Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

«Είν’ επικίνδυνον πράγμα η βία»



Φίλες & φίλοι η βία δεν είναι ένα φαινόμενο που γεννήθηκε στις μέρες μας, η βία ανθούσε και υπήρχε ήδη από τον αρχαίο κόσμο ως ένα έντονο κοινωνικό φαινόμενο που ανθούσε όλο και περισσότερο, με ανθρώπους της τότε εποχής να προβληματίζονται και να ψάχνουν λύσεις αν όχι για την πλήρη καταπολέμησή της, τουλάχιστον για τον κατευνασμό της στα πλαίσια μια προοδευτικής & πολιτισμένης ανθρώπινης κοινωνίας.

Ιδεώδη όπως η δικαιοσύνη, η ισονομία, η ισότητα, η πραότητα και ανθρώπινη αλληλεγγύη, ήταν όσα ανακάλυψαν και υπερασπίστηκαν φανατικά όσοι πραγματικά ήθελα την όσο το δυνατόν γίνεται εξάλειψη του φαινομένου και λέω την όσο το δυνατόν, γιατί είναι πραγματικά εκ φύσεως αδύνατο να εξαφανίσεις το φαινόμενο αυτό σε απόλυτο βαθμό, είναι αδύνατο να βγάλεις αυτό το ζωώδες ένστικτο μέσα από τον άνθρωπο, μπορείς όμως να το περιορίσεις σε σημαντικό βαθμό σε μια ευνομούμενη κοινωνία, ειδικά εν έτη 2018 και να μην το αφήσεις να οδηγήσει την χώρα μας σε μια ζούγκλα άγραφων κανόνων που θα μας γυρίσει στον μεσαίωνα ή σε εποχές που θέλουμε να ξεχάσουμε.

Είναι γεγονός ότι η βία ειδικά τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα έχει αυξηθεί σε κάθε μορφή της. Εξαπλώνεται όλο και περισσότερο και γίνεται ένα τσουνάμι που κατακλύζει την κοινωνία μας σε κάθε επίπεδο που πολλές φορές δεν ξέρεις πραγματικά πως να το αντιμετωπίσεις ώστε να καταστήσεις σαφές ως πολιτεία ότι η βία είναι στην πράξη καταδικαστέα απ’ όπου και αν προέρχεται σε όποιον και αν απευθύνεται. Στην περίπτωση αυτή δεν εξετάζουμε την βία ως ένα φαινόμενο ατομικού χαρακτήρα αλλά ως ένα συνολικά κοινωνικό φαινόμενο που δεν πηγάζει μέσα από κάποια ιδεολογία αλλά ίσως και από την αίσθηση που επικρατεί της ανομίας, της ασυδοσίας, της αναρχίας, ενός κράτους και κατ’ επέκταση μια κοινωνίας που υπόκειται υπό διάλυση. Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε φίλες και φίλοι ότι σήμερα που μιλάμε η βία παρουσιάζει ανησυχητικές διαστάσεις και κάποιοι μέσα από αυτήν βρίσκουν ένα διέξοδο από τα οικονομικά τους προβλήματα, από τα προσωπικά τους προβλήματα, ακόμα και από τα ψυχολογικά τους προβλήματα και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση η πολιτική ηγεσία του τόπου να το επιτρέψει αυτό.

Η κυβέρνηση όμως και αυτό αποτελεί από μόνο του ίσως το πιο τραγικό φαινόμενο, χωρίζει την βία σε καλή και κακή, σε αθώα και σατανική, σε μαύρη και άσπρη, την βάζει σε καλούπια και κλείνει τα μάτια όποτε την συμφέρει. Δεν είναι όμως έτσι. Η βία σε μια αυστηρά πολιτισμένη κοινωνία είναι και πρέπει να είναι καταδικαστέα, η βία δεν έχει χρώμα, δεν έχει πρόσημο, δεν διαχωρίζεται σε καλή και κακή και φυσικά ούτε αντιμετωπίζεται με χάδια.

Αντιμετωπίζεται με αυστηρή και σωστή εφαρμογή των νόμων, της δικαιοσύνης και ακόμα πιο βαθύτερα με την παιδεία. Ένας γόνιμος και ειλικρινής διάλογος μεταξύ μας, θα λύσει όλα τα προβλήματα και θα δούμε την κατάσταση γυμνή, ρεαλιστικά και χωρίς αστερίσκους, πράγμα το οποίο θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε σε βάθος το πραγματικό πρόβλημα και τους αναγκαίους τρόπους επίλυσής του.

Όσο θα υπάρχουν διαφωνίες, όσο θα υπάρχουν αστερίσκοι, όσο θα υπάρχει η αντίθετη άποψη για το αν κάτι είναι βία ή όχι, όσο θα υπάρχει Πρωθυπουργός που θα ισχυρίζεται ότι δεν έγινε και κάτι αν πέταξαν κάποιοι κανένα γιαουρτάκι ή ότι δεν έγινε και τίποτα αν κάποια «παιδάκια» πέταξαν και καμιά μολότοφ, όσο θα υπάρχουν βουλευτές που θα αντιμετωπίζουν τραμπούκους και τρομοκράτες ως ακτιβιστές, έτσι θα τρέφουμε το τέρας όλο και περισσότερο και κάποια στιγμή θα χτυπήσει και την δικιά μας πόρτα αφού πρώτα έχει διαλύσει στο πέρασμά του κάθε μορφή ευνομούμενης και πολιτισμένης κοινωνίας την οποία εμείς θέλουμε να προστατέψουμε.

Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι, υπάρχει τρόπος να καταπολεμηθεί η βία, υπάρχει τρόπος να περιοριστεί η βία, υπάρχει τρόπος να εφαρμοστούν αυστηρά οι νόμοι και η δικαιοσύνη, υπάρχει τρόπος να διασφαλιστεί η ευημερία της κοινωνίας και των πολιτών και αυτός είναι με ισχυρή εντολή στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Για να μπορέσουμε επιτέλους να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, για να μπορέσουμε επιτέλους να λέμε ότι ανήκουμε όχι σε μια χώρα της Λατινικής Αμερικής ή της Μέσης Ανατολής, αλλά σε μια χώρα της Δύσης, σε μια χώρα της Ευρώπης που την διέπουν κανόνες και που οι πολίτες αλλά και οι θεσμοί αισθάνονται ασφάλεια και σιγουριά. Η τρομοκρατία και η βία θα πάψουν να απολαμβάνουν αυτή την ασυλία που τους προσφέρει η τωρινή κυβέρνηση.

Η βία δεν είναι λύση, μόνη αδιέξοδη λύση είναι η δημοκρατία και η υπεράσπισή της με κάθε κόστος.

Γράφει ο Χρήστος Σούλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.