Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

Τζεφ Μπέζος: Ο Ελληνας που ίδρυσε την «Amazon» στο γκαράζ του

Ο CEO και ιδρυτής της Amazon, Τζεφ Μπέζος, είναι ο πιο κερδισμένος της περασμένης χρονιάς, αφού αύξησε την περιουσία του κατά 16,5 εκ.$. Τα 3 μαγικά μυστικά του!


Οι πλούσιοι Αμερικάνοι γίνονται όλο και πλουσιότεροι σύμφωνα με τη λίστα του Forbes με τους 400 πλουσιότερους Αμερικανούς για αυτή τη χρονιά. Σύμφωνα με αυτή τη λίστα, ο CEO της Amazon, ο Τζεφ Μπέζος κέρδισε 16 δισεκατομμύρια τον περασμένο χρόνο!

Ο Μπιλ Γκέιτς φιγουράρει για 22η χρονιά στην κορυφή της λίστας, με την περιουσία του να ανέρχεται σε 76 δισεκατομμύρια δολάρια, αν και έχασε 5 δισεκατομμύρια από το 2014.

Ωστόσο, η πιο εντυπωσιακή είσοδος της λίστας είναι ο «ελληνικής καταγωγής» CEO και ιδρυτής της Amazon, ο Τζεφ Μπέζος, ο οποίος αναδείχτηκε ως ο πιο κερδισμένος της περασμένης χρονιάς, προσθέτοντας το επιβλητικό ποσό των 16.5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον λογαριασμό του! Ο 51χρονος εκτοξεύτηκε στην τέταρτη θέση της λίστας, από το την 11η που είχε καταλάβει το 2014.


Η «ελληνική» καταγωγή του
Ο Μπέζος δεν έχει ελληνική καταγωγής εξ αίματος, ωστόσο οφείλει το ελληνικό επίθετό του στον πατριό του, ο οποίος ήταν μετανάστης από την Κούβα, και πληροφορίες τον θέλουν να έχει ελληνικές ρίζες.

Γεννήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 1964 στην πόλη Αλμπουκέρκη του Νέου Μεξικού των ΗΠΑ. Το αρχικό του όνομα ήταν Τζέφρι Πρέστον Γιόργκενσεν. Το επώνυμο Μπέζος το πήρε από τον δεύτερο σύζυγο της μητέρας του, τον Κουβανό Μιγκέλ Μπέζος ο οποίος λέγεται ότι είχε ελληνικές ρίζες.

Ο βιολογικός του πατέρας ήταν μόλις 18 ετών όταν άφησε έγκυο τη μητέρα του, που ήταν 17 ετών. Πήγαιναν ακόμα στο Λύκειο και παντρεύτηκαν πριν τη γέννηση του γιου τους. Ο γάμος τους κράτησε μόλις 17 μήνες, αφού ο πατέρας του ξενυχτούσε και έπινε.

Τρία χρόνια μετά το διαζύγιο ο η μητέρα του παντρεύτηκε τον Μιγκέλ Μπέζος, ο οποίος υιοθέτησε τον Τζεφ. 


Μάλιστα, η πρώτη φορά που ο Τζεφ επικοινώνησε με τον βιολογικό του πατέρα, ο οποίος δεν ήξερε καν την ύπαρξή του, ήταν πριν από 3 χρόνια.


Ιδρυσε την Amazon στο γκαράζ του σπιτιού του!
Δεν ήταν ποτέ το ανήσυχο παιδί που είχε τρέλα με την τεχνολογία. Δεν ήταν ο χαρισματικός φοιτητής με τις εξαιρετικές επιδόσεις και το απίστευτο IQ.

Πήγε στο πανεπιστήμιο Πρίστον για σπουδάσει φυσική και αποφοίτησε με πτυχίο μηχανικής.

Μετά την αποφοίτησή του, εργάστηκε στη Γουόλ Στριτ, από όπου έφυγε πριν σκάσει η μεγάλη φούσκα των dot.com.

Συνέλαβε την ιδέα της Amazon εν πτήσει, σε ένα ταξίδι από το Σιάτλ στη Νέα Υόρκη το 1995, όπου έγραψε τους βασικούς άξονες ενός επιχειρηματικού σχεδίου για μια εταιρεία που θα πουλούσε βιβλία μέσω διαδικτύου.

Ο ίδιος δεν είχε χρήματα, έτσι αναγκάστηκε να δανειστεί από συγγενείς και φίλους για να υλοποιήσει το όνειρό του.

Παράτησε την καλοπληρωμένη εργασία του και μετακόμισε στην Ουάσιγκτον, όπου άνοιξε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα στο γκαράζ του σπιτιού του.


Το ονόμασε Amazon και μέχρι το 1999 η προσωπική του περιουσία εκτοξεύτηκε στα 10 δισ. δολάρια! Σήμερα η συνολική περιουσία του ανέρχεται σε 44,3 δισεκατομμύρια δολάρια.


Εξαγόρασε τη Washington Post

To 2013 πολλοί αναρωτήθηκαν: Τι ωθεί έναν μεγιστάνα του ηλεκτρονικού εμπορίου να αγοράσει μια έντυπη εφημερίδα; Ο ανατρεπτικός επιχειρηματίας, αποφάσισε να εξαγοράσει την ιστορική αμερικανική εφημερίδα «Washington Post» από τους απογόνους του Γιουτζίν Μέγερ, του ανθρώπου ο οποίος εξαγόρασε την εφημερίδα το 1933.


Οταν έφτασε κοντά στον θάνατο
Το ελικόπτερο ήταν εκτός ελέγχου και ο Τζεφ Μπέζος ήταν σίγουρος ότι θα πεθάνει. Ηταν το 2003, όταν επιβιβάστηκε σε ελικόπτερο για να πετάξει προς το Δυτικό Τέξας, προκειμένου να βρει την ιδανική τοποθεσία για να δημιουργήσει μια εταιρεία διαστημικού τουρισμού, όταν όλα άρχισαν να πηγαίνουν στραβά.

«Η καμπίνα ήταν γεμάτη. Το ίδιο και το ντεπόζιτο βενζίνης κάνοντας το ελικόπτερο πολύ βαρύ» θυμάται ο Μπέζο. Αντί να απογειωθεί κατακόρυφα σύρθηκε κατά μήκος του ελικοδρομίου . Η ουρά χτύπησε σε ένα δέντρο κάνοντας το αεροσκάφος να κινηθεί ανεξέλεγκτα διαγράφοντας μια πορεία ζιγκ-ζαγκ. «Τελικά ένα από τα πέδιλα σφήνωσε στο έδαφος, το ελικόπτερο αναποδογύρισε και έπεσε σε ένα ρυάκι» λέει περιγράφοντας το τέλος της τρελής πορείας που λίγο έλειψε να τον οδηγήσει στον θάνατο.

Ωστόσο, εκείνος αντί να τρομοκρατηθεί και να περάσει όλη η ζωή μπροστά του, σκέφτηκε απλά ότι αυτός ήταν ένας πολύ χαζός τρόπος να πεθάνει κανείς.




Η «μαγική» στρατηγική του

Μέσα από μια καριέρα με πολλά λάθη και σκαμπανεβάσματα, ο Μπέζος ισχυρίζεται ότι τρία πράγματα κρατούν την Amazon στην κορυφή αφού όπως τονίζει οι πελάτες θέλουν τρία πράγματα: Τις καλύτερες επιλογές, τις καλύτερες τιμές και την καλύτερη παράδοση.

Ακόμα και σε 20 χρόνια από τώρα, οι καταναλωτές θα ζητούν τα ίδια ακριβώς πράγματα:  Τις καλύτερες επιλογές, τις καλύτερες τιμές και την καλύτερη παράδοση.

Μεταφορές με... drone
Σε μια είδηση ​​που συγκλόνισε τον κόσμο πριν από 2 χρόνια, η Amazon.com ανακοίνωσε δημοσίως ένα φιλόδοξο σχέδιο για να παραδίδει πακέτα σε πελάτες σε 30 λεπτά χρησιμοποιώντας drone!



πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.