Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

Η Εκκλησία των Σκοπίων αφαιρεί τον όρο «Μακεδονία»



Τη στιγμή που επικρατεί πυρετός διαβουλεύσεων μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και της αντίστοιχης της ΠΓΔΜ για τη λύση του ονοματολογικού, κλείνει το φλέγον ζήτημα της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων.

Η σχισματική εκκλησία σε αίτημα της στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο συνοδευόταν από σχετικό αίτημα του πρωθυπουργού Ζάεφ, ζητά την επαναφορά της στην Κανονικότητα. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;  Ότι επιστρέψει στην αρμοδιότητα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και αφαιρεί από τον τίτλο της τον όρο Μακεδονία.

Συνεδρίαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Η Αγία καί Ιερά Σύνοδος, που συνήλθε χθες την Τετάρτη υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη και εξέτασε το αίτημα της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων να επιστρέψει υπό την σκέπη του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Το αίτημα που είχε κατατεθεί στο Οκουμενικό Πατριαρχείο υποστηρίχθηκε καί με επιστολή του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, για ανάληψη πρωτοβουλίας επαναφοράς της Εκκλησίας αυτής στήν κανονικότητα υπό τον τίτλο της Αρχιεπισκοπής Αχρίδων.

Σύμφωνα με ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αποφάσισε "να επιληφθεί και να πράξει τα δέοντα πάντα υπό τους απαράβατους, , όρους των ιστορικοκανονικών αρμοδιοτήτων καί προνομίων του πρωτόθρονου Οικουμενικού Πατριαρχείου".

Σημειώνεται ότι ο κ. Ζάεφ είχε επισκεφθεί στις 10 Απριλίου το Οικουμενικό Πατριαρχείο όπου είχε γίνει δεκτός από την ΑΘΠ τον κ.κ. Βαρθολομαίο.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου

«Η Αγία καί Ιερά Σύνοδος, που συνήλθε χθες υπό την προεδρία της Α.Θ.Παναγιότητος, εξέτασε το αίτημα της σχίσματικης Εκκλησίας των Σκοπίων, που υποστηρίχθηκε καί διά επιστολής του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, για αναλήψη πρωτοβουλίας επαναφοράς τῆς Εκκλησίας αυτής στήν κανονικότητα υπό τον τίτλο της Αρχιεπισκοπής Αχρίδων, καί αποφάσισε να επιληφθεί και να πράξει τα δέοντα πάντα υπό τους απαράβατους, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της αρχιγραμματειας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, όρους των ιστορικοκανονικων αρμοδιοτήτων καί προνομίων του πρωτόθρονου Οικουμενικου Πατριαρχείου.»

Μαξίμου: Σημαντική εξέλιξη η επαναφορά στην κανονικότητα

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρεται επίσης σε μια πολύ σημαντική εξέλιξη που αφορά τη σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων και την επαναφορά της στην κανονικότητα υπό το όνομα «Αρχιεπισκοπή Αχρίδων». Το αίτημα προς την Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου συνοδευόταν από επιστολή του πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας, Ζόραν Ζάεφ, ενώ, υπενθυμίζεται, ότι στις 10 Απριλίου ο πρόεδρος Ιβάνοφ είχε συναντηθεί με τον Οικομενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην Κωνσταντινούπολη.

Εικόνα από την ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, όπως αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα.

Τα σενάρια

Η σχισματική εκκλησία θα επιστρέψει στο Πατριαρχείο Σερβαίας ή θα αποκτήσει Αυτοκεφαλία; Σύμφωνα με πληροφορίες, το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν επιθυμεί να δυναμιτίσει και άλλο την κατάσταση και αναμένεται να ζητήσει την  ενσωμάτωση στο Πατραρχείο της Σερβίας.

Το ιστορικό της Απόσχισης

H Εκκλησία των Σκοπίων, η οποία αυτοαποκαλείται ως "Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία - Αρχιεπισκοπή Οχρίδας",  δημιουργήθηκε μετά την απόσχισή της από τις νότιες περιοχές του Πατριαρχείου της Σερβίας.


Η Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία - Αρχιεπισκοπή Οχρίδας είναι η σχισματική Εκκλησία της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας η οποία και προέκυψε από την διάσπαση των τριών νοτιότερων επαρχιών της Σερβικής Εκκλησίας, δηλαδή των μητροπόλεων Σκοπίων, Ζλετόβου-Στρωμνίτσας, Αχρίδας – Βιτωλίων, τον Οκτώβριο του 1958 και ως σήμερα δεν αναγνωρίζεται από καμιά άλλη ορθόδοξη Εκκλησία.

Ο Αρχεπίσκοπος της Σχισματικής Εκκλησίας, Στέφανος.

Με την ίδρυση της το 1958 βρίσκονταν σε κανονική ενότητα με το Σερβικό Πατριαρχείο και ο πρώτος επίσκοπος της χειροτονήθηκε από τον Σέρβο Πατριάρχη. Το 1967 όμως ανακήρυξε το αυτοκέφαλο της με αποτέλεσμα η έκτακτη Σύνοδος της Ιεραρχίας της Σερβικής Εκκλησίας, το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, κήρυξε την ηγεσία της Σλαβομακεδονικής Εκκλησίας σχισματική. Το 2005 και μετά από διάλογο που δεν κατέληξε σε συμφωνία μεταξύ του Πατριαρχείου της Σερβίας και της σχισματικής Εκκλησίας, το Πατριαρχείο της Σερβίας προχώρησε στην επανίδρυση της Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής της Αχρίδας στην πΓΔΜ.

Οι αντιδράσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, σε ανακοίνωσή της στις αρχές του 2018 είχε στείλει σαφές μήνυμα στην Κυβέρνηση ότι η Εκκλησία δεν μπορεί να αποδεχτεί τη χρήση της λέξης «Μακεδονία» αλλά και παραγώγου του στο όνομα της πΓΔΜ.


«Η Εκκλησία έχει μαρτυρήσει με τον λόγο και το αίμα κλήρου και λαού την ελληνικότητα της Μακεδονίας, από αρχαιοτάτων χρόνων, γι΄ αυτό και δεν μπορεί να αποδεχθεί την απονομή του όρου «Μακεδονία» ή παραγώγου του, ως συστατικού ονόματος άλλου κράτους, το οποίο θα έχει επιπτώσεις και στην ονομασία της σχισματικής αυτοαποκαλούμενης Εκκλησίας της «Μακεδονίας» γράφει η ανακοίνωση της ΔΙΣ.

πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.