Κυριακή 2 Αυγούστου 2015

Το rock and roll «πάτησε» τα εξήντα

 Τι είναι το rock and roll; Πώς και πότε γεννήθηκε; Ποιο είναι «το πρώτο rock and roll τραγούδι»; Πώς επηρέασε τη μοντέρνα ποπ μουσική;

Δεκάδες βιβλία, εκατοντάδες άρθρα, χιλιάδες απόψεις έχουν διατυπωθεί στο πέρασμα των τελευταίων εξήντα χρόνων. Και όμως, οι απαντήσεις ακόμη διίστανται έπειτα από τόσες δεκαετίες για το τραγούδι που πυροδότησε την έκρηξη του rock and roll. Το περιοδικό Rolling Stone θεωρεί ως έτος γέννησης του rock and roll το 1954, με την ηχογράφηση του τραγουδιού «That’s All Right» από τον Eλβις Πρίσλεϊ. Από την άλλη, το Rock and Roll Hall of Fame χαρακτήρισε το «Rocket 88» του Τζάκι Μπρένστον, το 1951, ως το «πρώτο rock and roll τραγούδι». Και η λίστα με τα τραγούδια που διεκδικούν αυτόν τον ζηλευτό τίτλο, είναι ατέλειωτη.

Ποιος είναι όμως ο βασικός παράγοντας που οδήγησε στη γέννηση του rock and roll; Ποιες είναι οι συνθήκες που συντέλεσαν στην έκρηξή του;

Βασικό παράγοντα για τη γέννηση του rock and roll θα πρέπει να θεωρήσουμε την ανάδυση μιας νεολαίας που επιθυμεί να σταθεί απέναντι στον συντηρητισμό της προηγούμενης γενιάς. Οι teenagers αναζητούσαν διακαώς τα μέσα που θα τους διαφοροποιούσαν ως προς τον τρόπο ζωής και σκέψης των γονιών τους.

Πρώτα ο κινηματογράφος και μετά η μουσική θα επιτελέσουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση προτύπων όπως ο Τζέιμς Ντιν και ο Ελβις Πρίσλεϊ για τη λευκή αμερικανική νεολαία. Στις αρχές της δεκαετίας του ’50, η αμερικανική ποπ μουσική κατακλυζόταν από γλυκανάλατες μπαλάντες καλλιτεχνών όπως οι Πέρι Κόμο, Ντόρις Ντέι και Ρόζμαρι Κλούνεϊ. Γι’ αυτόν τον λόγο οι νέοι στράφηκαν σιγά σιγά στους ανεξάρτητους ραδιοφωνικούς σταθμούς, που έπαιζαν ένα είδος μαύρης χορευτικής μουσικής όπου τα φωνητικά ήταν τραχιά, οι στίχοι είχαν σαφές σεξουαλικό περιεχόμενο και τα μουσικά όργανα (όπως η ηλεκτρική κιθάρα) παίζονταν δυνατά· το όνομά της; Rhythm and Blues.

Για τη στροφή των λευκών εφήβων σε μια μουσική από μαύρους για μαύρους και την εκλαΐκευσή της, κάτω από το όνομα του rock and roll, υπεύθυνη ήταν μια μικρή μερίδα ραδιοφωνικών παραγωγών και ειδικότερα ο Αλαν Φριντ από το Κλίβελαντ του Οχάιο.

Μέσα από μεταμεσονύχτιες εκπομπές όπως το «Το rock ‘n’ roll πάρτι του Moondog» έγιναν γνωστοί πρωτοπόροι καλλιτέχνες των rhythm and blues που έθεταν με τα τραγούδια τους σοβαρές υποψηφιότητες για το πρώτο rock and roll τραγούδι. Ο Λούις Τζόρνταν με τα «Caldonia» και «Saturday Night Fish Fry», ο Γουινόνι Χάρις με το «Good Rockin’ Tonight», ο Γουάιλντ Μπιλ Μουρ με το «Rock and Roll», ο Γκόρι Κάρτερ με την ηλεκτρική κιθάρα στο «Rock Awhile» και ο επιδραστικότατος Φατς Ντόμινο με το «The Fat Man». Ο Αλαν Φριντ μπορεί να μην ήταν ο δημιουργός της έκφρασης και της μουσικής «rock and roll» όπως λανθασμένα ισχυριζόταν, αλλά έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διάδοση των rhythm and blues μέσα από ένα άλλο όνομα στο λευκό νεανικό ακροατήριο.

To τραγούδι του Τζάκι Μπρένστον «Rocket 88» με την παραμόρφωση στην ηλεκτρική κιθάρα του Γουίλι Κιζάρτ μπορεί επάξια να θεωρείται από πολλούς το πρώτο rock and roll τραγούδι, αλλά το χρώμα του δέρματος των μουσικών ίσως να ήταν ο σημαντικότερος παράγοντας που δεν προκάλεσε την εμπορική έκρηξη του rock and roll.

Η εμφάνιση του Μπιλ Χάλεϊ

Αυτό που δεν κατάφερε η «Ρουκέτα 88» του Τζάκι Μπρένστον το κατάφερε ο Μπιλ Χάλεϊ με τους Κομήτες του, τέσσερα χρόνια μετά. Η εμφάνιση του τριαντάχρονου Μπιλ Χάλεϊ δεν έμοιαζε σε τίποτα με την εμφάνιση ενός αστέρα της rock and roll μουσικής. Πριν από το 1955 αυτός και το συγκρότημά του είχαν γνωρίσει μια μικρή επιτυχία με το τραγούδι «Crazy Man Crazy», η οποία ήταν αρκετή για να υπογράψουν συμβόλαιο στη μεγάλη δισκογραφική εταιρεία Decca. Οι μουσικές καταβολές του Μπιλ Χάλεϊ ήταν η country and western μουσική, και πιο συγκεκριμένα η western swing του Μπομπ Γουίλς.

Στις 12 Απριλίου του 1954, ο Μπιλ Χάλεϊ με την μπάντα του μπαίνουν στο στούντιο για να ηχογραφήσουν το επόμενο σινγκλ τους, «Thirteen Women». Ενα τραγούδι που επισκιάστηκε από το τραγούδι της άλλης πλευράς, το «Rock around the clock», το οποίο και ηχογραφήθηκε την τελευταία μισή ώρα. Είναι διασκεδαστικό εάν αναλογιστεί κανείς πως ο στιχουργός του «Rock around the clock» που ξεσήκωσε μια ολόκληρη γενιά εφήβων ήταν ένας μεσήλικας άνδρας. Η πρώτη εκτέλεση του τραγουδιού πραγματοποιήθηκε λίγες εβδομάδες νωρίτερα από μια ιταλοαμερικανική φωνητική μπάντα με το όνομα Sonny Dae and His Knights. Η εκτέλεση του Mπιλ Χάλεϊ είναι η επιτομή του rock and roll, συνδυάζοντας τα δύο βασικά συστατικά του, τα rhythm and blues και την country and western μουσική (που θυμίζει πολύ το διαχρονικό τραγούδι «Move it on Over» του Χανκ Γουίλιαμς). Το κιθαριστικό σόλο του Danny Cedrone (ο οποίος πέθανε ένα μήνα μετά την ηχογράφηση και δεν πρόλαβε να χαρεί την επιτυχία του τραγουδιού) και το βαρύ backbeat των ντραμς του Billy Guesack δεν στάθηκαν ικανά να προκαλέσουν την έκρηξη του rock and roll.

To «δώρο» του δεκάχρονου Πίτερ

Το τραγούδι κυκλοφόρησε ως 2η πλευρά και πούλησε μόλις 75.000 αντίτυπα. Μία από αυτές τις κόπιες βρισκόταν στο Λος Αντζελες και στη συλλογή του 10χρονου Πίτερ Φορντ, όπου έπαιζε ξανά και ξανά στο πικάπ το «Rock around the clock». O πατέρας του, ο διάσημος ηθοποιός Γκλεν Φορντ, την ίδια περίοδο πρωταγωνιστούσε στην ανατρεπτική ταινία «Η ζούγκλα του μαυροπίνακα». Η πλοκή της ταινίας πραγματεύεται τη νεανική παραβατικότητα με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπος ο νεοφερμένος δάσκαλος Richard Dadier (Γκλεν Φορντ) σε ένα κακόφημο σχολείο.

Ο σκηνοθέτης Ρίτσαρντ Μπρουκς, ψάχνοντας ένα τραγούδι που θα αντιπροσωπεύει την ατίθαση νεολαία, πήρε το 45άρι με το «Rock around the clock» από τη δισκοθήκη του μικρού Πίτερ και το έβαλε στους τίτλους αρχής της ταινίας.

Από τα τέλη Μαρτίου του 1955, οπότε προβλήθηκε η ταινία στους κινηματογράφους και μέχρι το τέλος της χρονιάς, η νεολαία της Αμερικής χόρευε στους ξέφρενους ρυθμούς του «Rock around the clock». Τον Ιούλιο του 1955 γίνεται το πρώτο rock and roll τραγούδι που κατακτά την κορυφή των ποπ τσαρτ στις ΗΠΑ, σηματοδοτώντας και επίσημα την έκρηξη της μουσικής που άλλαξε τον δυτικό πολιτισμό στο δεύτερο μισό του περασμένου αιώνα.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.