Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Χορός υπερτιμολογήσεων στα υλικά του Ωνασείου

Ογκώδης φάκελος ο οποίος περιέχει πλήθος υπερτιμολογήσεων στο ΩνάσειοΚαρδιοχειρουργικό Κέντρο βρίσκεται στη διάθεση του υπουργού Υγείας, κ. ΠαναγιώτηΚουρουμπλή. 
Τα όσα καταγράφονται ύστερα από εσωτερικό έλεγχο πουπραγματοποίησαν στελέχη του υπουργείου εξηγούν, εν πολλοίς, το λόγο που από τηνπρώτη στιγμή η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας ζητά την παραίτηση του ΔιοικητικούΣυμβουλίου. 

Υπενθυμίζεται ότι επικεφαλής του Δ.Σ. είναι ο κ. Νίκος Νικητέας,σύζυγος της γνωστής δημοσιογράφου, Όλγας Τρέμη. Ωστόσο Ωστόσο, ο κ. Νικητέας καιτα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. δεν φέρουν ευθύνη για το πάρτι, καθώς είχαν διοριστεί επίΆδωνι Γεωργιάδη το Μάιο του 2014. Το Σεπτέμβριο του 2014, οι τιμές των υλικώνεναρμονίστηκαν με όσα ισχύουν στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Ένας πακτωλός χρημάτων δίνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία στο Ωνάσειο για να παρέχειπρώτον υπηρεσίες και δεύτερον να διαθέτει τα άριστα υλικά προς τούτο. Μήπως όμως δενείναι εντελώς έτσι. Κάποτε σκοπός του Ωνασείου ήταν να γίνονται όλες οι επεμβάσειςκαρδιάς στη χώρα μας για να μην υπάρχει εκροή συναλλάγματος στα λεγόμενα«μπαιπασάδικα»του Λονδίνου. Και αντί να έχουμε ουσιαστικό οικονομικό όφελος έχουμεφτάσει στο να πληρώνουμε πολλαπλάσια αυτών των χρημάτων. Την ίδια στιγμή άλλεςχώρες όπως η Κύπρος και πιο μικρή και με πιο ανίσχυρη φωνή καταφέρνει καιμε διαπραγμάτευση εξασφαλίζει υλικά για τις επεμβάσεις όπως στεντ βηματοδότεςαπινιδωτές στο 1/3 των τιμών που παίρνει η Ελλάδα και σίγουρα πολύ λιγότερα από αυτάπου πληρώνει το Ωνάσειο που όχι μόνο δεν διαπραγματεύεται αλλά παραμένει σεεξωπραγματικά τιμολόγια. Αυτός είναι και ο λόγος που μέχρι σήμερα πληρώνει στιςπρομηθεύτριες εταιρείες 100.000; το μήνα για αποπληρωμή του ποσού και όχι μόνο αυτόαλλά το ίδιο έχει ελλείμματα που δεν του επιτρέπουν συχνά την εύρυθμη λειτουργία του.

Εύλογα αναρωτιέται το υπουργείο Υγείας μα τι γίνεται εδώ; Γιατί πληρώνονται από ταασφαλιστικά μας ταμεία αυτά τα υπέρογκα τιμολόγια, ποιος καρπώνεται τη διαφορά, καισε τελική ανάλυση αν κανένας δεν βάζει στην τσέπη του κάτι τότε γιατί να υπάρχουνδιαφορετικά τιμολόγια για το Ωνάσειο απ όλα τα άλλα δημόσια νοσοκομεία.

Δυστυχώς και σε αυτή την περίπτωση αν και είναι όλα νόμιμα δεν είναι ηθικά ειδικά πουστις μέρες μας μαστίζεται ο λαός μας από ανέχεια και τα ασφαλιστικά ταμεία φυτοζωούν.

Ο ρόλος των πολυεθνικών και οι υπερτιμολογήσεις:


Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. 

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια η χώρα μας καιστον τομέα της υγείας είναι έρμαιοτης τακτικής των πολυεθνικών εταιρειών. Οι εταιρείεςπου προμηθεύουν υλικά για τις καρδιοχειρουργικές επεμβάσειςμετριόνται στα δάχτυλα τουενός χεριού. Πρόκειται για τις Medtronic, με τον κύριο όγκο των παρεχομένων υλικών,και ακολουθούν οι St. Jude, Boston Scientific, και τέλος η Johnson & Johnson.

H τακτική που ακολουθούν είναι καθαρά μονοπωλιακή και εναρμονισμένη με μόνη χαμένητην ελληνική παραγωγή. Από το2010 οι ξένες πολυεθνικές κρατάνε όλες τις προμήθειεςγια λογαριασμό τους αφήνοντας πίσω τις ελληνικές εταιρείες .Φυσικά ο μεγάλος χαμένοςείναι το ελληνικό δημόσιο που δεν εισπράττει υψηλά φορολογικά κονδύλια.

Από το 2011 και μετά οι φόροι που πληρώνονται από τις πολυεθνικές ανέρχονται στο -1έως 1,5% του κύκλου των εργασιώντους.

Ένα απλό παράδειγμα. Όταν η Medtronic και η Βoston Scientific έκαναν πωλήσεις στηνελληνική αγορά ύψους 150εκατομμυρίων ευρώ πλήρωσαν κάτι λιγότερο από 2εκατομμύρια ευρώ σε φόρους.

Την ίδια στιγμή το 2010 η ΕΠΥ έκανε κεντρικούς διαγωνισμούς καθώς και τοπαρατηρητήριο τιμών. Όμως το Ωνάσειοουδέποτε πλήρωσε ή διαπραγματεύτηκε με βάσηαυτές τις τιμές. Παρέμενε όπως και τώρα στην βάση των κεντρικώνδιαγωνισμών.

Ας μην ξεχνάμε ότι οι διαγωνισμοί για stent, μπαλονάκια, βηματοδότες και απινιδωτέςαγγίζουν το 60% του συνόλου τηςαξίας των προϊόντων καρδιάς.

Έτσι αντί να υπάρξει τάση στις προμήθειες έχουμε τιμές δύο ταχυτήτων. Άλλη τιμή πληρώνειτο δημόσιο νοσοκομείο καιάλλη το Ωνάσειο το οποίο τα πλήρωνε χρυσάφι!

Ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα:

Στα στεντ τύπου DES:

To 2011 το Ωνάσειο τα αγόραζε 665 ευρώ τη στιγμή που άλλα Νοσοκομεία 540 ευρώ(διαφορά 19%)

Το 2012 το Ωνάσειο τα αγόρασε 540 ευρώ ενώ νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης 350ευρώ

Το 2013 το Ωνάσειο τα αγόρασε 540 ευρώ ενώ το Ιπποκράτειο 255 ευρώ και το 2014το Ωνάσειο τα αγόραζε 540 ευρώ ενώ ταΔημόσια Νοσοκομεία 178 ευρώ.

Μόλις στα μέσα Σεπτεμβρίου του 2014 το Ωνάσειο εναρμόνισε τις τιμές του με ταυπόλοιπα Δημόσια Νοσοκομεία.

Το ίδιο ακριβώς συνέβαινε και με τα μπαλόνια αγγειοπλαστικής καθώς την περίοδο 2011-2014 το Ωνάσειο τα προμηθευότανμέχρι και 62% πιο ακριβά σε σχέση με όλα ταυπόλοιπα δημόσια νοσοκομεία.

Πριν εφαρμοστεί το παρατηρητήριο τιμών υπήρχαν τιμές πλαφόν. Το ΙΚΑ αποζημίωνε τανοσοκομεία δημόσια και ιδιωτικά μεβάση αυτό. Όμως οι τιμές δεν εναρμονίστηκαν σταπαραπάνω προϊόντα σε αντίθεση με όλα τα άλλα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η επιστήμη προχωράει καθημερινά κάνοντας άλματα έως καιθαύματα μερικές φορές. Ταεπιτεύγματά της όμως ο έλληνας ασθενής δεν τα δέχεταιάμεσα. Νοιώθει τριτοκοσμικός όταν αναγκάζεται να παίρνειπροϊόντα δύο και τρεις γενιέςπίσω όσον αφορά την εξέλιξή τους.

Τα καινοτόμα προϊόντα όπως συχνά γίνεται και με τα φάρμακα, δεν υπάρχουν στιςκαταγεγραμμένες κατηγορίες. Μέχριπρότινος το Ωνάσειο αγόραζε με τιμές διαγωνισμώνχωρίς κανένα πλαφόν. Δύο διαγωνισμοί έλαβαν χώρα το Σεπτέμβριο του2010 και στουςδύο οι τιμές ήταν μεγαλύτερες από αυτές που δημοσιεύτηκαν στο ΦΕΚ.

Φαινομενικά το κέρδος για το δημόσιο έπρεπε να είναι τεράστιο. Ήταν έτσι;

Χαμένοι οι ασθενείς:



Ο διαγωνισμός για τα stent έγινε στη βάση ότι όλα είναι ίδια άρα ας πάρουμε τηνκαλύτερη τιμή. 

Η εταιρεία Medtronic όμως έφερε στη χώρα μας υλικά προ-προ-προγενέστερης γενιάς. Τα νοσοκομεία τα αγόρασαν υποχρεωτικά.

Χαμένος; Ο έλληνας ασθενής. Μετά από ποικίλες αντιδράσεις, η εταιρεία έφερε stent τηςαμέσως επόμενης γενιάς αλλά όχι της τελευταίας. Ούτε όμως και το Ωνάσειο αν καιπλήρωσε περισσότερα χρήματα δεν κατάφερε να πάρει τελευταίας γενιάς υλικά. Οι πλέονευαίσθητοι ασθενείς πήραν παρωχημένα προϊόντα για την πλέον ζωτική τουςλειτουργία.Παρουσιάστηκαν ελλείψεις και τεχνητή αδυναμία επιλογής υλικών.

Την ίδια εποχή σταματάει η Johnson & Johnson την παραγωγή stent. Έτσι τον πακτωλό τηςζήτησης μοιράστηκαν η Bostonκαι η Medtronic υπό ολιγοπωλειακές συνθήκες.

Παρά την αναστάτωση στην αγορά, και την φυσική μείωση των τιμών, το Ωνάσειοεξακολουθούσε να αγοράζει με τιμές παρατηρητηρίου από την Medtronic και ίδιαςποιότητας προϊόντα όχι πιο εξελιγμένα.

Σε αντίθεση με τα stent οι βηματοδότες και οι απινιδωτές είχαν πιο αναλυτικέςπροδιαγραφές. Δεν ήταν τόσο φλου οορισμός τους όσον αφορά την εξέλιξη.

Στην περίπτωσή τους οι πολυεθνικές δεν συμμετείχαν απευθείας αλλά δι αντιπροσώπων.Παρόλα αυτά οι τιμές αμετάβλητες.Επίσημος προμηθευτής παρέμενε η Medtronic και γιατην υπόλοιπη Ελλάδα η Μάντζαρης με συσκευές εξαιρετικάπαρωχημένες. Ας μην ξεχνάμεότι οι απινιδωτές που σώζουν τόσες ζωές πρέπει να είναι τελευταίας τεχνολογίας.Το Ωνάσειο μέχρι αυτή τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές αγοράζει αναλώσιμαστις υψηλότερες τιμές. Η επιβάρυνσητου ελληνικού δημοσίου και των ασφαλιστικώνταμείων είναι τεράστια. Το παράδοξο είναι ότι η Κύπρος καταφέρνει καιαγοράζει μεδιαφορά από την Ελλάδα από 33 έως και 70% πιο κάτω. Από το 2014 και μετά οιδιαπραγματεύσεις γίνονται απευθείας αφού οι τιμές πέφτουν καθημερινά. Για παράδειγμα:

Ο βηματοδότης από 1700; κατέβηκε στα 875;

Στα Ιωάννινα προσφέρθηκε βηματοδότης αντί 488; από 1320; αρχική τιμή.

Η ζημιά για το δημόσιο ξεπερνάει τα 20 εκατομμύρια ευρώ και για το Ωνάσειο τα 6εκατομμύρια ευρώ.

Η Μedtronic έχει αναδειχθεί πλέον σε εθνικό προμηθευτή. Το Ωνάσειο όμως πάντααγόραζε ακριβά. Μόλις στο τέλος του 14διαπραγματεύτηκε τις τιμές και έχει πληρώσεικάποιες πολυεθνικές επιλεκτικά. Τώρα που έφτασε ο κόμπος στο χτένι. Δίνει κάθε μήνα100.000?. Η Μedtronic για να μην χάσει τον καλό πελάτη προσφέρει 39% έκπτωση και ηJude 35%. Μήπωςείναι ήδη αργά αναρωτιέται ο έλληνας φορολογούμενος, που ζητάειάλλες εταιρείες και άλλα συμβούλια αδιάβλητα σεπρόσωπα και διαδικασίες;

Δυστυχώς όμως οι χρόνοι πιέζουν. Το Ωνάσειο άμεσα πρέπει να δώσει 14 εκατ έως τοτέλος του 15. Η Medtronic προσφέρει έκπτωση 6 εκατομμύρια ευρώ. Αν το Ωνάσειο είχεδιαπραγματευτεί από την αρχή σωστά τώρα η έκπτωση θα ήταν12 εκατ. ? και θα είχεπληρώσει τα 4,3 εκατ ?. Δεν θεωρείται επιτυχία η έκπτωση του 35% όταν η αγοράκινείταιπτωτικά με πάνω από 60% μειώσεις.

Παρόλα αυτά παρατηρείται αδιαφορία στην συσσώρευση των χρεών που στο τέλος δενθα μπορέσει όχι μόνο το Ωνάσειο αλλάούτε το ελληνικό δημόσιο να πληρώσει.

Το μόνο που μένει είναι η απευθείας διαπραγμάτευση του Υπουργείου Υγείας με τηνMedtronic για το χρέος του Ωνασείουαφού το ίδιο το Ωνάσειο αδυνατεί ναδιαπραγματευτεί και να πετύχει καλύτερες τιμές.

Το υπουργείο δεν πρέπει να κάνει πίσω. Να ζητήσει το 50% των προϊόντων για 3 χρόνιαδωρεάν και το άλλο 50% ναπληρώνεται μετρητοίς για να μην συσσωρεύονται τα χρέη.Όπως και στη στάση της χώρας μας στο εξωτερικό, το Ωνάσειοπρέπει να αντισταθεί στιςισχυρές πιέσεις για χάρη και του οργανισμού του, του ονόματος που φέρει αλλά και στοόνοματου έλληνα ασθενή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.