Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Ποια είναι η δικαστής που «φέρθηκε με το γάντι» στον Πιστόριους



Μόλις η δεύτερη μαύρη ανώτατη δικαστικός στη Ν. Αφρική
Η Τοκοζίλε Μασίπα είχε τη φήμη της σκληρής μέχρι που η ποινή κάθειρξης πέντε ετών που επέβαλε στον Όσκαρ Πιστόριους σήκωσε κύμα αμφισβήτησης

Η Τοκοζίλε Μασίπα είναι 67 ετών. Είναι μόλις η δεύτερη μαύρη γυναίκα ανώτατη δικαστικός στην Νότια Αφρική και μέχρι την 21η Οκτωβρίου είχε τη φήμη της σκληρής και αυστηρής υπαλλήλου του νόμου. Η απόφασή της στη δίκη του Όσκαρ Πιστόριους όμως σήκωσε θύελλα αντιδράσεων και διαμαρτυριών, όχι μόνο στη χώρα της, αλλά σε όλο τον κόσμο. 

Η Μασίπα αποφάσισε ποινή κάθειρξης πέντε ετών, καθώς έκρινε ότι ο Όσκαρ Πιστόριους ήταν ένοχος για φόνο εξ αμελείας. Τώρα ο Παραολυμπιονίκης, αναμένεται να μείνει για περίπου 10 μήνες στη φυλακή!

Το κοινό περί δικαίου αίσθημα δεν ικανοποιήθηκε με την ανακοίνωση της Μασίπα, που εκφώνησε σε ζωντανή μετάδοση την απόφασή της κοιτώντας τον ανέκφραστο Πιστόριους, απέναντί της. Όλοι περίμεναν πως μια γυναίκα, θα ήταν ιδιαίτερα ευαίσθητη σε σχέση με το θύμα, την ανυπεράσπιστη Ρίβα Στέενκαμπ που βρήκε τραγικό θάνατο από τις σφαίρες του Πιστόριους, κλειδωμένη μέσα στο μπάνιο του σπιτιού του, για λόγους που δεν εξακριβώθηκαν. Οι προσδοκίες ενισχύονταν και γιατί η Μασίπα ήταν μια μαύρη γυναίκα, σε μια χώρα που έχει τόσο πρόσφατα τα γεγονότα του Απαρχάιντ.

Όσοι την γνώριζαν από την μέχρι τώρα καριέρα της επίσης απογοητεύθηκαν από την κρίση της. Η Μασίπα έχει καταδικάσει σε 252 χρόνια φυλακή έναν βιαστή και διαρρήκτη τον Μάιο του 2013, υποστηρίζοντας πως «το χειρότερο για 'μενα είναι ότι ο δράστης επιτέθηκε και βίασε τα θύματα μέσα στα σπίτια τους, όπου πίστευαν πως είναι ασφαλή». Το 2009 ένας αστυνομικός καταδικάστηκε σε ισόβια από την Μασίπα, γιατί σκότωσε τη γυναίκα του ενώ διαφωνούσαν για το διαζύγιο.

Η Μασίπα μεγάλωσε σε μια μικρή πόλη κοντά στο Γιοχάνεσμπουργκ και είναι το μεγαλύτερο από τα δέκα παιδιά της οικογένειας, πέντε από τα οποία πέθαναν ενώ ήταν ακόμα μικρά, ενώ ένα μαχαιρώθηκε και πέθανε στα 20. Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ ως παιδί κοιμόταν στο πάτωμα, καθώς το σπίτι της ήταν πολύ μικρό και φτωχικό.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.