Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Οριστική λύση και όχι παράταση της κρίσης

"Σύντομα συμφωνία" με τους δανειστές - εταίρους, που θα βγάζει την Ελλάδα από το τούνελ των Μνημονίων και θα σπάει τον φαύλο κύκλο της λιτότητας και των μέτρων, προανήγγειλε ο Αλ.Τσίπρας μιλώντας στη Γ.Σ. του ΣΕΒ. 


Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η συμφωνία θα αποτελεί οριστική λύση στο ελληνικό δράμα περιλαμβάνοντας τις τέσσερις -αναγκαίες γι' αυτό- προϋποθέσεις: Μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση του χρηματοδοτικού προβλήματος, πρόβλεψη για χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα τουλάχιστον την πρώτη διετία, επενδυτικό πρόγραμμα για επανεκκίνηση της οικονομίας και μη επιβολή νέων μέτρων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις.
                Στην τελική ευθεία οι διαπραγματεύσεις
* Τέσσερις προϋποθέσεις για να είναι η συμφωνία "βιώσιμη"


"Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για επίτευξη αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας", τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην αρχή της ομιλίας του από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ.

«Υπάρχουν δυνάμεις που δεν θέλουν συμφωνία με σχέδια διχαστικά για την Ευρώπη αλλά υπάρχουν και φωνές που γνωρίζουν πως η συμφωνία αφορά όλη την Ευρώπη» επισήμανε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι «πιστεύω ότι αυτές οι μέρες θα καταγραφούν ως επαναβεβαίωση της πεποίθησης για την Ευρώπη».

Συνέχισε λέγοντας πως "δώσαμε ως κυβέρνηση σκληρό αγώνα για να πείσουμε τους εταίρους ότι η προηγούμενη κατάσταση δεν ήταν βιώσιμη. Θέλω να υπογραμμίσω ότι έχουμε αποδείξει έμπρακτα ότι εργαζόμαστε με ειλικρίνεια και αφοσίωση για την επίτευξη συμφωνίας" σημειώνοντας ότι "προϋπόθεση είναι η επίτευξη μιας συμφωνίας που θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα της ρευστότητας".

«Δεν αποτελεί ούτε επιλογή ούτε ευθύνη της κυβέρνησης η έλλειψη ρευστότητας», δήλωσε ο πρωθυπουργός και απέδωσε την δυσάρεστη κατάσταση στη «σκληρή διαπραγματευτική τακτική των εταίρων».

«Όλοι θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις» πρόσθεσε λέγοντας "πως προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι η επίτευξη συμφωνίας που θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα μακροπρόθεσμα και θα περιλαμβάνει αναδιάρθρωση του χρέους. Μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει την ανάπτυξη και δεν θα επιβάλλει νέα μέτρα περικοπών σε μισθούς και συντάξεις".

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για φέτος και του χρόνου τονίζοντας πως «το θέμα για όλους μας είναι η επεξεργασία εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου που θα εγγυάται την κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή ως προϋπόθεση για την βιώσιμη ανάπτυξη. Αυτή είναι η κεντρική ιδέα της ελληνικής κυβέρνησης».

«Χρειαζόμαστε ανάπτυξη που θα στηρίζεται και στην ενίσχυση της ενεργού συζήτησης και όχι στηριζόμενη αποκλειστικά στην ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας. Ανάπτυξη που θα στηρίζεται στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πατρίδας μας και πρώτα από όλα στο ανθρώπινο δυναμικό".

Ανέφερε ως πλεονεκτήματα τους φυσικούς πόρους της χώρας, την γεωπολιτική θέση, την ύπαρξη ενεργειακού κόμβου και τον τουρισμό.

"Η ανάπτυξη που χρειαζόμαστε και θέλουμε, οφείλει να σέβεται τα εργασιακά δικαιώματα ώστε να ενισχυθεί η εσωτερική ζήτηση. Πρέπει να στηρίζεται στις επιχειρήσεις έντασης κεφαλαίου" ανέφερε καλώντας τα μέλη του ΣΕΒ στον κοινωνικό διάλογο, θεωρώντας «απαραίτητη τη συστράτευσή σας στον αγώνα για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας».

Μιλώντας για τα προβλήματα της οικονομίας είπε πως «είναι αναγκαίο να εξαλειφθούν οι στρεβλώσεις και οι παθογένειες της οικονομίας που υπονόμευσαν την πορεία και το μέλλον της χώρας, που βγήκαν στην επιφάνεια με το ξέσπασμα της κρίσης. Κατά τη διάρκεια της μνημονιακής πενταετίας τα προβλήματα αυτά όχι μόνο δεν επιλύθηκαν αλλά επιδεινώθηκαν.

Το κυριότερο πρόβλημα αφορά την λειτουργία και τις δομές της Δημόσιας Διοίκησης: Αδυναμία στρατηγικού σχεδιασμού, επικάλυψη αρμοδιοτήτων.

Κύριος στόχος της κυβέρνησης μετά το τέλος της διαπραγμάτευσης είναι να ασχοληθεί με την βελτίωση των παθογενειών χωρίς μειώσεις μισθών και προσωπικού», κατέληξε ανακοινώνοντας τους άξονες της στρατηγικής της κυβέρνησης.

Πρώτος άξονας ο νέος οργανισμός των Υπουργείων.

Δεύτερος άξονας η απλοποίηση των διαδικασιών της Δημόσιας Διοίκησης συμπεριλαμβανομένων των αδειοδοτήσεων για τις επιχειρήσεις.

Κωδικοποίηση της νομοθεσίας, αιτούμενο του επιχειρηματικού κόσμου και όλων των πολιτών.

Απλοποίηση φορολογικού συστήματος και φορολογικών διαδικασιών.

Καταπολέμηση φοροδιαφυγής και δημιουργία σταθερού φορολογικού περιβάλλοντος.

Αμείλικτη πάταξη της διαφθοράς.

Επιτάχυνση απονομής δικαιοσύνης πολιτικής και διοικητικής.


Μίλησε ακόμη για επίτευξη αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας που θα διασφαλίζει γενναίο ευρωπαϊκό επενδυτικό πρόγραμμα, λέγοντας πως «η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να εξαρτάται στο διηνεκές από την εξωτερική χρηματοδότηση. Οφείλουμε να εξασφαλίσουμε τα απαραίτητα εσωτερικά εργαλεία χρηματοδότησης".

«Το προσεχές διάστημα θα ξεκινήσει διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την Εθνική Αναπτυξιακή Τράπεζα», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

"Η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει με μεγάλη προσοχή την ένταξη στην αναπτυξιακή τράπεζα των αναδυόμενων οικονομιών, τη νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα των BRICS", ανέφερε ακόμη ο πρωθυπουργός.


πηγή  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.