Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Γιατί σε πέντε χρόνια από σήμερα θα αχρηστευτούν όλα τα smartphones

Έρχεται το τέλος για το κινητό τηλέφωνο όπως το ξέρουμε.
Πίσω από τον ενδεχόμενο «αφανισμό» των smartphones κρύβεται το αυξανόμενο ενδιαφέρον του κοινού για την τεχνητή νοημοσύνη και την εικονική πραγματικότητα.

Μήπως έχεις την τάση να καταστρέφεις όποιο κινητό πέφτει στα χέρια σου; Παρακολουθείς τις εξελίξεις στον κόσμο της κινητής τηλεφωνίας, αναζητώντας το επόμενο smartphone που θα καταλήξει στην τσέπη σου, σαν εθισμένος στην επικοινωνία και τα social media;

Λοιπόν, σου έχουμε νέα: μέσα στην επόμενη πενταετία, τα smartphones όπως τα γνωρίζουμε σήμερα ενδέχεται να αποτελούν μουσειακά εκθέματα. Κι αυτή είναι μια εξέλιξη η οποία θα προκύψει από τις ανάγκες και τα «θέλω» όλων αυτών που σήμερα δεν μπορούν να κάνουν στιγμή χωρίς το κινητό τους.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά...

Ερευνητές ζήτησαν για λογαριασμό της σουηδικής εταιρείας Ericsson τη γώμη εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο σχετικά με το μέλλον των smartphones, προκειμένου να εντάξουν τα ευρήματα τους στην έκθεση της εταιρείας με τίτλο 10 Hot Consumer trends for 2016 (σ.σ. «10 "καυτές” καταναλωτικές τάσεις για το 2016»). Σύμφωνα με τους ιθύνοντες του τεχνολογικού κολοσσού, τα ευρήματα αυτά ανταποκρίνονται ούτε λίγο, ούτε πολύ, στις απόψεις 1,1 δισεκατομμυρίου ανθρώπων από κάθε γωνιά του πλανήτη. Με βάση, λοιπόν, τα όσα έγιναν γνωστά από τη συγκεκριμένη έρευνα, οι μισοί από τους συμμετέχοντες θεωρούν ότι τα smartphones, όπως τα γνωρίζουμε σήμερα, θα ανήκουν στην ιστορία μέχρι το «κοντινό» 2021, παραχωρώντας τη θέση τους στην τεχνητή νοημοσύνη.

Όπως αναφέρει η Rebecka Cedering Ångström, υπάλληλος του τμήματος έρευνας καταναλωτικών τάσεων της γνωστής σουηδικής εταιρείας «Η έκφραση της συγκεκριμένης άποψης φαντάζει απόλυτα λογική, ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη ότι τα smartphones, στην πραγματικότητα δεν είναι και τόσο πρακτικές ως συσκευές -σκέψου για παράδειγμα πόσο δύσκολο είναι να μαγειρέψεις ή να οδηγήσεις κρατώντας ένα κινητό ανά χείρας. Επιπλέον, υπάρχουν καταστάσεις στις οποίες μια οθόνη αφής, όσο εξελιγμένη κι αν είναι, αποδεικνύεται πολύ κατώτερη των περιστάσεων».

Για την Ångström, ο «αφανισμός» των smartphones δε θα αποτελεί την μοναδική «παρενέργεια» της αλματώδους εξέλιξης της Τεχνητής Νοημοσύνης που θα ζήσουμε μέσα στα επόμενα χρόνια: «Θεωρώ βέβαιο ότι οι αλλαγές που έρχονται θα επηρεάσουν κάθε τομέα της ζωής μας, μαζί και την ψυχαγωγία. Φαντάσου, για παράδειγμα, να θέλεις να δεις έναν ποδοσφαιρικό αγώνα από το σπίτι σου και να έχεις τη δυνατότητα να τον παρακολουθήσεις σαν να κάθεσαι σε κάποια συγκεκριμένη θέση στις εξέδρες ή ακόμη και σαν να βρίσκεσαι μέσα στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου».

Για τον Michael Björn, επικεφαλής του προαναφερθέντος τμήματος της Ericsson, η εν λόγω μελέτη επιβεβαιώνει το αυξανόμενο ενδιαφέρον του κοινού για οτιδήποτε έχει να κάνει με την τεχνητή νοημοσύνη και την εικονική πραγματικότητα. Όπως το θέτει «λόγω του ενδιαφέροντος αυτού, δεν αποκλείεται να δούμε πολύ σύντομα νέες κατηγορίες καταναλωτικών αγαθών αλλά και μεγάλες βιομηχανίες να αλλάζουν ριζικά τον προσανατολισμό τους», φέρνοντας ως ενδεικτικά παραδείγματα του ενδιαφέροντος αυτού «την απευθείας σύνδεση διαφόρων σημείων νεόδμητων οικημάτων ή ακόμη και του ίδιου του ανθρώπινου σώματος με το διαδίκτυο» -μια εξέλιξη που, αναμφίβολα, κάνει το «έξυπνο» τηλέφωνο που πιθανότατα κρατάς αυτή τη στιγμή στα χέρια σου να φαντάζει επιεικώς παρωχημένο και βαρετό...

Αξίζει ακόμα να αναφερθεί ότι με βάση κάποια επιμέρους στοιχεία της μελέτης, η πλειοψηφία των συμμετεχόντων δε θα είχε το παραμικρό πρόβλημα να χρησιμοποιήσει κάποια μορφή τεχνολογίας προκειμένου να «εκτυπώσει» τα γεύματα της ημέρας. Ούτε να υποβληθεί σε κάποια μικροεπέμβαση προκειμένου να τοποθετηθεί κάποιος αισθητήρας ή κάποιο άλλο βελτιωτικό gadget υποδόρια στο σώμα τους.

Εξέλιξη...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.