Δευτέρα 2 Απριλίου 2018

Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών: Όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Όταν έρχεται η στιγμή να χαλαρώσεις, τα πόδια σου αρχίζουν και τρέμουν και το περίεργο είναι ότι δεν μπορείς να το σταματήσεις όσο και να προσπαθείς.


Μην ανησυχείς, όμως, γιατί αυτό δεν συμβαίνει μόνο σε σένα, αλλά σε τουλάχιστον ένα εκατομμύριο Ελληνες. Πρόκειται για το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, που εμφανίζεται κυρίως στις γυναίκες.

Οι περισσότερες γυναίκες δεν δίνουν σημασία και ταλαιπωρούνται με τις συνέπειες που έχει στην καθημερινότητά τους. Επειδή τα συμπτώματα εντείνονται συνήθως το βράδυ και κατά τη διάρκεια της νύχτας, όσοι πάσχουν από το σύνδρομο αυτό συχνά παρουσιάζουν κακή ποιότητα ύπνου.

Έτσι δεν συζητούν το πρόβλημα ούτε καν με το γιατρό τους και το πρόβλημα παραμένει χωρίς να διαγνωστεί. Εσύ μήπως το έχεις και δεν το γνωρίζεις;

Το Σύνδρομο Ανήσυχων Ποδιών είναι μια νευρολογική διαταραχή που «χτυπάει» το μυϊκό σύστημα και ιδιαίτερα τους μυς των ποδιών.

Οσοι πάσχουν από αυτό, νιώθουν σαν να χτυπά τα πόδια τους ηλεκτρικό ρεύμα όταν ξαπλώσουν, ιδιαίτερα μόλις περάσουν στο στάδιο της χαλάρωσης, λίγο πριν από τον ύπνο. Ουσιαστικά εκδηλώνουν μια υπερκινητικότητα στα πόδια, την οποία δεν μπορούν να σταματήσουν.

Αυτή η ενόχληση στα πόδια, έχει σαν αποτέλεσμα να μην απολαμβάνουν τον ύπνο τους και να νιώθουν κουρασμένοι την επόμενη μέρα. Συχνό φαινόμενο είναι οι δυσκολίες στην εκτέλεση των καθημερινών δραστηριοτήτων λόγω κόπωσης, τάση για υπνηλία και προβλήματα συγκέντρωσης.

Ευτυχώς όμως τα νέα είναι καλά καθώς η σωστή διάγνωση και η εξειδικευμένη θεραπεία μπορεί να προσφέρει σημαντική βοήθεια και πλήρη αντιμετώπιση στους ασθενείς.

Το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών τείνει να σχετίζεται με την ύπαρξη συγκεκριμένων χρόνιων παθήσεων, όπως ο διαβήτης και η ρευματοειδής αρθρίτιδα οι οποίες ενεργοποιούν ή επιδεινώνουν τα συμπτώματα της πάθησης.

Θεωρείται «γυναικεία» διαταραχή, διότι σχετίζεται με την έλλειψη σιδήρου, που είναι πιο συχνή στις γυναίκες. Ωστόσο, η εμφάνιση του συνδρόμου δεν μπορεί να αποδοθεί σε ένα ξεκάθαρο αίτιο.

Σε αρκετές περιπτώσεις το πρόβλημα είναι κληρονομικό. Αρκετές γυναίκες εμφανίζουν συμπτώματα κατά την εγκυμοσύνη, τα οποία όμως στις περισσότερες εξαφανίζονται μετά τον τοκετό.



Ορισμένοι ασθενείς αναφέρουν ότι ανακουφίζονται από τη μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ, την ελάττωση του καπνίσματος και τη βελτίωση του ύπνου. Η λήψη φαρμακευτικών σκευασμάτων που περιέχουν σεροτονίνη ή αντισταμινικές δραστικές ουσίες φαίνεται να συνδέονται με το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών.

Επίσης η συχνή και μέτριας έντασης άσκηση μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα. Αποφύγετε τα μεγάλα διαστήματα αδράνειας και προσπαθήστε να αποφεύγετε την πολύωρη ακινησία.

Εάν, π.χ., πρόκειται να ταξιδέψετε με αυτοκίνητο, σιγουρευτείτε -ενώ κάθεστε- ότι τεντώνετε πού και πού τα πόδια σας ή κάντε συχνές στάσεις για να διευκολύνετε την κυκλοφορία του αίματος στα άκρα σας.

Τέλος πριν κοιμηθείτε κάντε μασάζ στα πόδια σας και διατάσεις και σίγουρα θα ανακουφιστείτε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.