Κυριακή 1 Απριλίου 2018

Πληθαίνουν οι εργαζόμενοι με μισθούς πείνας στην Ελλάδα



Ενώ, ορισμένοι αρμόδιοι της κυβέρνησης υπερηφανεύονται για την μικρή μείωση που παρατηρείται στα Εθνικά ποσοστά της ανεργίας, τα στοιχεία που προέρχονται από το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ δείχνουν ότι πολλαπλασιάζονται με δραματικό τρόπο εκείνοι που εργάζονται μεν, αλλά εισπράττουν μισθούς πείνας!

Ποιο συγκεκριμένα, στον ιδιωτικό τομέα έχει αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό των χαμηλόμισθων εργαζομένων με καθαρές μηνιαίες αποδοχές κάτω των 700 ευρώ, το οποίο ανέρχεται σε 37,4% (από το 13,1% το 2009). Παράλληλα, μειώνεται κατά περίπου 4 μονάδες το ποσοστό για αποδοχές μεταξύ 700€ – 899€ (23,5% το 2017 από 27,3% το 2009). Ταυτόχρονα έχει μειωθεί δραστικά το ποσοστό των εργαζομένων με καθαρές μηνιαίες αποδοχές μεταξύ 900€ – 1300€, το οποίο ανέρχεται σε 16,8% το 2017(από 35,7% το 2009).

Στον ευρύτερο δημόσιο τομέα έχουν πολλαπλασιαστεί κατά πολύ οι εργαζόμενοι με καθαρές μηνιαίες αποδοχές κάτω των 1000€. Έφτασαν το 2017 στο 29,8% (από 18,9% το 2009).

Τα στοιχεία αυτά παρουσιάζουν μια ζοφερή κατάσταση στην αγορά εργασίας, όπου – όπως είναι γνωστό – ακόμα και αυτοί που βρίσκουν δουλειά αμείβονται με τόσο λίγα χρήματα, ώστε τις περισσότερες φορές αδυνατούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες.

Την ζοφερή αυτή εικόνα συμπληρώνει μία νέα πραγματικότητα, που επεκτείνεται όλο και περισσότερο στην σημερινή Ελλάδα: Οι περισσότεροι από αυτούς που καταφέρνουν να εξασφαλίσουν μια θέση απασχόλησης, δεν είναι πλήρως απασχολούμενοι. Δηλαδή εργάζονται με ελαστικές μορφές απασχόλησης και με ελάχιστες αμοιβές, χωρίς σταθερότητα και ασφάλεια.


Από την άλλη πλευρά, εκείνο που πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα στην έρευνα του Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ είναι ότι, κατά τις εκτιμήσεις της Συνομοσπονδίας ο δείκτης ανεργίας εμφανίζεται στην πραγματικότητα υψηλότερος κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες από αυτόν που ανακοινώνει επισήμως η ΕΛΣΤΑΤ. Και αυτό γιατί, όπως αναφέρουν κορυφαίοι συνδικαλιστές, η ΕΛΣΤΑΤ δεν λαμβάνει υπόψιν της στις πραγματικές της διαστάσεις την ύπαρξη της υποαπασχόλησης.

πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.