. Το δεύτερο μέρος -μετά από την κατάλληλη εκπαίδευση- συγκρίνει αυτή την εικόνα με την πραγματική εικόνα κάποιου άλλου ανθρώπου στην ίδια μελλοντική ηλικία-στόχο, με σκοπό να βελτιώσει έτσι την τελική τροποποιημένη εικόνα.

Τροφοδοτώντας το σύστημα με περισσότερες από 100.000 εικόνες από βάσεις δεδομένων προσωπικοτήτων σε διαφορετικές ηλικίες της ζωής τους, οι ερευνητές κατάφεραν να το «εκπαιδεύσουν» ώστε, χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη να είναι σε θέση να «αναπλάθει» την εικόνα ανθρώπων στα τριάντα τους χρόνια και δείχνοντας πώς αυτοί θα φαίνονται στα 50 ή στα 60 τους.

Οι επιστήμονες εξηγούν ότι, το  συγκεκριμένο σύστημα θα μπορεί να αξιοποιηθεί και από την αστυνομία, για τον εντοπισμό χαμένων ανθρώπων, που το πρόσωπό τους μπορεί να έχει αλλοιωθεί με την πάροδο των χρόνων.

πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.