Παρασκευή 18 Μαΐου 2018

Κοντονής: Στο αρχείο οι μηνύσεις κατά εισαγγελικών λειτουργών για Novartis - Πυρά από Σαμαρά, Βενιζέλο και Αβραμόπουλο



Την έντονη αντίδραση του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του πρώην υπουργού Ευάγγελου Βενιζέλου και του επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου προκάλεσε ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, με την οποία έκανε γνωστό ότι οι μηνύσεις που είχαν υποβάλει κατά εισαγγελικών λειτουργών για την υπόθεση Novartis, τέθηκαν στο αρχείο.

Ο πρώην Πρωθυπουργός, εξαπέλυσε επίθεση κατά του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή διαμηνύοντας ότι επιμένει «και στα δύο σκέλη της μήνυσής του -και για τα πολιτικά πρόσωπα και για τους δικαστικούς λειτουργούς», τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «δεν θα τελειώσει αυτή η ιστορία εδώ».

Ο πρώην υπουργός κ. Βενιζέλος σε ανακοίνωσή του καταλογίζει στον κ. Κοντονή απώλεια κάθε αίσθησης νομιμότητας και διερωτάται από «από ποτέ διαβιβάζονται στη Βουλή οι δικογραφίες στις οποίες πρώην πρωθυπουργοί και υπουργοί είναι μηνυτές;»

Αβραμόπουλος: Ουδέποτε μήνυσα εισαγγελικό λειτουργό

Από την πλευρά του κ. Αβραμόπουλου συνεργάτες του, σημείωναν ότι ο Επίτροπος ουδέποτε είχε μηνύσει εισαγγελικό λειτουργό για τη συγκεκριμένη υπόθεση, με κύκλους του υπουργείου Δικαιοσύνης να τον καλούν να διαβάσει πάλι την μήνυσή που κατέθεσε.

Πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης συνιστούν στον κ. Αβραμόπουλο να διαβάσει τη διάταξη του εισαγγελέα και εφόσον το κάνει θα καταλάβει τι έλεγε ο ίδιος στη μήνυση που υπέβαλε.

Σαμαράς: Επιμένω στη μήνυσή μου

«Μια μέρα πριν συζητηθεί και πάλι στη Βουλή η υπόθεση Novartis, ανακοινώθηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης, ότι ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής, βάζει στο αρχείο τις μηνύσεις που κατατέθηκαν κατά των Εισαγγελέων διαφθοράς από τους Δημήτρη Αβραμόπουλο, Ευάγγελο Βενιζέλο και Αντώνη Σαμαρά. Η διάταξη Αγγελή έχει ημερομηνία 4 Μαΐου. Και ο υπουργός Δικαιοσύνης το ανακοινώνει δημόσια 13 μέρες αργότερα! Και λίγες ώρες πριν γίνει ξανά σχετική συζήτηση στη Βουλή», δήλωσε ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και πρόσθεσε:

«* Το πρώτο που καταγγέλλω είναι ότι ο αντιεισαγγελέας Αγγελής δεν εξέτασε καθόλου την μήνυσή μας, δεν έλαβε μαρτυρικές καταθέσεις, δεν μας ζήτησε να προσκομίσουμε κανένα πρόσθετο στοιχείο. Αυτές τις παραλείψεις τις θεωρώ αδιανόητες.

* Δεύτερον, υπογραμμίζω ότι στο μέρος της δικογραφίας που αφορά πολιτικά πρόσωπα που μηνύονται από μένα -τον Πρωθυπουργό Τσίπρα και τον αναπληρωτή υπουργό Παπαγγελόπουλο- η υπόθεση έχει διαχωριστεί και πρέπει να εξεταστεί χωριστά από τη Βουλή. Δεν υπάγεται στην κρίση του αντιεισαγγελέα Αγγελή!

* Τρίτον, ακόμα και σε ό,τι αφορά το μέρος της μήνυσής μου εναντίον των δικαστικών λειτουργών Ελ. Τουλουπάκη, Χρ. Ντζούρα και Στ. Μανώλη, που ο αντιεισαγγελέας Αγγελής "έθεσε στο αρχείο", ο ίδιος γνωρίζει ασφαλώς ότι οι μηνύσεις κατά δικαστικών, ακόμα κι όταν τίθενται στο αρχείο, μπορούν να ανασυρθούν. Όπως είχε ανασυρθεί παλαιότερα δική του μήνυση, όταν άλλαξε η ηγεσία της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου…».

Και υπογραμμίζει ο κ. Σαμαράς: «Άρα επιμένω και στα δύο σκέλη της μήνυσής μου -και για τα πολιτικά πρόσωπα και για τους δικαστικούς λειτουργούς! Και προειδοποιώ ότι δεν θα τελειώσει αυτή η ιστορία εδώ. Απλώς, επιβαρύνεται η θέση όσων ενέχονται -και στην ίδια την υπόθεση, και στην απόπειρα συγκάλυψής της. Αντιλαμβάνομαι το φόβο της κυβέρνησης, η οποία θα προσπαθήσει να κρυφτεί πίσω από την διάταξη Αγγελή. Δικαίως φοβούνται. Και μάταια προσπαθούν να το αποφύγουν...».

Βενιζέλος: Ο υπουργός Δικαιοσύνης έχει απολέσει κάθε αίσθηση νομιμότητας

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατηγορεί τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή για απώλεια κάθε αίσθησης νομιμότητας και κάθε σεβασμού στη διάκριση των εξουσιών και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης καθώς, όπως αναφέρει ο κ. Βενιζέλος, «διαβίβασε στη Βουλή τη διάταξη του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή δια της οποίας τίθενται στο αρχείο οι μηνύσεις των Δημητρίου Αβραμόπουλου, Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου κατά των εισαγγελικών λειτουργών Ελένης Τουλουπάκη, Χρήστου Ντζούρα και Στυλιανού Μανώλη, όπως γράφεται στο δελτίο Τύπου που έσπευσε να εκδώσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης ενόψει προφανέστατα της αυριανής συζήτησης στη Βουλή!».

«Από πού έως πού μια τέτοια εισαγγελική διάταξη έπρεπε να καταστεί δημόσια παρότι αφορά την ποινική προδικασία που είναι μυστική και από πού έως πού έπρεπε να διαβιβαστεί στη Βουλή; Από ποτέ διαβιβάζονται στη Βουλή οι δικογραφίες στις οποίες πρώην πρωθυπουργοί και υπουργοί είναι μηνυτές;» διερωτάται ο Ευάγγελος Βενιζέλος και προσθέτει: «Ο υπουργός Δικαιοσύνης που έσπευσε να ανακοινώσει ότι διαβίβασε στη Βουλή αυτή την εισαγγελική διάταξη, παρέλειψε να ενημερώσει την κοινή γνώμη ότι διαβίβασε στη Βουλή και τη δικογραφία που σχηματίστηκε μετά τις μηνύσεις μας κατά του κ. Τσίπρα και μελών της κυβέρνησης για τη συμμετοχή τους στη σκευωρία εναντίον μας που φτάνει στο σφετερισμό της ιδιότητας τους ως κρατικών οργάνων για την αλλοίωση θεμελιωδών θεσμών του πολιτεύματος. Εδώ δεν υπάρχει δυνατότητα προσωρινής αρχειοθέτησης. Αυτή που θα κρίνει προδικαστικά είναι η επόμενη Βουλή».

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, ακόμη και όταν ο υπουργός Δικαιοσύνης ενημερώνεται, στο πλαίσιο των πειθαρχικών του αρμοδιοτήτων, για την πορεία ποινικών δικογραφιών που αφορούν δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς, τα σχετικά έγγραφα δεν έχουν καμία σχέση με τις αρμοδιότητες της Βουλής και δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση να διαβιβάζονται σε αυτήν και να καθίστανται δημόσια. «Επικράτησε όμως η επικοινωνιακή αγωνία της κυβέρνησης που την έκανε να ομολογήσει το έκδηλο ενδιαφέρον της για ορισμένους εισαγγελικούς λειτουργούς και τη δικονομική πορεία μηνύσεων που υποβάλλονται εναντίον τους», αναφέρει ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Επίσης χαρακτηρίζει εντυπωσιακή την ταχύτητα με την οποία ο αντεισαγγελέας του ΑΠ κ. Αγγελής ολοκλήρωσε την προκαταρκτική εξέταση χωρίς να καλέσει τους μηνυτές να καταθέσουν, να υποδείξουν μάρτυρες και να προσκομίσουν στοιχεία. «Όπως γνωρίζει πολύ καλά ο ίδιος, επειδή έχει μηνύσει στο παρελθόν την προϊσταμένη του τότε, εισαγγελέα του ΑΠ, τον τότε εποπτεύοντα των εισαγγελέων διαφθοράς αντεισαγγελέα του ΑΠ και συναδέλφους του εισαγγελείς εφετών, οι μηνύσεις ακόμη και όταν τίθενται στο αρχείο, ανασύρονται, όπως ανασύρθηκε και η δική του μήνυση όταν άλλαξε η ηγεσία της Εισαγγελίας του ΑΠ», συμπληρώνει ο κ. Βενιζέλος.

Πηγή: Real.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.