Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

Τα μυστικά που κρύβουν οι Καρυάτιδες

Αγωνία, ερωτηματικά και αναμονή της μεγάλης αποκάλυψης ολόκληρων των Καρυάτιδων αλλά και της εισόδου στον τρίτο θάλαμο του τάφου της Αμφίπολης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανότατα σήμερα (21/9) θα υπάρξουν νέες ανακοινώσεις για τις εξελίξεις στην ανασκαφή και νέες φωτογραφίες.


Οι αρχαιολόγοι θα αφαιρέσουν δύο σειρές λίθων από τον τοίχο σφράγισης μπροστά από τις Καρυάτιδες προκειμένου να αποκαλυφθούν εξ ολοκλήρου και να φανεί το μεγαλείο των αγαλμάτων.


Οι Καρυάτιδες, σύμφωνα με την «Ημερησία», έχουν σγουρά μαλλιά και μπούκλες που καλύπτουν τους ώμους τους, φέρουν σκουλαρίκια, και φορούν χιτώνα με μανίκια.

Οι μορφές, επί των οποίων σώζονται ίχνη κόκκινου και μπλε χρώματος, παραπέμπουν στον τύπο της Κόρης.

Ανάμεσα στα αμμώδη χώματα βρέθηκαν θραύσματα των γλυπτών, όπως τμήμα παλάμης και μικρότερα θραύσματα από τα δάκτυλα τους.

Μπροστά από τις Καρυάτιδες, και από το ύψος της μέσης τους και κάτω, αποκαλύπτεται τοίχος σφράγισης από πωρόλιθους σε όλο το πλάτος των 4,5μ.



Το νέο σχέδιο για την είσοδο στον τρίτο θάλαμο

Την ίδια στιγμή, οι επιστήμονες που μετέχουν στις ανασκαφές αναθεώρησαν τον τρόπο εισόδου τους στον τρίτο θάλαμο του ταφικού μνημείου καθώς η οπή που βρίσκεται στον τρίτο διαφραγματικό τοίχο δεν αποτελεί ασφαλή δίοδο και δεν αποκλείεται να υπάρξει κατάρρευση.

Αυτό σημαίνει ότι οι αρχαιολόγοι θα επιχειρήσουν να μπουν στον τρίτο θάλαμο από την είσοδο, που βρίσκεται κάτω από τον τρίτο διαφραγματικό τοίχο.


Έτσι, ξεκινούν οι εργασίες αφαίρεσης των χωμάτων, τα οποία βρίσκονται μπροστά στην είσοδο.

Η διαδικασία θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολη μιας και οι ανασκαφείς έχουν καταφέρει να απομακρύνουν μόλις 30 με 40 πόντους από τον όγκο του χώματος.

Η επικεφαλής των ανασκαφών Κατερίνα Περιστέρη, μιλώντας στους δημοσιογράφους την Πέμπτη, ανέφερε πως πρόκειται για συνθήκες σπηλαίου και πρόσθεσε ότι στον πρώτο και δεύτερο θάλαμο του μνημείου συνεχίζονται οι εργασίες στήριξης.



Πώς ήταν η Αμφίπολη στην αρχαιότητα

Την ίδια ώρα, τον γύρο του διαδικτύου κάνει η εικονική αναπαράσταση της Αμφίπολη σε σχέση με το πώς ήταν στην αρχαιότητα.

Το βίντεο - στιγμιότυπο «ξετυλίγει» το κουβάρι της ιστορίας της περιοχής και κεντρίζει το ενδιαφέρον με τις εικόνες και τις πληροφορίες που αποκαλύπτει.





Θαυμασμός του Πατριάρχη για την ανασκαφή

Στο μεταξύ, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, δεν έκρυψε τον θαυμασμό του για την αρχαιολογική ανασκαφή στην Αμφίπολη.

Σε αποστροφή της ομιλίας του, στην Ορεστιάδα, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της ευρύτερης περιοχής και της χώρας.

«Η γη της Θράκης και της ευρυτέρας Ελλάδος συντηρεί και κρύπτει την κληρονομιά μας, την οποία σταδιακώς μας αποδίδει, ως μετά θαυμασμού και εγκαυχήσεως παρακολουθούμεν τας ημέρας ταύτας στην ιστορική Αμφίπολη της πλησιοχώρου της Ανατολικής Μακεδονίας» επεσήμανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.


real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.